Çavuşoğlu: Putin Türkiye'ye gelecek, tarih bekliyoruz
'Şu anda savaşın sona erdirilmesi için çaba sarf ediyoruz' diyen Çavuşoğlu, 'Putin'in Türkiye'ye gelme durumu var, bir tarih bekliyoruz' açıklamasında bulundu.
İstanbul'daki Rusya-Ukrayna zirvesine dair açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz şimdi Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için çabalıyoruz. Dün hem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile mesajlaştık. İki taraf da hazır olunca gelmek istediklerini söyledi. Kesin bir tarih vermek mümkün değil" dedi.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:
Her şeyden önce Türkiye'nin iki tarafı bir araya getirmesi ve iki tarafın da toplantıların Türkiye'de olmasını istemesi Türkiye'ye duyulan güvenin göstergesidir. Bu da izlediğimiz dengeli, ilkeli politikanın bir sonucudur. Türkiye doğruya doğru, yanlışa yanlış ve yapabileceklerini söyleyen yapamayacaklarını da aynı şekilde açıklayan bir tutum sergiledi.
‘UKRAYNA TARAFSIZ POLİTİKAYA HAZIR’
Şu anda savaşın sona erdirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda en çok çaba sarf eden ülke Türkiye. En anlamlı netice İstanbul'da alındı. Ukrayna tarafsız politikaya hazır, güvence istiyor. Ama her şey bitti mi? Bitmedi. Bazı konularda bir uzlaşı ortak anlayışa varıldı. Artık bazı konuların tartışılmadığını, müzakere edilmediğini görüyoruz.
‘PUTİN TÜRKİYE'YE GELECEK’
Biz şimdi Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için çabalıyoruz. Dün hem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile mesajlaştık. İki taraf da hazır olunca gelmek istediklerini söyledi. Kesin bir tarih vermek mümkün değil. Bir iki hafta içinde bir görüşmenin olabileceğini söylediler. Putin Türkiye'ye gelecek, yüksek düzeyli işbirliği toplantısı yapılacak. Kiev'e gitmek çok zor. Bir iki ülkenin başbakanı trenle 10 saatlik bir yolculukla gitti. Gidilirse iki tarafa da gitmek gerekir. Putin'den bir tarih bekliyoruz yüksek düzeyli işbirliği toplantısı kapsamında. Ne zaman geleceği konusunda bir şey söylemek mümkün değil.
GARANTÖRLÜK KAPSAMI
Aslında bu konu tam anlaşılmadan, ortaya güvenlik garantileri konusunda mutabakat çıkmadan yorum yapmak doğru değil. Rusya'nın Batılı ülkelerin garantörlüğüne karşı çıktığına dair bilgiler de oldu. Ukrayna'nın teklifi Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, artı Almanya ve Türkiye. Rusya'nın buna itirazına dair açıklama oldu mu? Tam tersine, Rusyalar Almanya ve Türkiye'nin burada garantör olmasına karşı değiller.