Celal Şengör İstanbul depremi sonrasını anlattı: Yangın, açlık, yağma, ağır bir koku...

Prof. Dr. Celal Şengör, olası deprem nedeniyle evinin ve zemininin sağlam olmasına rağmen İstanbul'dan taşınmayı düşündüğünü söyledi. Şengör, deprem sonrası İstanbul'a yardımların ulaşmasından endişe duyduğunu vurguladı; açlık ve yağma uyarısında bulundu.

Celal Şengör İstanbul depremi sonrasını anlattı: Yangın, açlık, yağma, ağır bir koku...

Artı Gerçek - Deprem bilimciler, olası İstanbul depremi hakkında karanlık bir tablo çizmeyi sürdürüyor. Prof. Dr. Celal Şengör, olası depremde kente dışarıdan gelmenin çok zor olacağını, kurtarma çalışmaları için de sokaklara girilemeyeceğini söyleyerek "Birkaç gün içinde kentte açlık başlayacak. Yağmalar başlayacak. Bunu salgın hastalıklar takip edecek. Enkazlar uzun süre kaldırılamayacak. Kenti ağır bir koku saracak, nefes alınmaz hale gelecek" dedi.

Şengör, geçirdiği operasyon sonrasında kendisini hastanede ziyaret eden gazeteci Fatih Altaylı ile söyleşisinde, kendisinin İstanbul'dan Çanakkale civarında bir yere yerleşmeyi düşündüğünü söyledi. Şengör, evinin ve bulunduğu zeminin sağlam olmasına rağmen taşınmayı düşündüğünü belirterek "Çünkü depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum” dedi.

'SAĞ KALANLAR BELKİ HAFTALARCA BLOKE OLACAK'

Altaylı'nın kişisel sitesinden aktardığına göre, Şengör İstanbul için şunları söyledi:

"Tabii ki, bütün İstanbul yerle bir olmayacak. Mustafa Erdik 8 bin binanın akordeon gibi olacağını söylüyordu. Bu sayı galiba daha fazla olacak. 60-70 bin bina tamamen çökmese de yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Kente giren çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek, ortaya çıkacak kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak.

'YANGINLARA MÜDAHALE EDİLEMEYECEK'

Kentin elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz alt yapısı bitecek. İlk gün her yerde yangınlar olacak. İtfaiye enkaz altında kaldığı için, itfaiyeciler ya enkaz altında olduğu için, ya enkaz altındaki araçlarına ulaşamadığı için bu yangınlara müdahale edilemeyecek.

'DIŞARIDAN AZ SAYIDA EKİP GELEBİLECEK, ONLAR DA GİREMEYECEK'

Kent dışından yardım gelemeyecek. Bugün deprem bölgelerine giden yardım ve kurtarma ekiplerinin yüzde 60’ı İstanbul’dan gidiyor. İstanbul yıkılınca İstanbul’a zaten çok az ekip gelebilecek, gelenler de kente giremeyecek.

'YENİ HAVALİMANI MUHTEMELEN HASAR ALACAK'

Yeni havalimanı dolgu zemine yapıldığı için muhtemelen hasar alacak ve bir süre kullanılamaz olacak. Zaten o havalimanını kente bağlayan yolların ne olacağını da bilmiyoruz. Atatürk Havalimanı ise en iyi pisti kırıldığı için ancak yarım hizmet verebilecek.

'AÇLIK VE YAĞMA BAŞLAYACAK'

Birkaç gün içinde kentte açlık başlayacak. Yağmalar başlayacak. Bunu salgın hastalıklar takip edecek. Enkazlar uzun süre kaldırılamayacak. Kenti ağır bir koku saracak, nefes alınmaz hale gelecek.” (Kaynak)