‘Cerattepe Artvin'i terk edilmiş kasabaya çevirecek'
Maden çalışmasının devam ettiği Cerattepe’de dereler kirlendi, hayvanlar hastalandı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ‘Artvin’i ölüm bekliyor’ dedi.
Rıfat DOĞAN
GÜNCEL - Artvin Cerattepe’de Cengiz İnşaat’a ait bakır madeninde, mahkeme kararının ardından çalışma başlamıştı. Maden faaliyetinin başlamasından kısa bir süre sonra madenden çıkan pasa (maden artığı) dereyi kirletmiş ve su üzerinde yağ oluşmuştu. Yeşil Artvin Derneği, numune alıp resmi kurumlara başvuruda bulunmuştu.
Bütün tepkilere rağmen Cerattepe madeninde çalışma bütün hızıyla devam ediyor. Devlet kurumları ise gelen başvurulara yanıt vermezken, kentte maden faaliyetinin aksamaması için büyük bir baskı söz konusu.
Maden nedeniyle bölgedeki son durumu ve Artvin’in gelecekte madenden nasıl etkileneceğini Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve avukat Bedrettin Kalın, Artı Gerçek’e anlattı.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan
‘ARTVİN’İ ÖLÜM BEKLİYOR’
Karahan, sözlerine "Artvin’i ölüm bekliyor başka hiçbir şey beklemiyor. Bu Artvin’in sonu demek" sözleriyle başladı. Madenin henüz kapalı galeri şekilde devam ettiğini ve bu halde çevreye büyük zarar verdiğini dile getiren Karahan "Bu yerin üstünde görülen kısmı bir de yerin altında tünellere devam ediyorlar. Açık halde olduğu zaman ağı metaller havaya karışacak. O zaman olacakları tahmin etmek zor değil" dedi.
Cerrattepe panelinde konuşan biyolog Ali Demirsoy’un sözlerini aktaran Karahan, Demirsoy’un maden çalışmasından dolayı olacak sarsıntılar nedeniyle ağır metallerin nasıl havaya karışacağını, bu ağır metallerin Artvinlileri nasıl zehirleyeceğini ve en sonunda bunun ölümlerle sonuçlanacağını anlattığını söyledi.
‘GÖÇ OLGUSUNU BAŞLATACAK’
Kentte büyük bir baskı kurulduğunu ve paneli yapmak için kendilerine salon dahi verilmediğini dile getiren Karahan, madenin Artvin’in geleceğine etkisini ise "Bir göç olgusunu da başlatacak. Kim durmak ister Artvin’de? Terk edilmiş kasabaya dönecek" sözleriyle anlattı.
Daha önce yaşanan göç olgusuna Artvin’in başka bir maden bölgesi olan Damar’ı örnek gösteren Karahan, bölgenin eskiden canlı ve kalabalık bir yer olduğunu ancak şuan ıssız ve kimsenin yaşamak istemediği bir yer haline geldiğini belirterek kentin adeta ölü bir şehir haline geldiğini söyledi.
Karahan yetkililere seslenerek, maden faaliyetinin durdurulması gerektiğini belirtti ve "Bu vahşetin bir an önce durdurulması gerekiyor. Başka bir dünyamız yok" dedi.
‘AĞAÇ KESİMİ NEDENİYLE BÜYÜK BİR AÇIKLIK SÖZ KONUSU’
Yeşil Artvin Derneği'nin avukatı Bedrettin Kalın da maden faaliyeti nedeniyle bölgede ormanlık alanda ağaç kesimi yapıldığını ve söz konusu alanda büyük bir açıklığın oluştuğunu ifade etti. Yine maden faaliyeti nedeniyle bölgenin yasaklı hale geldiğini dile getiren Kalın, maden çevresindeki köylere Cerattepe üzerinden gitmek isteyen köylülere izin verilmediğini, insanların kendi köylerine mezralarına ulaşmakta zorluk çektiğini, bir yanda jandarmanın diğer yanda madencilerin kulübede, birlikte nöbet tuttuğunu kaydetti.
RESMİ KURUMLARA GÖRE HER ŞEY YOLUNDA: MADENLE İLGİSİ YOK
Sulardaki kirlenmenin had safhaya ulaştığını ve bu nedenle hayvanlarda hastalıklar görüldüğünü anlatan Kalın, "Tehlikeli bir durum söz konusu. Buraya ilişkin daha önce numune alıp bir resmi kurumlara başvuruda bulunmuştuk ancak "maden kaynaklanan bir sakınca görülmemiştir" şeklinde cevap verdiler. Bu atıklarla ilgili "sakınca yoktur" cevabını da hiçbir inceleme yapmadan verdiler. Derede kirlenmenin çok açık görüldüğü yerler var. Üzerinde yağ birikmiş alanlar var. Bu nedenle hayvanlarda hastalıklar görüldü, konuyu Tarım İl Müdürlüğü’ne bildirdik. Tarım İl Müdürlüğü de bu hastalıklarla ilgili başvurumuza hayvanlarda ishal görülmesi gerekiyor ancak böyle bir durumun olmadığını belirten bir yanıt gönderdi. Oysa hayvanların ishal olduğuna dair görüntüler de vardı ama bunu dikkate almadılar" dedi.
Kalın, maden faaliyetinin aksamaması için resmi kurumlara dönük ciddi baskıların olduğunu da söyledi. (ARTI GERÇEK)