Çetin Doğan tahliye oldu, cezaevi çıkışı açıklama yaptı: Af değil, anayasanın gereği

28 Şubat Davası Hükümlüsü komutan Çetin Doğan Buca'da kaldığı cezaevinden tahliye edildi. Doğan, "Af değil. Anayasal bir görevin cumhurbaşkanı tarafından geç olarak yerine getirilmesidir" dedi. Doğan'ın ardından dört eski komutan daha tahliye edildi.

Artı Gerçek - 28 Şubat davasında tahliyeler başladı.

Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan tahliye oldu. 84 yaşındaki Doğan'ı, İzmir 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden çıkışında eşi Nilgül Doğan ve yakınları karşıladı.

Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak da tahliye edildi.

Doğan, cezaevi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Adalet bu değil, Son 15 yılımın yarısını hapishanede, yarısını da davalarla boğuşarak geçirdim. Türkiye'de adalet yerine oturmadıkça, hiç sorun düzelmez. Adalet hepimize gerekli olan bir şey. Bu son olur umarım. Televizyonlarda bir aftan bahsediliyor. Af söz konusu değil. Anayasal bir görevin cumhurbaşkanı tarafından geç olarak yerine getirilmesidir" dedi.

cetindogan.jpg

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 28 Şubat Davası'nda hüküm giyen Aydan Erol, Çevik Bir, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Cevat Özkaynak, Yıldırım Türker, Erol Özkasnak'ın cezaları hastalık ve yaş nedeniyle kaldırılmıştı.

NE OLMUŞTU?

1996 yılındaki seçimlerin ardından, Refah Partisi (RP) ile Doğru Yol Partisi (DYP) arasında, Refah-Yol Hükümeti olarak bilinen 54. Hükümet kuruldu, Başbakanlık görevine de dönemin Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan seçildi.

Söz konusu dönemde laiklik karşıtı bazı söylem ve etkinlikler tartışma konusu olurken, kışladan çıkan tankların Sincan'da yürütülmesiyle siyaset ile ordu arasında gerilim zirveye yükseldi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Erbakan'a, 'rejim konusunda endişelerini' dile getirdiği mektubu göndermesi sonrasında 28 Şubat 1997'de toplanan Milli Güvenlik Kurulunda (MGK) alınan kararlar ve uygulamalar, Türkiye siyasi tarihinde "postmodern darbe" olarak geçti.

Süreç, Erbakan'ın istifasına ve Refahyol hükümetinin dağılmasına yol açtı. Verilen kararların ve yaptırımların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için Çevik Bir öncülüğünde Batı Çalışma Grubu kuruldu. 28 Şubat sürecinde aktif rol alan Çetin Doğan'ın da aralarında yer aldığı generaller ve çeşitli kurullarda görevli bürokratlar daha sonra Balyoz, Ergenekon gibi davalarda yargılandı. 28 Şubat Davası ise 2012 yılında başladı.

Mahkeme, 14 Nisan 2018 tarihinde, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 21 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ceza, müebbet hapse çevrildi.

9 Temmuz 2021 tarihinde 14 sanığın müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından onandı ancak itiraz sonrası çıkan bozma kararıyla yargılama yeniden başladı.

Çevik Bir, sağlık sorunları nedeniyle 2 Ağustos 2022’de tahliye edilmişti. Emekli korgeneral Vural Avar, cezaevindeyken 20 Aralık 2022’de ölmüştü.

Daha sonra sağlık sorunları bulunan emekli korgeneral Hakkı Kılınç 11 Ocak 2023’te, eski orgeneral İlhan Kılıç ve eski tümgeneral Kenan Deniz de 26 Ocak 2023’te tahliye edilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart 2023’te emekli orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli korgeneral Hakkı Kılınç ve emekli tuğgeneral İdris Koralp’in kalan cezalarını sağlık sorunları nedeniyle affetmişti. (HABER MERKEZİ)

28 Şubat Çetin Doğan