Çevre Bakanı: Su kıtlığı yaşamaya başlayabiliriz
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye 2023 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "İstatistiklere göre 1200 metreküpe kullanma suyu oranımız düşecek, düşmek zorunda kalacak ki eğer tedbir almazsak su kıtlığı yaşayamaya başlayacağız. 2050'li yıllarda dünyada su savaşlarının çıkacağı bile öngörülüyor" dedi.
Türkiye 2023 Zirvesi Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Zirveye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da katıldı. Bakan Kurum, zirvede "Geleceğin Şehirleri" panelinin açılış konuşmasını yaptı. Türkiye Nüfusunun giderek arttığını ifade eden Kurum, su sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
"2050'Lİ YILLARDA DÜNYADA SU SAVAŞLARININ ÇIKACAĞI BİLE ÖNGÖRÜLÜYOR"
"Enerjinin çok önemli olduğu, suyun önümüzdeki süreçte çok değerli olduğu zamanda biz de enerji verimli, sıfır atık uyumlu ve akıllı teknolojiler ile donatılmış yapılar inşa etmeye çalışıyoruz" diyen Bakan Kurum, Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Şu an itibariyle baktığınızda kişi başına 1500 metre küp su kullanan bir ülkeyiz ve su fakiriyiz bu anlamda. 2030 yılı versiyonuna baktığımızda istatistiklere göre 1200 metreküpe kullanma suyu oranımız düşecek, düşmek zorunda kalacak ki eğer tedbir almazsak su kıtlığı yaşayamaya başlayacağız. 2050'li yıllarda dünyada su savaşlarının çıkacağı bile öngörülüyor."
KENTSEL DÖNÜŞÜM: HER YIL 300 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
Kentsel dönüşüme ilişkin de konuşan Bakan Murat Kurum, hedeflerinin her yıl 300 bin konutu kentsel dönüşüme alarak 5 yılda tamamlamak olduğunu belirterek şu bilgiyi verdi: "Kentsel dönüşüm ile ilgili hedeflerimizi belirledik. 1,5 milyon acil öncelikli dönüştürülmesi gereken konut var her yıl 300 bin konut dönüştürmek suretiyle 5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz."
"İSTANBUL'U ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ"
Konuşmasında İstanbul’u bir finans merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Bakan Kurum şunları söyledi:
"Büyük Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini konuşuyoruz. Bu anlamda ülkemizi, İstanul'umuzu finans merkezi haline getirecek çok önemli bir adımı biliyorsunuz Ataşehir'de İstanbul finans merkezimizin yapımına başlayarak attık. İçinde BDDK'nn, SPK'nın, Merkez Bankası'nın, Ziraat Bankasının, Halk Bankasının, borsamızın olduğu çok önemli bir alanı ve sadece şehrimizi değil, yakın Avrupa'yı ve Orta Doğu'yu ilgilendiren finans merkezinin inşaatını da hızlandırdık ve inşallah 2021 yılı sonu itibari ile tamamlamak ve tüm bölgemize hizmet etmesi amacı ile açılışını yapmak istiyoruz. İstanbul'u uluslararası anlamda finans merkezi haline getirecek adımı atmış olacağız. Çok örnek bir adım olacak. Sadece bölgesel değil İstanbul bir bütüncül olarak finans şehri, hizmet şehri olması adına bu adımları atacağız. Dünya şehirleri ile rekabet etmek noktasında sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu çerçevesinde bu adımları kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz." (DHA)