Çevre Platformu, mahkeme kararının uygulanması için valiliğe başvurdu

Samsun Çevre Platformu avukatları yıkım kararı verilen Çarşamba Biokütle Enerji Santrali inşasının durdurulması ve mahkeme kararının uygulanması için Valiliğe dilekçe sundu.

Çevre Platformu, mahkeme kararının uygulanması için valiliğe başvurdu

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ ve avukatları, Çarşamba ilçesinde kurulmaya çalışılan ve mahkemece durdurulmasına karar verilen Biokütle Enerji Santralinin (BES) yıkım işlemlerinin yerine getirtilmesi için Samsun Valiliği'ne başvurdu.

Mehmet Özdağ, Samsun Valiliği'ne yapılan başvuruyla ilgili, "Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının gereğini yerine getirmesi için davacı vekillerimiz Av. Yaşar Altürk, Av. Sema Altürk ve Av. Caner Özçelik tarafından Samsun Valiliği'ne başvuruda bulunuldu. Şirket çıkarları için mahkeme kararlarını uygulamayan kamu görevlileri er ya da geç yargılanacaklar, SAMÇEP olarak konunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

SAMÇEP avukatları da Çarşamba BES’in inşasının durdurulması ve mahkeme kararının uygulanması gerektiğini aksi taktirdirde yasal yollara başvıracaklarını kaydetti:

Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

"Kamuoyunda zehir santralı olarak anılan "Samsun İli Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesindeki Biokütle Enerji Santralı projesi nedeniyle sürdürülen çalışmalar bölgemizde çok ağır çevresel tehditlere yol açtığı için kamuoyu duyarlılığı yükselmiştir. Gittikçe yükselen bu kamuoyu tepkisi nedeniyle müvekkillerimizin verdiği yetkiye dayanarak Samsun İdare Mahkemesi nezdinde iptal davası açtık. Yapılan yargılama sonucunda Samsun 3. İdare Mahkemesinin Esas: 2019/199, Karar: 2020/131 sayılı ve 18.03.2020 tarihli kararı ile işlemin iptaline karar verilmiştir. x kararının onaylı fotokopisi işbu dilekçemiz ekinde sunulmuştur.

Ekli kararda belirtildiği üzere 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve bu Kanun hükümleri uyarınca 12.12.2016 tarih ve 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında kalan ve tarımsal potansiyeli yüksek Çarşamba Büyük Ova statüsünü haiz yerde böyle bir tesis kurulması usul, yasa ve hukuka açıkça aykırı görüldüğü için idare işleminin iptaline karar verilmiştir. Anılan kararda Samsun Valiliği davalı olarak görülmekte ise de, Çarşamba Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesinin Eğercili Mahallesindeki Biokütle Enerji Santralı ile ilgili işlemleri de hukuki kıymetini yitirmiş ve hükümsüz kalmıştır.

Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin anılan iptal kararı karşısında 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.

Hiçbir duraksamaya yer bırakmayacak kesinlikteki buyurucu Yasa hükmü karşısında;

a) Samsun 3. İdare Mahkemesi kararının kapsamı gözetilerek karar gereklerinin icrasını,

b) Samsun İli Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesindeki Biokütle Enerji Santralının kaldırılması ve santral sahasının eski hale getirilmesini;

c) Hukukun genel ilkelerine göre eski hale getirme masraflarının yükleniciden alınmasını,

d) Samsun valiliği nezdinde kamusal faaliyet icra eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işlemleri ile bu işlemlerin dayanağını teşkil eden Çarşamba Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesinin bağlı işlemlerinin hükümsüz kılındığının ilgili birimlere bildirilmesini,

e) İşbu talebimizin gereğinin ifası için Çarşamba Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına emir buyurulmasını,

f) 2577 sayılı Yasanın 28. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca ve zorunlu yasal süresi içerisinde gereği yapılmadığı takdirde yasal ve yargısal yollara başvurmak durumunda kalacağımızı, Bilvekâle, saygı ile talep ve arz ederiz". (HABER MERKEZİ)

mahkeme Samsun