CHP Maltepe adayı Esin Köymen: Yerelden farklı bir yaşam biçimini örgütlemek mümkün

Eski TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi başkanı Esin Köymen, az sayıdaki kadın adaydan bir olarak Maltepe Belediyesi Başkanlığına talip oldu. Toplumcu bir yerel yönetim anlayışını savunan Köymen “Yerelden farklı bir yaşam biçimini örgütlemek mümkün” diyor.

Egemen GÖK

İSTANBUL - Esin Köymen, Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi'nin yönetim kurulu başkanlığı görevinden istifa ederek aday adaylığını açıklamıştı. 27 Kasım’da da CHP Maltepe Belediyesi başkan adayı oldu. Seçimlere az bir süre kalmışken İstanbul Maltepe’de CHP’den belediye başkan adaylığına talip 4 kadından biri olan Esin Köymen, Artı Gerçek’in sorularını cevapladı.

“TOPLUMCU BİR YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI”

Köymen, Maltepe’de seçimlere ve seçmenlerin beklentilerine dair şunları söyledi;

“Önce kazanacağımızla başlayalım. Seçim sonucuyla ilgili bir tereddütümüz yok. Üç dönemdir CHP yönetiyor. Eksiklerimiz var tabii. Eksiler çok net dile getiriliyor bütün mahallelerde. Yerel yönetiminden beklentiler iyi bir şey aslında. Eksikleri çok net olarak söylüyorlar. Çekinmiyorlar, parti üyesi arkadaşlarımız da öyle. Kentli bilinci oluşmuş durumda. Dolayısıyla yaşadıkları çevreye sahip çıkmak, kendi haklarına sahip çıkmak konusunda çok net davranışları var. Birbirinden çok farklı 18 mahallesi var. Özellikle E5 üstü ve E5 altı mahallelerimiz arasında ihtiyaçları açısından büyük farklılıklar var. Çok temel farklılıklar var. Biz aday olmadan önce de hangi mahallede öncelikli sorunlar var, nasıl çözümler üretmek gerekiyor? 18 mahallenin ortak sorunu nedir? Bizim bütün projelerimiz aslında buna oturdu. Bir de yaklaşımımız vardı, toplumcu bir yerel yönetim anlayışı…”

“SOSYAL KONUTLAR, TARLALAR, SOFRALAR…”

Darbe girişiminden sonra boşaltılan askeri araziler bir bir yapılaşmaya açılırken İstanbul Maltepe’deki Nurettin Baransel Kışlası için de yeni projeler hazırlandı. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nin verilerine göre, 15 Temmuz’dan sonra boşaltılan askeri araziler İstanbul’un yüzölçümünün yüzde 10’unu oluşturuyor. İstanbul Çevre Düzeni Planı’na göre ‘askeri alanların tasfiyesi halinde bu alanların öncelikle eksik olan sosyal ve teknik altyapı (eğitim, sağlık, kültürel tesis, hal, mezarlık, yeşil alan vb.) alanları olarak kullanılması‘ gerekiyor. Öncelikle sosyal konut projeleriyle vatandaşların temel barınma ihtiyacına yönelik çözüm üretmek isteyen Köymen, Esenler Belediyesi’ne tahsis edilen askeri bölgeyi örnek gösteriyor. Beklenen İstanbul depremine de dikkat çeken Köymen, Maltepe’de duraklamaya giren kentsel dönüşüm projelerini de hızlandıracağını söylüyor. Ayrıca “Tarladan sofraya” projesi ile de Maltepe’de yaşayan yurttaşların tarım faaliyetleri için araziler oluşturup ekonomiye destek olmak istiyor. Köymen projelerini anlatırken, “Kapitalist bir dünyada yaşıyoruz, onun getirdiği bütün olumsuzluklara karşı bir arada durma, dayanışma duygularını geliştirme, yerelden doğru farklı bir yaşam biçimini örgütlemek mümkün” diyor.

MEYDAN, ULAŞIM VE İBB İLE ORTAK PROJELER

Köymen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ulaşımdan, kentsel dönüşüme, çevre düzenlemeleri ve meydanlarla birlikte bir çok proje ile birlikte çalışacaklarını da anlattı.

“Büyükşehir belediyesiyle yerel yönetim bu projelere ortaklaştırabildiği zaman ya da buradan talep edilebilecek projelerde İBB desteği geldiği zaman çok başarılı sonuçlar elde edilecektir. Ama özel olarak bu dönem Maltepe belediyesine Büyükşehir Belediyesi tarafından çok ciddi yatırımlar yapıldığını söyleyebilirim. Maltepe'nin meydanı yoktu her şeyden önce. Bürokratik işleyişin bir göstergesi. Çünkü farklı sınıfların farklı cinslerin bir araya gelebilir. Bir farklı kuşakların bir araya geldiği dertleri ifade edebildikleri, eğlenebildikleri ya da muhalefet ettikleri mekanlar. Baskıcı otoriter rejimlerle meydanlara saldırıyor. Yani biz bunu yaşadık Taksim meydanın üzerinde Gezi Parkı üzerinden. Eğer bir yerde meydan yapıyorsanız orada demokrasi için mücadele veriyorsunuz”