CHP: Tıbbi malzemelerde KDV kaldırılsın, sağlık çalışanına ikramiye verilsin
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ‘Eleştirilecek çok yön var ama bugün eleştiri yapma zamanı değil’ dedi ve Koronavirüs İzleme Komitesi’nin önerilerini açıkladı.
ARTI GERÇEK- CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Koronavirüs İzleme Komitesi toplantısının ardından Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek komitenin önerilerini açıkladı.
Virüs ile mücadele konusunda "Eleştirilecek çok yön var ama bugün eleştiri yapma zamanı değil, eleştirileri bir yere not ederek yapıcı katkı yapma dönemindeyiz" diyen Özel, hazırlayacakları raporu Sağlık Bakanı’na iletecekleri bilgisini verdi.
TIBBİ MALZEMELERDE KDV KALDIRILSIN
Özel, önerilerini şöyle sıraladı:
-Dezenfektan, alkol, maske, kolonya, ateş ölçer ve ihtiyaç duyulan tüm tıbbi malzemelerin fiyatlandırmasında KDV’nin kriz boyunca sıfırlaması, sabit bir kâr marjı ile perakende satış fiyatları için üst sınır belirlenmesi, üst sınırın üzerindeki satışın cezalandırılması.
-Tüm sağlık malzemelerinin ithalatı üzerindeki vergi, sınırlama ve ithalatı geciktirici prosedürlerin salgın süresince kaldırılması.
-Kritik malzemelerin ihracatına yasak getirilmesi, sahtecilikle mücadele için gerekli caydırıcı tedbirlerin alınması.
SAĞLIK PERSONELİNE BİR MAAŞ İKRAMİYE
-Meclis’i, sağlık çalışanlarına psikolojik destek olması için tüm siyasi partilerin ittifakıyla Sağlıkta Şiddet Yasası’nı çıkamaya davet ediyoruz.
-Kamu otoriteleri sağlık ordusunun güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu söylüyor. 620 bin atanamayan sağlık personelinin önemli bir kısmının atanması için büyük bir fırsatla karşı karşıyayız. Yetkin sağlık personelinden emekli olanlar da kriz boyunca seferberlik halinde geri çağrılabilir.
-Sağlık personeline uzun mesai saatlerinden sonra servis imkânı sağlanmalı.
-Kreşlerin kapatılması, annelere izin verilmesi doğru bir karar ancak sağlık çalışanları bundan yararlanamıyor. Kreş sorununa çözüm için yerel yönetimler kamu otoritesi ile birlikte imza atmaya hazır. Bakıcı gibi ekstra masraflar için de ek ödeme yapılmalı.
-Sağlık çalışanlarına en az bir maaş ikramiye verilmeli.
-Hem sağlık personeli hem de vatandaşın ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemeler için merkezi stok yönetimi hayata geçirilmeli.
TESTLER 81 İLDE YAPILMALI
-Testlerin 81 ilde yapılması sağlanmalı.
-Türkiye genelinde 39 bin yoğun bakım yatağı var. Kötü senaryolar düşünüldüğünde yoğun bakım sayısının yeterli olmayacağı ortada. Bunun artırılması, Sağlık Bakanlığı’nın özel-kamu ayrımı olmaksızın yoğun bakım yataklarını merkezi olarak yönetmesi son derece önemli. 577 özel hastanenin tanı konulduğunda hastayı derhal kamuya yollayıp kendilerinin bu mücadelenin içinde olmaması düşünülemez. Özel hastanelerden en optimal şekilde yararlanılmalıdır.
-Maske, oksijen tüpü gibi kritik malzemeleri ile temel gıda üreten fabrikalarda personelin karantina şartlarına uygun sağlıkları korunarak çalıştırılması son derece önemli.
-İngiltere ventilasyon cihazları üretmek için otomobil fabrikalarına görev verdi. Türkiye de oksijen tüpü, ventilasyon üretimi için bunu yapılabilir.
BİLİM KURULU’NUN TAVSİYELERİNE UYULMALI
-Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine aynen uymalı.
-Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği ile diyalog kanalları sürekli açık tutulmalı. TTB’nin uyarılarının ifade edildiği gazetecilerin sorularına dahi tahammül edilemeyen yaklaşım kriz yönetimi açısından sorunlu. TTB ve Türk Eczacılar Birliği’nden birer temsilci mutlaka Bilim Kurulu’nda yer almalı.
-TTB’nin uzattığı krizi birlikte yönetelim eli düşman eli değildir. Havada bırakılmasının maliyeti çok yüksektir, bu maliyeti kimse göze almasın.
-Hasta sayısı, iyileşen vaka sayısı, şüpheli vaka sayısı ve hayatını kaybeden vaka sayısı monotirize edilmeli, güvenilir kaynak Sağlık Bakanlığı’nın yönettiği bir site olmalı.