CHP ve mimarlar dava açacak: Peri Bacaları yerine TOKİ bacaları yükselebilir
Cumhurbaşkanı kararı ile Göreme Vadisi’nin milli park statüsünün kaldırılması tartışma yarattı.
UNESCO’nun dünya miras listesinde yer alan ve 1986 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararıyla milli park statüsünde yer alan Kapadokya’daki Göreme Vadisi’, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla milli park statüsünden çıkarıldı.
Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Cumhuriyet Halk Partisi, Göreme Vadisi’nin milli park statüsünün kaldırılmasını içeren Cumhurbaşkanı kararının iptal edilmesi için dava açmaya hazırlanıyor.
‘TAHRİBATI ARTIRACAK BİR SÜREÇ’
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan kararla ilgili şunları söyledi:
"Geçtiğimiz ağustos ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yapısı belirlenen Kapadokya Alan Komisyonu’na ilişkin, Kapadokya’yı talan etme projesinin bir parçası olduğunu söylemiştik. UNESCO’nun Kapadokya alan yönetimiyle bağlantısı bile olmayan, koruma kurulunu ve meslek odalarını devre dışı bırakan bir yaklaşım içerisinde tek elden bir komisyona yetki verildi ve cumhurbaşkanlığına bağlandı. Milli park statüsünün kaldırılması da bu kapsamda değerlendirilecektir. Tamamen kontrolsüz ve denetimsiz bir sürece gidiyor. Bu oranın tahribatını arttıracak bir süreç. Üç satırla milli park koruma kalkanından çıkarılıyor. Gerekçesi bile yok. UNESCO Kapadokya’nın dünya miras listesindeki konumunu askıya alabilir. Koruma kurullarını devre dışı bırakan ve UNESCO’nun kurumlar arası işbirliğini önerdiği yerde işbirliğini ortadan kaldıran bir süreç yaşatılıyor. Milli Park statüsünü kaldırdığınız anda denetimsiz bir sürece geçiliyor. Ne olacağını öngöremiyoruz. Orada çok fazla işgal var zaten ve bunlar yasalaşacak. Bunlar yasalaşırken de Peri Bacaları yerine TOKİ bacaları yükselebilir."
‘KÜLTÜREL YOZLUK İÇERİSİNDE TALAN EDİLİYOR’
Cumhurbaşkanının kararına karşı iptal davası açmaya hazırlandıklarını ifade eden Candan, "Bu bölgede 30 yıldır yaşanan bir işgal var ve o işgali çözemediler. Peri bacalarının sağında solunda eşya satanların ve ticaret işletmelerinin hiçbiri yasal değil. Onları kaldıramadılar. Bu kararlar Cumhurbaşkanlığı sisteminin doğal ve kültürel varlıklar üzerindeki yansımasıdır. Sistemin kendisi başı yanlışken aşağıdaki işin düzgün olması mümkün değil. Buraların özenle ele alınması gerekiyor. Özenli davranılmıyor ve liyakata özen gösterilmiyor. Elimizdeki kültür varlıkları talan ediliyor ve kültürel yozluk içerisinde bu yapılıyor" diye konuştu.
‘BÜYÜK SERMAYEYE ALAN AÇMAK İSTİYORLAR’
Göreme Vadisi’nin milli park statüsünün kaldırılmasına tepki gösteren CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve milletvekilleriyle birlikte yakın süreçte Nevşehir’e giderek burada basın açıklaması yapacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı kararına karşı CHP olarak dava açacaklarını da belirten Sarıaslan şunları kaydetti:
"Burası UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alındı daha sonra ise milli park olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanının çıkarmış olduğu bu karar iki nedene dayanabilir. Bir, kamuoyunda oluşan işsizlik, açlık ve Suriye’deki durum nedeniyle yeni bir gündem yaratmaya çalışıyor olabilir. İkinci nedeni de orasının imara açılması için ön hazırlık olarak değerlendiriyorum. Bu konuyla ilgili Nevşehir halkı ayağa kalkmış vaziyette. Oradaki yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Orada ufak tefek yerleri kaldırdılar bu doğru bir adımdı. Şimdi ise büyük sermayeye alan açmak istiyorlar. Büyük sermaye bol yataklı oteller yapıp 10 yıl sonra gidecekler ve Nevşehir halkına da oranın küllüğü kalacak. Buna biz CHP olarak müsaade etmeyeceğiz."
AK PARTİLİ AÇIKGÖZ: YETKİ DEVRİ YAPILDI
AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı kararı ile Göreme Vadisi ve çevresiyle alakalı Kapadokya Alan Başkanlığı’na yetki devri yapıldığını söyledi. Açıkgöz paylaşımında, "Kapadokya Alan Başkanlığı ile Kapadokya’da daha geniş bir alanın verimli ve etkin korunması, yönetilmesi sağlanacak olup alanın doğal karakterini korumadaki yetki karmaşasını ortadan kaldıran 1673 sayılı kararla #Göreme Vadisi ve çevresiyle alakalı yetki devri yapılmıştır" ifadelerine yer verdi.