CHP’den TDK’daki ‘kadın’ ifadelerine +18 eleştirisi
Meclis’te açıklama yapan CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ‘Bu tanımlar ve örneklerle, kadınlarımız Türk Dil Kurumu tarafından alenen aşağılanmaktadır’ diyerek tepki gösterdi.
ARTI GERÇEK-CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde kadınları alenen aşağılayan, hakaret eden ifadelerin bulunduğunu belirterek, bu ifadelerin ivedilikle çıkarılmasını istedi. CHP’li Yavuzyılmaz, TDK sözlüğününün güncellenmesi gerektiğini belirtti.
Cinsiyetçi zihniyetin birçok devlet kurumuna sızdığını dile getiren Yavuzyılmaz, "TDK sözlüğünde bazı kelimelerin tanım ve örnekleri cinsiyet ayrımcılığı ve kadına yönelik şiddet içeren hatta hakaret sayılabilecek ifadeleri barındırmaktadır. Bu tanımlar ve örnekler ile kadınlarımız Türk Dil Kurumu tarafından alenen aşağılanmaktadır" diye konuştu.
TDK’da yer alan ifadelerden örnekler veren Yavuzyılmaz, kurumun kadına şiddetin normal ve kabul edilebilir bir davranış olduğu yolunda mesaj verdiğini söyledi.
Yavuzyılmaz ayrıca, "Kadına şiddet ve hakaret içerikli bir dilin TDK sözlüğünde kullanılmasına izin veren devlet kurumu yetkililerinin şiddete dolaylı katkıda bulunduğu söylenebilir" diye ekledi. dedi.
‘TDK +18 İBARESİ KONULMASI GEREKEN BİR SÖZLÜK DEĞİLDİR’
"TDK güncel sözlüğü bir küfürler sözlüğü değildir" diyen CHP’li Yavuzyılmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi:
"TDK artı (+) 18 ibaresi konulması gereken bir sözlük değildir. 'Güncel' olarak ifade edilen bu sözlükteki kadınları alenen aşağılayan, hakaret eden ifadelerin ivedilikle çıkarılması, sözlüğün güncellenmesi gerekmektedir. Bu ayıbı Kültür ve Turizm Bakanlığının en hızlı şekilde ortadan kaldırmasını tüm kadınlar adına ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları adına talep ediyorum."
TDK SÖZLÜĞÜNDE ‘KADIN’
Daha önce de cinsiyetçi tanımlamalarıyla gündeme gelen Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde "Kadın" kelimesinin karşılığı "Erişkin dişi insan, hatun, analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan, hizmetçi bayan" ifadeleriyle yer alıyor.
"Kadın" kelimesi Abdülhak Şinasi Akar’ın "Yanlarında, kendileriyle ahbaplık edecek dostlar, hizmetlerine koşacak kadınlar veya erkekler görmek isterler" cümlesiyle örnekleniyor.
TDK sözlüğünde, "Hatun" kelimesine de "Birdenbire uzun boylu, diri memeli bir hatun askerin önüne çıktı" tümcesiyle örnek veriliyor.