CHP'den tiyatrolu 'çiftçi' protestosu: İlk seçimde 'Bye Bye' nişanını hükümete takacağız

Boynuna 'Kredi, Faiz, İcra' nişanları takan bir kişinin katıldığı protestoda, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, 'Milletin efendisini köle ettiler, ele güne muhtaç ettiler' dedi.

CHP'den tiyatrolu 'çiftçi' protestosu: İlk seçimde 'Bye Bye' nişanını hükümete takacağız

Çiftçinin zor durumuna dikkat çekmek isteyen CHP Konak İlçe Başkanlığı, mini bir tiyatro gösterisi eşliğinde basın açıklaması yaptı. 2012 yılında Fransa Tarım Bakanı'nın Fransız köylülerine verdiği destekten dolayı dönemin Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e taktığı şövalye nişanına gönderme yapan CHP'liler, zor durumdaki bir çiftçiyi canlandıran kişinin boynuna da "Kredi", Faiz", "İcra" nişanlarını taktı. CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, "Milletin efendisini köle ettiler, ele güne muhtaç ettiler" dedi.

CHP Konak İlçe Başkanlığı, bugün öğlen saatlerinde, "Başka Bir Tarım Mümkün" sloganıyla Kemeraltı girişinde kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Çiftçinin ve üreticinin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla yapılan açıklamada, mini bir tiyatro eşliğinde, hükümetin başka ülkelerdeki çiftçiyi desteklemek amacıyla uyguladığı icraatlar eleştirildi. 2012 yılında Fransa Tarım Bakanı'nın Fransız köylülerine verdiği destekten dolayı dönemin Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e taktığı şövalye nişanı töreni canlandırılırken, üreticinin yeterince desteklenmemesi, ithalat ve ürün- fiyat politikalarına tepki gösterildi.

'BİZ DE İLK SEÇİMDE BYE BYE NİŞANI HÜKÜMETE TAKACAĞIZ'

Temsili Fransa Tarım Bakanı, takılan nişan için teşekkür ederken, boynuna temsili olarak "kredi", faiz", "icra" nişanlarını takılan kişi ise "Konuşacak çok fazla şeyimiz var ama dermanımız yok, görüldüğü gibi ayağa kalkacak dermanımız yok. Biz de şunu söylemek istiyoruz kısa ve öz. Milletin efendisini köle ettiler, ele güne muhtaç ettiler. Biz de bu hükümetimizi ödüllendireceğiz. İlk seçimde 'Bye Bye' nişanını hükümete takacağız" diye konuştu.

'PAKDEMİRLİ'YE DE NİŞAN TAKIN'

CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ise "şahsım hükümetinin" üreticiyi bedbaht hale getirdiğini, yoksullaştırdığını ve açlığa sürüklediğini belirtirken, temsili Fransa Tarım Bakanının yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Brezilya tarım bakanlarına bir çağrı yaptı. Gruşçu, "Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye ülkenizi kalkındırmak için canla başla çalıştığından nişan takmanızı bekliyoruz. Türkiye'de tarımı, köylüyü ve çiftçiyi bitiren ve ülkelerinizi kalkındıran Bakan Pakdemirli, kendisine nişan takmanızı hak ediyor" diye konuştu.

'HADİ BİZİ DİNLEMİYORSUNUZ KÜÇÜK ORTAĞINIZ MHP'Yİ DİNLEYİN'

CHP'li Gruşçu, 2010-2012 yılları arasında Türkiye'nin Fransa'dan yaklaşık 250 milyon dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yaptığını anlattı. Yurttaşın çektiği yoksulluk, açlık ve sefaletten dolayı ilk seçimde iktidara demokrasi nişanını sandıkta takacağına işaret eden Gruşçu, şunları söyledi:

"Erdoğan’ın şahsım hükümeti, çiftçimizi perişan etmiştir. Çiftçi mazotçuya borçlu, gübre satana borçlu, yemciye, tohumcuya borçlu, Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu, Ziraat Bankası’na borçlu… Çiftçinin traktörüne, tarlasına, ineğine haciz yağıyor. Henüz bu hafta içinde Yozgat Yerköy’den acı bir haber aldık. Bir çiftçimiz, Osman Yılmaz, pancarı tarlada kalınca, 25 bin lira borcunu ödeyememiş, traktörüne haciz konmuş. Osman Yılmaz bunun yükünü taşıyamamış, kalp krizi geçirerek vefat etmiş. Şimdi bu ölümün sorumlusu kim? 'Gelin çiftçinin kredi kooperatiflerine ve Ziraat Bankası'na borçlarını yapılandıralım. Çiftçiye rahat bir nefes aldıralım' diye kaç zamandır söylüyoruz, dinlemiyorlar. Milletvekillerimizin önergeleri komisyonlarda bekliyor. Hadi bizi dinlemiyorsunuz. Küçük ortağınız MHP’nin bazı milletvekilleri dediler ki 'bu iş böyle gitmez, bu borçları yapılandıralım' Bunların sesine kulak verin."

MİLLETİN EFENDİSİNİ KÖLE ETTİLER

CHP'li Gruşçu sözlerini şöyle tamamladı:

"Milletin efendisini köle ettiler. Ele güne muhtaç ettiler, yüksek faize mahkum ettiler. Çiftçimiz kan ağlıyor. Çiftçimiz tarımı terk etmeye başladı. 2002 yılında 26 milyon 579 bin hektar olan tarım alanımız, 2019’da 23 milyon hektara düştü. 3,5 milyon hektar, yani 3 Trakya büyüklüğünde alan ekilemiyor. Çiftçi tarımdan koptu, 2011 yılında Çiftçi Tarım BAĞKUR’lu sayısı 1 milyon 121 bin kişiyken, 2020 yılında bu sayı 556 bin kişiye düştü. Çiftçinin hakkını savunan yok, yasa var uyan yok! 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu’nun 21. Maddesinde 'tarımsal desteklemelere ayrılacak pay gayri milli hasılanın yüzde 1’inden az olamaz' düzenlemesi getirilmiştir. Ancak aradan geçen 14 yılda tarımsal desteklemelere bütçeden ayrılan pay hiçbir zaman yüzde 1’i bulmadı. Çiftçimiz şu anda 211 milyar lira hükümetten alacaklı. Bu para neden çiftçimiz için harcanmadı? Tarım Mahsulleri Ofisi kurulmuş Tarım Kooperatifi var ama çiftçiye yardım etmiyor. Çünkü Ziraat Bankası, tarım kooperatiflerini çiftçi kuruluşları olarak kabul etmiyor. Ancak aynı Ziraat Bankası vergi cenneti olan Virjinya adasındaki özel bir Türk iletişim şirketine bir kalemde 1.6 milyar dolarlık kredi desteği sağlıyor. Çiftçim aç, çiftçim mağdur. Çiftçimin takibe düşen kredi miktarı 5 milyar 288 milyon lira. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı 2020 yılının ilk 9 ayında 7,7 milyara ulaştı. Erdoğan’ın şahsım hükümeti esnaftan, çiftçiden esirgediğini, faiz lobilerinden, bankerlerden esirgemiyor." (ANKA)

İzmir çiftçi konak