CHP’li Murat Emir: Dünya Bankası kredi verecek, iktidar onu bile almayı beceremiyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitim için Dünya Bankası tarafından Haziran ayında onaylanan krediyi hâlâ alamadıklarını açıkladı.

CHP’li Murat Emir: Dünya Bankası kredi verecek, iktidar onu bile almayı beceremiyor

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- Eğitim Bilişim Ağı (EBA) altyapısını iyileştirmek amacıyla Dünya Bankası ile 160 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın henüz hiçbir adım atmadığı ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in sorusunu yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, altyapı geliştirmelerine yönelik sözleşme süreçlerinin devam etmesi nedeniyle Dünya Bankası'ndan herhangi bir ödeme alınamadığını itiraf etti.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Dünya Bankası ile 'Türkiye Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim (SSDE) Projesi' kapsamında imzalanan 160 milyon dolarlık kredi anlaşmasını Meclis gündemine getirerek, EBA altyapısına ilişkin Bakan Selçuk'un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunmuştu.

Bakan Selçuk'un verdiği yanıtla EBA altyapısında geliştirme çalışmalarının halen sözleşme aşamasında olduğu, bu yüzden Dünya Bankası'ndan ödeme alınmadığı ortaya çıktı.

ÖDEME GERÇEKLEŞMEDİ

Bakan Selçuk, yanıtında şu ifadeleri kullandı:

"Dünya Bankası tarafından, Türkiye'de Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi ile ilgili olarak henüz bir kredi aktarımı gerçekleşmemiştir. Dünya Bankası kredi tutarından, proje kapsamında yapılan alımların yükleniciler tarafından bakanlığımıza teslim edilmesi halinde, sözleşme bedelinin bir miktarını aktarmaktadır. Kredi tutarı 3 yıllık süre içerisinde alımlar yapıldıkça kullanılmaktadır. Proje bileşenlerine ilişkin ihale ve sözleşme süreci devam etmekte olup herhangi bir ödeme gerçekleşmemiştir. Dünya Bankası Projesi tarafından sağlanan kredi ile EBA'nın alt yapı geliştirmelerine yönelik ihale ve sözleşme aşamaları devam etmektedir."

Bakan Selçuk, ayrıca uzaktan öğretimin altyapısını dönüştürmekle ilgili ek bir projeye başlandığı bilgisini verdi. Selçuk, "Proje kapsamındaki hedeflerden birisi yazılım, ağ ve sistem mimarisi, test ve siber güvenlik, öğrenme analitiği vb gibi konulardaki analiz, fizibilite ve geliştirme çalışmalarıyla EBA'nın anlık kullanıcı sayısı kapasitesini 2023 yılı sonu itibariyle 5 milyon kullanıcıya çıkarmaktır" dedi.

KREDİ HAZİRAN’DA ONAYLANMIŞTI

Dünya Bankası'nın krediyi Haziran ayında onayladığını ve Cumhurbaşkanının 31 Ağustos'ta projeyi başlattıklarını ilan ettiğini hatırlatan CHP’li Emir, "Bir yanda milyonlarca çocuğumuz EBA'da her gün sorun yaşıyor, ders yapamıyor. Öbür yanda bakanlık halen sözleşme süreçleriyle uğraşıyor" dedi.

‘İKTİDAR KREDİYİ ALMAYI BECEREMEDİ’

Dünya Bankası ile yapılan anlaşmanın pandemi sırasında ve sonrasında okul çağındaki çocuklara e-öğrenme olanaklarının eşit bir şekilde sunulması için kapasitenin artırılmasını amaçladığına dikkat çeken Emir, şöyle konuştu:
"Türkiye, bu alandaki alt yapısını güçlendirsin diye Dünya Bankası kredi verecek ama iktidar onu bile almayı beceremiyor. Kredinin onaylanmasının üzerinden 6 ay geçmiş Milli Eğitim Bakanlığı halen sözleşme süreçlerinin devam ettiğini söylüyor. Bilgisayar, tablet ve internet bulamadığı için eğitimlerini sağlıklı bir şekilde sürdüremeyen çocuklarımız beceriksiz yöneticiler yüzünden daha da mağdur oluyor."

BAKAN, EBA’NIN ÇÖKMESİNDEN MUTLU OLMUŞTU!

Pandemi nedeniyle uzaktan yapılan eğitim-öğretim döneminin ilk gününde EBA çökmüş, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Bu bizim için olumlu bir haber çünkü inanılmaz bir talep var. Özellikle yüz yüze eğitimin başladığı günlerde bu talepte bir sıçrama oluştu" demişti.

chp Murat Emir Milli Eğitim Bakanlığı eba