CHP'li Tutdere: Pudra şekeri değil, yerli milli tütün
'Gelin, üreticilerimizi hapishaneye, cezaevine değil, hep beraber tarlaya gönderelim. Onlar üretsinler, çocukları mutlu olsun, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlasınlar diyorum.'
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün üreticisinin mağduriyetini TBMM Genel Kurulu’nda dile getirdi.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na eklenen hükümlerin 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe gireceğini hatırlatan Tutdere, tütün üreticisinin yaşadığı sorunlara dair şunları söyledi:
'PUDRA ŞEKERİ DEĞİL, YERLİ VE MİLLİ TÜTÜN'
Değerli milletvekilleri; şu anda kürsüye koyduğum pudra şekeri değil, Adıyaman'ın yerli ve millî sarmalık kıyılmış tütünü. Değerli milletvekilleri, bugün Adıyaman başta olmak üzere Malatya, Çanakkale, Artvin, Bitlis, Düzce, Mardin, Muş, Bingöl, Batman, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay ilerimizde sarmalık tütün üretimi yapan tütün üreticileriyle Türkiye genelinde, 81 ilimizde bunu satarak çocuklarının nafakasını bu tütünden sağlayan yüz binlerce tütün esnafı adına söz almış bulunmaktayım. Değerli milletvekilleri, hepinizin bildiği gibi, daha önce bu Parlamentoda 2017 yılında hem 4733 sayılı Kanun'da hem de 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda değişiklikler yapıldı. Tütün kanununda yapılan değişiklikle özellikle şu tütünü üreten -tek başına içme özelliğine sahip- tütün üreticilerinin kuracağı kooperatifler eliyle bu tününün alımının satımının yapılması yasallaştı.
'PANDEMİ KOŞULLARI NEDENİYLE ÜRETİCİLER KOOPERATİFLERİNİ KURAMADILAR'
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda da yapılan bir düzenlemeyle ticaret belgesi almadan, bakanlıktan yetki belgesi almadan tütün ticareti yapanlara üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasını öngören yasayı AK Parti iktidarı geçirdi. Aradan uzunca zaman geçti, bu kürsüde defalarca dile getirdik: "Ey iktidar, aradan yıllar geçti, şu yönetmeliği çıkarın" dedik, çıkarmadınız. Aradan üç yıl geçti, tam 31 Aralık 2020 tarihinde Tarım Bakanlığı sarmalık tütün üretim kooperatiflerinin kuruluşuna ilişkin yönetmeliği yayınladı. Tabii, 31 Aralık 2020'den bu yana geçen altı aylık süre içerisinde ne oldu? Pandemi koşulları, sokağa çıkma yasakları ve ülkemizin içinde bulunduğu sorunlardan dolayı üreticiler kooperatiflerini kuramadılar. Tam anlamda ürünleri pazarlayacak işletmeleri, tesisleri kuramadılar ve şu anda Türkiye'nin her tarafında bu üreticiler ciddi anlamda iktidardan bir beklenti içerisindedirler.
'ON BEŞ GÜN SONRA BU YASA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK'
Kaçakçılık kanununa eklenen, üç yıldan altı yıla kadar olan hapis cezasının da yürürlük tarihi şimdiye kadar birkaç defa ertelendi, son tarih 1 Temmuz 2021 yani on beş gün sonra bu yasa yürürlüğe girecek. Ben şimdi, bütün iktidar vekillerine ve tüm gruplardaki vicdanlı milletvekillerine açıkça sesleniyorum: Değerli arkadaşlar, iktidar, Bakanlık bir yönetmeliği üç yılda çıkarabildi, şimdi, üç yılda çıkardıkları yönetmeliğe uygun olarak tütün üreticisine "Altı ayda tesisleşmeyi yapın, binanızı yapın, makinanızı alın" gibi bir dayatma içerisinde bulunmak vicdani midir, ahlaki midir? Değildir arkadaşlar. Dolayısıyla bu altı aylık sürenin içerisinde de -ben baktım, inceledim- altı ayın iki ayı sokağa çıkma yasağıyla geçmiş zaten; dört ayda bu gariban üreticiler, bu çiftçiler, zaten zamlarla ekonomik sorunlarla boğuşan bu insanlar nasıl kooperatifleri kuracaklar? Kuramadılar, şu anda ciddi bir korku ve tedirginlik içerisinde Türkiye'nin her tarafındaki üreticiler.
'BU YASA TEKLİFİNİN YÜRÜRLÜK TARİHİNİ HEP BERABER ERTELEYELİM'
Üreticiler sizden, iktidardan şunu bekliyor: Siz bu Mecliste holdinglerin, zenginlerin bütün vergi borçlarını ötelediniz, bütün alanlarda işlemleri ertelediniz. Bütün üreticiler diyor ki: ‘Zengine yaptığınız bu kıyağı, pandemi koşullarından dolayı yapmış olduğunuz bu ertelemeleri bir kez olsun alın teriyle geçinen, Türkiye'nin her tarafında üretim yapan, emekten yana olan tütün üreticilerinden de yana kullanın’. Biz de onlar adına çağrıda bulunuyoruz: Gelin, bu yüce Mecliste, üreticilerimizi yarın ciddi anlamda hapis cezalarıyla karşı karşıya getirecek ve büyük travmalar yaratacak olan bu yasa teklifinin yürürlük tarihini hep beraber erteleyelim. Üreticilerimize bir yıllık bir süre daha verelim, örgütlensinler, tesislerini kursunlar, işletmelerini kursunlar ve ondan sonra onlarda rahat bir nefes alsın. Eğer bu sağlanmazsa, eğer bu süre üreticilere tanınmazsa Türkiye'deki bütün tütün üreticileri cezaevinin yolunu tutmak zorunda kalacak. Bu insanların, bu tütünü üretmekten başka alternatifleri yoktur. Bugün Parlamentoda benim biraz önce saydığım bütün illerin milletvekilleri de bu işin tanığıdır.
'CHP OLARAK TÜTÜN ÜRETEN ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ'
Değerli milletvekilleri, biraz önce ismini saydığım bütün illerdeki milletvekili arkadaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum, hepsini göreve davet ediyorum. Biz, TBMM olarak bu soruna acilen bir çözüm bulmak zorundayız. İş işten geçmeden buna çare bulalım. Eğer, siz bu süreyi uzatmazsanız bizler CHP milletvekilleri olarak sahada, alanda, tarlada her zaman tütün üreten üreticilerimizin yanında olacağız, onlarla beraber mücadele edeceğiz ve ta ki bu hakkı alıncaya kadar sürekli onların yanında olacağız. Gelin, üreticilerimizi hapishaneye, cezaevine değil, hep beraber tarlaya gönderelim. Onlar üretsinler, çocukları mutlu olsun, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlasınlar diyorum."