CHP'nin 'para sayma' davası ertelendi: 'Soruşturma hukuksuz'
CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntülerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamındaki ilk dava görüldü. Dava 29 Kasım'a ertelenirken, eski İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu duruşmaya katılmadı.
Artı Gerçek - CHP İstanbul İl Başkanlığında kaydedildiği iddia edilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin açılan ve 22 sanık hakkında 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapis cezası istenen davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. 22 sanıktan Can Poyraz, Onur Öksel, Melih Morsünbül duruşmaya katılırken partinin eski il başkanı Canan Kaftancıoğlu katılmadı.
'SUÇLAMALAR SORUŞTURMA SIRASINDA OLUŞTURULDU'
Çok sayıda CHP'linin izlediği, basın mensuplarının bazılarının salona giremediği duruşma, sanık avukatlarının savunmaları ile başladı. Cumhuriyet'in aktardığına göre avukat Baran Kaya, isnat edilen suçlamaların soruşturma aşamasında oluşturulduğunu belirterek soruşturmanın ve iddianamenin hukuka aykırı olduğunu söyledi.
'DAVA HEM SAKAT HEM SİYASİ'
Avukat Ahmet Özdemir, "İddianamede bağışta bulunanlar konusunda herhangi bir şey yazmıyor. Ya eksik yazılmış ya da savcı yanlış okumuş. 'Bağış yapılamaz' denmiyor, 'bağış kabul edilemez' deniyor" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:
"Makbuz verilip verilmemesi partinin problemidir. O günkü parayla eğer 55 bin TL ve üzeri bağışta bulunulursa o zaman kişinin sorumluluğu başlar. CHP, kendi sitesinde il başkanlığı alınacak ilanı açıyor ve bağış toplanacağını belirtiyor. Sanıklar parti adına para toplayıp gerekli kişilere teslim ediyorlar. Sanıklar, parayı teslim etmekle yükümlü kişiler. Bu sanık sayısıyla dosya kalabalık gösterilmeye çalışılıyor. 100 yıllık partiye zarar verilmek isteniyor. Dava hem sakat hem siyasi. Bu para ilk önce belediye başkanı İmamoğlu'nun parası gibi gösterilmeye çalışıldı. Sanıkların lehine olabilecek belgeler dosyaya konulmadı. Olay, 22 kişi üzerine yıkıldı. Sanıklardan 6'sı sadece parayı götüren kişiler. Diğerleri süreçteki görevli kişiler."
'DOSYADAKİ ÇOĞU BELGENİN SANIKLARLA ALAKASI YOK'
Özdemir, "Bu gayrimenkulleri satanlar hakkında 'kovuşturmaya yer yok' kararı verilmiş. İddianamede ise tanık beyanlarına yer verilmiş. Hangi tanık beyanları? Tanıklar kim? MASAK raporunun sonunda suça ilişkin kayıt bulunamadığı belirtiliyor. Dosyaya konulan çoğu belgenin, yargılanan sanıklarla en ufak alakası yok" dedi.
'TEK BİR SANIĞIN İFADESİNE DAYANIYOR'
Avukat Mehmet Öksel, "Avukatlar olarak soruşturmanın hukuka aykırı delillerle başlatıldığı yönündeki talebimiz mevcuttur. Bu tip davalarda ikrar beyanı dahil hukuka aykırıdır. Sanıkların, görüntülerin çekildiğinden haberi olduğuna yönelik iddia gerçeği yansıtmamaktadır ve tek bir tanığın ifadesine dayanmaktadır" ifadelerine yer verdi.
Savunmaları alan mahkeme, davanın 29 Kasım'a ertelenmesine karar verdi.
İDDİANAMEDEN
Para sayma görüntülerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve danışmanı Melih Morsümbül, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, eski CHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Mustafa Can Poyraz, İmamoğlu İnşaat Şirketi'nin Genel Müdürü Tuncay Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 22 sanığın tamamı hakkında, Siyasi Partiler Kanunu'nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddesi gereğince 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. (Kaynak)