Çiğdem Toker: Demiryolu sektörünün Sayıştay denetimi dışında bırakılması planlanıyor

Çiğdem Toker: Demiryolu sektörünün Sayıştay denetimi dışında bırakılması planlanıyor
Gazeteci Çiğdem Toker, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın EBRD’ye hazırladığı kanun teklifi taslağında ‘Serbestleştirme’ ile ilgili hükümlerin olduğunu söyledi. Toker, demiryolu sektörünün Sayıştay denetimi dışında bırakılması planlandığını belirtti.

Artı Gerçek - T24 yazarı Çiğdem Toker, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın EBRD'ye verdiği söz doğrultusunda hazırlanan ve henüz taslak aşamasında olan metinde, yeniden inşa edilecek demiryolu sektörünün Sayıştay denetimi dışında bırakılması planlandığını yazdı.

Sayıstay’ın bugünkü iktidar tarafından etki gücü ve yaptırımlar açısından zayıfladığını söyleyen Toker, “zayıflatılmış varlığı dahi, AKP iktidarına ve iktidarın yönettiği yatırımcı kuruluşlarla iş yürüten uluslararası finans kuruluşlarına rahatsızlık vermeyi sürdürüyor” dedi.

Toker, TCDD'yi, Sayıştay'ın yerine tıpkı Türkiye Varlık Fonu'nda (TVF) yapıldığı gibi bağımsız denetim şirketlerinin raporlamasına açılacak bir sürecin kurgusunun yapıldığını söyledi ve

TCDD'nin bugünkü yapısı ile kimliğinin tamamen değişmesi anlamına gelecek değişiklik taslağı, temmuz ayında yapılan üst düzey bir toplantıda gündeme geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız; 'Demiryolu Kanunu'na yönelik mevzuat taslağının tamamlanarak Meclis'e sunulmaya hazır olduğunu, demiryolu altyapı ve tren işletmecisi kuruluşların yeniden yapılandırılmasını içeren mevzuat çalışmalarının ise hâlihazırda devam ettiğini, maliyet muhasebesinin ayrıştırılması, çalışanların statülerinin değiştirilmesi başta olmak üzere karar alınabilmesi için çok boyutlu analiz edilmesi gereken ve birçok paydaşı ilgilendiren önemli konuların masaya yatırıldığını, 2023 yılı sonuna kadar mevzuat taslaklarının Meclis'e sunulabileceğini ifade etmişlerdir."

‘TCDD VE BAĞLI ŞİRKETLER, BİR "TOPLULUK"A DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR’

EBRD heyeti de bu yanıta karşılık memnun olduklarını söylemişler ve 150 milyon Euroluk Ispartakule-Çerkek-zköy finansmanının yanı sıra, Türkiye'deki başka demiryolu projelerine de finansman katkısı sunulacağını, ancak bunun için "serbestleşme" konusunun önem taşıdığını belirtmişler. Amiyane tabirle "ne kadar ekmek, o kadar köfte" diye özetlenebilecek bir yaklaşım.

Hemen belirtelim ki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın EBRD'nin isteği doğrultusunda hazırladığı kanun teklifi taslağı çok ayrıntılı hükümler içeriyor. "Serbestleştirme" meselesi mali boyutları dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı da ilgilendirdiği için alternatifli maddeler hazırlanmış. TCDD ve bağlı şirketler, bir "topluluk"a dönüştürülmesi hedefleniyor.

Toker, TCDD'yi tamamen "serbestleştirecek" taslak TBMM'ye geldiğinde daha geniş tartışılacağını söyledi.(HABER MERKEZİ)

YAZININ TAMAMI

Öne Çıkanlar