Çipras: Darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz
Yunanistan Başbakanı Çipras 2 günlük ziyaret kapsamıyla Ankara’ya geldi. Çipras, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine 2 günlük çalışma ziyareti kapsamıyla Ankara’ya geldi. Özel uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı’na gelen Çipras, buradan Beştepe'ye hareket etti.
Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından resmi törenle karşılandı. Çipras, önce Fuat Oktay daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Görüşme sonrasında Erdoğan ve Çipras basın açıklaması yaptı.
Erdoğan, "Yunanistan'dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke haline gelmemesidir. Görüşmelerde, FETÖ'cü darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi, Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk" dedi. Çipras da ülkesinde yargının bağımsız kararlar aldığına dikkat çekerek bu konuda hükümet olarak yapabilecekleri bir şey olamadığını söyledi.
'YUNANİSTAN FETÖ'NÜN SIĞINAĞI OLMASIN'
Erdoğan'ın konuşması özete şöyle: " İkili ilişkileri ve uluslararası konuları görüştük. İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi arzu ediyoruz. Yunanistan'la aramızdaki tüm meselelerin barışçıl şekilde çözüleceğine inanıyorum. Ülkelerimiz arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerekiyor. Dostlarımızla her sorunun konuşarak hallolacağını düşünüyoruz. Azınlıklarımız bizim için sağlam birer köprüdür. Karşılıklı vatandaşlarımızın sorunlarını da değerlendirdik. Rum kökenli vatandaşlarımızın durumunun iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Yunanistan'daki kardeşlerimizin yüzleştiği sıkıntıları tüm yönleriyle Sayın Başbakan'a aktardım. Taraflar yeni bir müzakere sürecine başlamadan ortak bir vizyon belirlemelidir. Neyin nasıl müzakere edileceği önceden net olmalıdır. Düzensiz göçle mücadele ilişkimizdeki diğer bir kalemdir. İmkanlarımızın üstünde bir yük taşıyoruz. 4 milyon mülteci ülkemizdedir, misafir ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız harcamalar 35 milyar doları aştı. Geri kabul de olmak üzere Türkiye yükümlülüklerini yerine getirdi. Geri kabul AB tarafında uygulanamadığını görüyoruz. Türkiye ve Yunanistan terörün kanlı yüzünü iyi bilmektedir. Terörün her türlüsüne karşı kararlı bir şekilde ortak tutum sergilemeliyiz. Yunanistan'dan beklentimi FETÖ, PKK, DHPC gibi teröristlerin sığındığı güvenli bir ülke durumuna gelmemelidir."
ÇİPRAS: SÜREKLİ ÇÖZÜM ARIYORUZ
Erdoğan'dan sonra konuşan Çipras da şunları söyledi: "Gösterdiğiniz misafirperverlik için teşekkür ediyorum. Bölgemiz açısından da önemli bir diyalog. 2015-2016 yılları arasında çok iyi bir işbirliği gösterdik. Ege Denizi'nde gerginliğin azaltılması konusunu da görüştük. Türk Yunan ilişkilerinde pozitif bir gündem oluşturmayı başardık. Yunanistan olarak her türlü darbeyi kınıyoruz, karşısında duruyoruz. Türk-Yunan ilişkilerinde ancak daha sonraki dönemde maalesef engel teşkil eden bazı gelişmeler gerçekleşti. Ege'de ihlalleri gördük. Yunan hava sahasında ihlaller oldu. 8 darbeci asker olayı bizim ilişkimizde diken olarak ortaya çıktı. 2 Yunan askerin tutuklanması olumsuz birer gelişmeydi. Bu koşullarda kısa döngüye "kaderimiz" diyebilirdik. İyiki de yapmadık. Sürekli olarak diyalog çerçevesinde sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bölgedeki sorunlara mahkum olmak zorunda değiliz. Sorunlara barışçıl bir çözüm bulmak için çaba harcamaya devam ediyoruz. Türkiye'yi 4 kez Başbakan olarak ziyaret ettim. Kıbrıs konusunu da konuştuk. Bu konuda BM kararları doğrultusunda adil bir çözüm bulmamız gerektiğini söyledim. İnanıyorum ki geçmişte yapılan hataları tekrar yapmanın faydası yok. Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka saygı gösterilmesini önerdim. Türk Akımı ile enerji alanındaki işbirliğini daha da ileri götürebiliriz. Ekonomik ilişkilerin daha da ileri götürmek için atılabilecek adımları konuştuk. Yaz aylarında İzmir-Selanik arasında gemi seferlerinin başlaması konusunda mutabık kaldık. 8 darbeci askerle ilgili olarak Yunanistan yargısı net kararlar aldı. Yunanistan bir hukuk devleti olarak yargının aldığı kararlara saygı göstermek zorunda. Biz darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz. Biz bu aşamada güvenlik konusundaki işbirliğimizi güçlendirmek durumundayız. Bu çerçevede Ege'de suç örgütlerinin üstesinden gelmek için işbirliğini sürdürmek durumundayız. İyi bir komşuluk için gereken her şeyi yapmak konusunda mutabık kaldık. Yarın İstanbul'a gideceğim. Orada Patrik ile bir görüşme gerçekleştireceğim.
'YARGI KARARLARINA KARIŞMAYIZ'
İki lider daha sonra soru cevap kısmında gazetecilerin sorularını cevapladı. Çipras, Yunaistan'a sığınan askerlerle ilgili soruya şu cevabı verdi: "İnanıyorum ki sormuş olduğunuz bu soru bizim görüşmemizde ele alındı. Tekrar ifade etmek isterim ki, Yunanistan devleti, Yunan halkı sizin ülkenizde darbe girişiminde bulunan insanları kınıyor, bunu tekrar söylemek istiyorum. Yunanistan demokrasiyi destekleyen bir ülke. Darbecileri desteklemek niyetinde değiliz. Bunun dışında şu son derece açık ki, Yunanistan'ın kendine has bir Yargı sistemi var. Yargı bağımsızlığına saygı duymalıyız. Erkler arasındaki ayrıma saygı göstermeliyiz. Anayasal Hukuk devletiyiz ve Yargı'nın kararına saygı göstermeliyiz. (HABER MERKEZİ)