Çorlu Tren Katliamı Davası: Bilirkişi raporunda TCDD asli kusurlu bulundu

Çorlu Tren Katliamı Davası: Bilirkişi raporunda TCDD asli kusurlu bulundu
Çorlu'da 2018’de meydana gelen ve yedisi çocuk 25 kişinin öldüğü, 318 kişinin yaralandığı Çorlu Tren Katliamı'nın 15'inci duruşması bugün görüldü. Duruşmada okunan bilirkişi heyetinin ek raporunda TCDD asli kusurlu bulundu. Duruşma 1 Eylül'e ertelendi.

Artı Gerçek - Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin öldüğü, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılamanın 15’inci duruşması, bugün 1. Ağır Ceza Mahkemesince Çorlu Halk Eğitim Merkezinde Çorlu görüldü.

Duruşmada, daha önce oluşturulan bilirkişi heyetinin ek raporu okundu. Raporun ulaştırma ve yapı mühendisliği bölümünde kaza nedenleri şöyle sıralandı: "Kaza yerindeki menfezin hidrolik ve kanat duvarları açısından yetersizliği. Balast tabakası altındaki koruma tabakasının yetersizliği. Balast tutucu duvarların eksikliği. Hat üst yapısının yürüyerek gözleme olanak tanıyacak kadar geniş olmaması. Dolgu şevi boyunca gelişmiş olan yabani bitkilerin şevi zayıflatması. Ray kırığı konusunda uyarıda bulunacak elektronik sistem eksikliği.”

Raporun, geoteknik incelemeleri bölümünde ise, şu ifadelere yer verildi:

“Ray altının boşalması, sel sularının dolgu üzerinden savaklanması ile olmamıştır. Hattın 1867 yılında inşa edilmesi nedeniyle dolgu, bugünkü mühendislik bilgisi açısından kontrolsüz, yetersiz dolgudur ve bu durum, oluşan şartlar altında göçmesine neden olmuştur. Eskiden inşa edilmiş hatlarda, hat boyunca dolgu, yarma ve sanat yapılarının metodolojik olarak incelenmesi ve sorgulanması gerekmektedir."

Bilirkişi heyetinin raporunun devamında, “Tren kazasına, ana havzadan gelen suyu tahliye etmesi gereken asıl menfezin bakım ve temizliğinin yeterince yapılmaması ile yan havzadaki suyu tahliye etmede yardımcı olan büzün tıkalı olması neden olmuştur. Menfez ile büzün temizliğini kontrol etmekle ve bu yerlerdeki suyun tahliyesini yapacak şekilde açık bulundurmakla yükümlü olan kişilerin bu yükümlülüklerini yerine getirmedikleri, bu yükümlülük ihlalinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık teşkil ettiği belirlenmiştir.

Dikkat ve özen yükümlülüğünün kime veya kimlere ait olduğunun, olayın meydana geldiği zaman dilimindeki fiili ve hukuki durum göz önünde bulundurularak, adli mercilerce belirlenmesi gerekmektedir. Kişilerin taksirli fiilleri nedeniyle kusur durumları belirlenirken; içinde bulundukları durumlar, çevresel faktörler ve bu bağlamda olağanüstü çevresel faktörler ve bu bağlamda, olağanüstü konvektif yağış da dikkate alınabilecektir."

TCDD'NİN KUSURU BİLİRKİŞİ RAPORUNDA

Raporun sonuç kısmında asli kusurlulara yer verilerek, şöyle denildi:“Demiryolu altyapısı ve sanat yapılarında olağanüstü hava koşulları ile ilgili gerekli önlemleri (balast tutucu duvar dahil) almayan ve meteorolojik durum ile hava koşulları hakkında gerekli koordinasyonu sağlamayan; TCDD Genel Müdürlüğü AR-GE Birimi, Merkez ve 1’inci Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürlükleri ve diğer ilgili müdürlüklerin asli kusurlu oldukları görüş ve kanaatine varılmıştır.

Demiryolu altyapısı ve sanat yapılarını üstyapıda yapılan yenilemelere uygun hale getirmeyen; TCDD Genel Müdürlüğü'nün altyapı ve sanat yapılarını yenilemeden sorumlu Başkanlığı'nın asli kusurlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır. Mevcut durumda, demiryolu altyapısı ve üstyapısının, olası problemlere karşı her gün düzenli olarak kontrol edilmesi için sorumlu personel olan Yol ve Geçit Kontrol memurlarını yeterli sayıda istihdam etmeyen; TCDD Genel Müdürlüğü'nün Yol ve Geçit Kontrol Memuru istihdam etmekle sorumlu başkanlığının asli kusurlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır.”

SANIKLARIN TUTUKLANMASI İSTENDİ

Çorlu ailelerinin avukatlarından Onur Şahinkaya beyanlarında Anayasa Mahkemesinin Çorlu davasına dair yaşam hakkı ihlali yönündeki kararı, dosyaya sunulan ek rapor ve kaza gününe dair nöbet çizelgesi yeni delil olduğundan TCDD üst yönetimi ile ilgili verilen takipsizlik kararının kaldırılması için söz konusu belgelerin savcılığa gönderilmesini talep etti.

Av. Selvi Yüzbaşıoğlu da ek rapordaki eksikliklere dikkat çekerek yeniden keşif yapılarak yeni bir rapor hazırlanmasını istedi. Av. Zübeyde Arslan benzer kaza ve raporlardaki karşılaştırmalara yer vererek Celalettin Çabuk dışındaki tüm sanıkların tutuklanmasını talep etti.

SORUMLULAR YARGIDAN KAÇIRILIYOR
"Dosyadaki temel sorunu, siz kürsünün orasından biz de kürsünün burasından çok iyi biliyoruz. Üst düzey sorumluların yargıdan kaçırılma çabası var" diyerek beyanına başlayan Av. Evren İşler, "Soruşturma aşamasındaki bilirkişi heyetinin oluşturulmasından itibaren sorumluların yargıdan kaçırılması hâlâ devam ediyor. Bu sorunu aşmadığımız sürece bir sonraki aşamaya geçemeyiz. Sanıklara bu raporlarla verilecek her türlü lehe/aleyhe ceza eksik, yetersiz kalacaktır ve bizim de bütün çabamız yetersiz kalmamasıdır" dedi.

17 Temmuz'da gelen raporu dün UYAP’tan görebildiklerini söyleyen İşler bu sebeple detaylı değerlendirmelerini ayrıca sunacaklarını belirtti ancak kısa değerlendirmeyle dahi rapordaki risk analizlerinin raporun en önemli kısmı olduğunu gördüklerini söyledi.

Ardından mahkeme sanıklara çeşitli sorular yöneltti. Sanıklardan TCDD 1. Bölge Müdür Nihat Aslan yine tüm sorulara "o konuyu bilmiyorum, 5 yıl geçti hatırlamıyorum" şeklinde cevaplar verdi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Bilirkişi raporuna beyanda bulunmak için gelecek celseye kadar süre verildi. Bir sonraki duruşma 1 Eylül 2023 tarihinde saat 09.30’da yapılacak.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti bilirkişi raporuna beyanda bulunmak için gelecek celseye kadar süre verdi. Bir sonraki duruşma 1 Eylül 2023 tarihinde saat 09.30’da gerçekleşecek.

NE OLMUŞTU?

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Kazada yedisi çocuk 25 kişi öldü, 328 kişi de yaralandı.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kazanın meydana gelmesinde kusurlu bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

HUKUKİ SÜREÇ

•8 Ekim 2018: Kaza günü olay yerinde inceleme yapan bilirkişi heyetinin raporu savcılığa sunuldu. Yanlı rapor eleştirildi.

•16 Kasım 2018: Aileler, avukatları aracılığıyla ilk incelemeyi yapan bilirkişilerin taraflı olduğunu belirterek rapora itiraz etti.

•28 Şubat 2019: Başsavcılık; siyasetçiler, bürokratlar, TCDD’nin üst yönetimi yer alan kişiler hakkında da “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını verdi.

•5 Mart 2019: Hazırlanan iddianamede TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Bakım Müdürü Turgut Kurt, Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk hakkında ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istendi.

•25 Nisan 2019: Siyasetçiler, bürokratlar, TCDD’nin üst yönetimi hakkında ‘kovuşturmaya yer yok’ kararına yapılan itiraz reddedildi.

•30 Mayıs 2019: Dosyada gerçeğe aykırı rapor hazırlayan bilirkişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

•12 Haziran 2019: Çorlu tren kazası ailelerinin AYM önünde yapmak istedikleri basın açıklamasına polis müdahale etti.

•3 Temmuz 2019: Davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti protesto edildi. Mahkemenin davadan çekilme kararı Çorlu 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

•4 Kasım 2020: 6’ncı duruşmada, bilirkişi raporunun incelenmesi ve genişletilmesi için Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığında devam eden dosyaya ilave edilmesi ve TCDD’deki sorumluların belirlenmesi istendi.

•9 Mart 2021: Dava dosyasına giren bilirkişi raporuna göre TCDD’nin üst düzey sorumluları ‘asli kusurlu’ bulundu.

•16 Mart 2021: Davanın son duruşmasında, mahkeme tüm yetkililer ve tüm sorumlular hakkında tetkik etmekte olan, yürütülmekte olan savcılık dosyasına ihbarda bulunma kararı verdi.

•4 Ekim 2022: Davanın 11’inci duruşması öncesi açıklama yapan avukatlar savcılıktan istenilen bilgi, belge ve isimlerin TCDD tarafından gizlendiğini söyledi.

•10 Ekim 2022: Davada hakkında yakalama kararı verilen dönemin TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu tutuklandı.

•25 Kasım 2022: TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, tutuklanmasının ardından geçen bir ay sonunda tahliye edildi. Davada tutuklu sanık kalmadı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar