Covid-19 hastasına iki farklı son kullanma tarihi olan ilaç verildi

Sağlık çalışanlarının da bilgisinin olmadığı durum hakkında emek ve meslek örgütleri çalışanlara yönelik şiddete dönüşebileceğine işaret etti.

Covid-19 hastasına iki farklı son kullanma tarihi olan ilaç verildi

İsa Uğur ERDOĞAN

ARTI GERÇEK- Muş’un Varto ilçesinde bir süredir Covid-19 belirtileri gösteren M.K., Varto Devlet Hastanesi’nde muayene oldu. Hastanede yapılan tetkiklerde M.K.’nin Covid-19 test sonucu pozitif çıktı. M.K.’ye evinde izole olması ve sağlık ekiplerinin gelmesini beklemesi söylendi.

16 Haziran Çarşamba günü ise M.K.’nin evine gelen sağlık ekipleri ne yapması gerektiğini anlatıp Favicovir isimli tedavide kullanılan ilacı verdi. İlaç kutusu üzerinde bulunan son kullanma tarihini gösteren etiketi kaldıran M.K. kutunun üzerinde yer alan başka bir son kullanma tarihi gördü.

Covid-19 hastasına iki farklı son kullanma tarihi olan ilaç verildi - Resim : 1

İki farklı son kullanma tarihi olduğunu bildiren M.K.’ye eve gelen sağlık ekipleri, kendilerinin de durumdan haberdar olmadıklarını ve bulundukları iletişim gruplarında paylaşacaklarını belirterek tutanak tuttular. M.K. ise ilacı kullanmayacağını sağlık çalışanlarına söyledi.

'ETİKETLERİ BAKANLIK GÖNDERDİ'

Konuya ilişkin ulaştığımız Muş İl Sağlık Müdürlüğü ise ilacın son kullanma tarihinin geçmediğini ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun ilacın son kullanma tarihinin iki yıl daha uzatılmasına onay verdiğini söyledi. Süre uzatımı ile ilgili belge de paylaşan İl Sağlık Müdürlüğü kutuların üzerindeki yeni etiketlerin de Sağlık Bakanlığı tarafından gönderildiğini belirtti.

Covid-19 hastasına iki farklı son kullanma tarihi olan ilaç verildi - Resim : 2

MUHAKKAK SAĞLIK EMEKÇİSİNE TEBLİĞ EDİLMESİ GEREKİYOR’

Sağlık Bakanlığı’nın son kullanma tarihinin uzatıldığı bilgisini vermemesini sorduğumuz Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabey "Maalesef Sağlık Bakanlığı buna benzer birçok konuda sorumluluğunu yerine getirmiyor. Çünkü eğitim noktasında ciddi sıkıntılar var. Sizler de hatırlarsınız 1, 5 yıl önce sağlık çalışanlarının Covid’e dair hiçbir bilgisi yokken sağlık emekçileri bu alanlara sürüldü ve bu alanlarda kendi tecrübeleri ile öğrendiler. Bu ilaç meselesi ile ilgili güncelleme olaylarının muhakkak sağlık emekçisine tebliğ edilmesi gerekiyor. Tebliğ üzerinden imza almaları gerekiyor ki sağlık emekçisi hem bilgiden haberdar olsun hem de vatandaşı haberdar etsin bu noktada" diye konuştu.

‘SAĞLIK EMEKÇİSİYLE HASTAYI, HASTA YAKININI KARŞI KARŞIYA GETİRMEKTE’

Benzer durumların sıklıkla yaşandığını kaydeden Atabey, "Maalesef buna benzer birçok sorunu sağlık emekçileri yaşıyor. Çünkü birçok şeyi merkezi yürütmeye çalışan bir akıl var. Eğitimleri çok önemsemeyen bir akıl var. Sağlık emekçisi hizmet vermeye devam ederken bilgiler her an değişebiliyor. Ama o bilgilerin aktarımı Sağlık Bakanlığı’na aittir. Maalesef sorumluluk almadan bu şekilde sağlık emekçisiyle hastayı, hasta yakınını karşı karşıya getirmekte" şeklinde konuştu.

‘AŞILAMADA DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ ÇOK CİDDİ TACİZLERE VE ŞİDDETE MARUZ KALIYOR’

Aşılama sürecinde de Sağlık Bakanlığı’nın plansız hareket ettiğini belirten Atabey, "Evet, şu an çok sayıda aşı Türkiye’ye geldi. Sağlık Bakanı’nın ‘plansız, programsız randevu almadan da aşı olabilirsiniz’ açıklamasından sonra sağlık kuruluşlarında çok ciddi bir yığılma var. Bir an önce insanlar aşıya ulaşmak istiyor. Bu plansızlıktan kaynaklı da sağlık emekçileri çok ciddi tacizlere ve şiddete maruz kalıyor. Bu planlamaların bir an önce düzenli bir şekilde yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

‘ŞİKAYETE VE ŞİDDETE DÖNÜŞEBİLİR’

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu’ndan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Esin Şenol ise son kullanma tarihi geçen bir ilacın kullanılması durumunda, "Etki azalması ve yan etkilerin artması ve özellikle alerjik yan etkilerin artması gibi, parçalanma ürünlerinin açığa çıkması gibi sonuçları olabilir" bilgisini verdi.

Bakanlığın sağlık çalışanlarına bilgilendirme yapmamasının olası sonuçlarına işaret eden Şenol, "Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanları hastanın kendisine geri dönüp ve şikayete veya şiddete dönüşebilecek bu konuda bilgilendirilmiş midir" diye sordu.

sağlıkta şiddet COVID-19