'Cumhur İttifakı'na destek vermiyoruz dedik, polis geldi'

Tabelası gazeteler ile kapatılan KDP’nin kuruluş girişimleri sürüyor. Partinin Genel Başkanı Akıcı, kendilerinden sonra başvuran 21 partinin kurulduğunu söyledi.

'Cumhur İttifakı'na destek vermiyoruz dedik, polis geldi'

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK- İçişleri Bakanlığı’nın Kürt Demokrat Partisi (KDP) ile İnsan ve Özgürlük Partisi’nin (PİA) parti kurmak için yaptığı başvuruları işleme koymaması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kuruluş dilekçesini 2018 yılında veren PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç İçişleri Bakanlığı binasında nöbet eylemi başlatırken aynı şekilde dilekçesi işleme konulmayan KDP Genel Başkanı Reşit Akıcı girişimlerini sürdürüyor.

POLİS VİNÇ ÜCRETİNİ LOGOSUNU KAPATTIĞI PARTİDEN ALIYOR

Diyarbakır’da bulunan KDP İl Binasında bulunan parti tabelası, parti logosu polis tarafından gazetelerle kapatılmış durumda. Tabelaya yapıştırılan gazetelerin sökülme riskine karşı polis bina önünde nöbet tutuyor. Yağmur ve rüzgârdan gazeteler savrulunca polis parti binasının kapısında beliriyor. Vinç getirip gazeteleri yeniden yapıştıran polis, vincin ücretini de KDP’nin Genel Başkanı Raşit Akıcı’dan alıyor.'Cumhur İttifakı'na destek vermiyoruz dedik, polis geldi' - Resim : 1

BAKANLIK ELDEN DE BELGELERİ ALMADI

Kürt Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Reşit Akıcı, İçişleri Bakanlığı’nın talebiyle Coronavirus tedbirleri kapsamında partisinin kuruluşunu e-mail ile bildirmişti. Bakanlık "Böyle bir partinin kuruluşu bize bildirilmedi" deyince, Akıcı bu defa Ankara’ya giderek belgeleri elden teslim etmek istedi. Belgeleri elden teslim alınmayan Akıcı, Diyarbakır’a döndü. Akıcı,tabelası gazetelerle kapatılan, kapısında polisin beklediği partisinin il binasında Artı Gerçek’e konuştu.

KDP kuruluşu AKP’li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın "Yeni Kürt partisi kuruluyor. Cumhur İttifakına destek verecek" açıklamalarının ardından gerçekleşmişti. Genel kanı ise Sayan’ın sözünü ettiği parti bu parti olduğu yönündeydi. Parti kuruluşlarının o açıklamaya denk gelmesinin tesadüf olduğunu ifade eden Reşit Akıcı, "Rudaw’da katıldığım canlı yayında bana ‘O parti siz misiniz’ diye soruldu. Bende üzerine basarak, Kuran üzerine yemin ederek ‘o parti biz değiliz ve Cumhur İttifakını desteklemeyeceğiz’ dedim. O akşam İçişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak böyle bir partinin başvurusunun dahi olmadığını söyledi. Üç gün sonra polisler kapımıza gelip bu tabelalarımızı kapatmaya çalıştılar" dedi. Partilerine yönelik baskıların "Cumhur İttifakını desteklemeyeceğiz" açıklamalarından kaynaklı olduğunu ifade eden Akıcı, "Tersini söylemiş olsaydık bu uygulamalarla karşılaşmazdık" diye konuştu.

KDP’NİN BAŞVURUSUNDAN BU YANA 21 YENİ PARTİ KURULDU

İçişleri Bakanlığı’nın bu uygulamasını "çifte standart" olarak nitelendiren Akıcı, İnsan ve Özgürlük Partisi’nin de kendileri ile aynı durumu yaşadığını belirtti. Müracaat tarihlerinden bu yana Türkiye'de 21 tane siyasi partinin kurulduğunu hatırlatan Akıcı, sadece İnsan ve Azadi Partisi ve Kürt Demokrat Partisinin müracaatlarının kabul edilmediğini söyledi.

'KÜRT PARTİSİ OLDUĞUMUZ İÇİN BAŞVURUMUZ KABUL EDİLMİYOR'

Bu iki parti Kürt partisi olduğu için mi başvuruları kabul edilmiyor sorusuna Akıcı; "Bunun başka bir açıklaması var mıdır? 23 parti müracaatta bulunuyorsa ve 21 partinin kabul ediliyorsa, bunların içinde 2 tane Kürt partisi ise ve bunlar kabul edilmiyorsa bunun başka bir açıklaması yoktur" cevabını verdi.

KURULUŞ BELGELERİ POSTA İLE GÖNDERİLDİ

Ankara’da İçişleri Bakanlığı’nda belgeleri elden teslim alınmayan Akıcı, partisinin kuruluş evraklarını PTT’den posta yolu ile İçişleri Bakanlığı, Siyasi Partiler Bürosuna gönderdi. "Bakanlım buna ne cevap verecekler" diyen Akıcı, şunları söyledi:

"Artık ne yapmamız gerekiyor? Bakanlığa gidiyoruz elden teslim almıyorlar. E-mail atıyoruz, gelmediğini söylüyorlar. PTT ile gönderiyoruz büyük ihtimalle kabul etmeyecekler. Noterle gönderiyoruz kabul etmiyorlar. O zaman çıkın açık açık; ‘Biz, sizin bu ülkede siyaset yapmanızı istemiyoruz’ deyin. Bu o kadar zor bir şey değil."

Kendilerine kota uygulandığını ifade eden Akıcı’nın kendilerinden sonra başvuruda bulunup kurulduğunu söylediği partilerden bazıları şunlar:

"Anadolu Birliği Partisi, Aydınlığı Gelecek Partisi, Merkez Ana Partisi, Barış ve Eşitlik Partisi, Güç Birliği Partisi, Toplum Özgürlükler Partisi, Demokrasi Atılım Partisi, Yeniden Birlik Partisi, Umut Partisi, Yeni Yol Partisi, Cesur ve Düşünce Partisi, Kuvayı Milliye Partisi, Doğru Parti, Bizim Parti, Devlet Partisi, Cumhuriyet Partisi."

KDP başvuru içişleri PIA