Cumhur İttifakını ‘betonla’ sağlamlaştırdılar
5 milyonluk beton ihalesi MHP İl Başkanı Naci Şanlıtürk’e verildi.
İsa Uğur ERDOĞAN
ARTI GERÇEK- AKP ile MHP'nin siyasetteki birlikteliği ticarette de ittifaka dönüştü. AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi (OBB), ‘Cumhur İttifakı’nı betonla sağlamlaştırdı.
Mehmet Hilmi Güler'in Başkanlık yaptığı OBB dökme beton ihalesine çıktı. OBB 5 milyon 917 bin TL'lik ihaleyi 5 milyon 840 TL teklif veren Selçuk İnşaat iştiraki Penta Hazır Beton firmasına verdi. Söz konusu şirket MHP'nin Ordu İl Başkanı Naci Şanlıtürk'e ait. İki taraf daha önce otel inşaatı için yeşil alanın imara açılması ile gündeme gelmişti.
ACİL DENİLEN BETONU 6 AYDA TESLİM EDECEK
OBB, açık usül ihale yerine pazarlık usülü yapmayı tercih ettiği ihalenin gerekçesini "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması" şeklinde açıkladı. Fakat Belediye acil olarak belirttiği dökme betonu 6 ayı aşkın süre içerisinde teslim edilmesini istedi.
3 firmanın teklif verdiği ihalede rakiplere rağmen yaklaşık 76 bin TL eksik teklifle ihalenin alınması ise dikkat çekti.
İhale dokümanında dökme betonun kullanılacağı yerler ise Kumru, Korgan, Ünye, Çaybaşı, Gölköy İlçeleri olarak belirtildi.
OBB İLE İLİŞKİLERİ İLK KEZ GÜNDEME GELMİYOR
OBB ile Şanlıtürk’ün ilişkisi geçtiğimiz yıl da gündeme gelmişti. "İlimizde 5 yıldız otel eksikliğini hissedebiliyoruz" diyen Şanlıtürk, Altınordu ilçesinde usulsüzlük iddiası ile kendisinden söz ettiren inşaata başlamıştı.
Söz konusu inşaatta Haziran 2020’de beton dökümü esnasında iskele çökmüş, olayda 8 işçi yaralanmış, 1 işçi ise yaşamını yitirmişti.
O günlerde Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, "OBB, yeşil alanı imara açarak şirkete satıyor. Kişiye özel ihale oldu. Bunun belgeleri var. Eleştirimizi basın açıklamasıyla yapmıştık. Hatta Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü yaptığı inceleme inşaatın yol payının bırakılmadığı tespitini yaparak OBB’den görüş istedi. Tartışmalı bir alanda, inceleme sonuçlanmadığı halde inşaatın devem ettirilmesi ve devam ettirilmesine göz yumulmasına neden olanlardan hesabı sorulmalıdır. Ölen ve yaralanan işçilerin sorumluları belediye ve şirkettir" açıklaması yapmıştı.
Gönül, "İddialarımızı Karayolları 7.Bölge Müdürlüğü de yineliyor. İnşaatın karayoluna yakınlığını tespit etmiş ve Altınordu Belediyesi’nin verdiği 13 metre çekmeli izninin yasalara uygun olmadığını belirtmiştir. Yoldan çekme mesafesi 25 metre olması gerekiyor. Yasal zorunluluklara uyulmamış. Belediyenin verdiği Geçiş Yolu İzin Belgesi verilmesi de trafik güvenliği açısından da uygun görülmemiş. İmar değişikliğinin de inşaatın da kurallara uygun olmadığını Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü söylemesine rağmen inşaat durdurulmadı. Çökme yaşandı. İhmalin hesabı sorulmalı" şeklinde konuşmuştu.