'Cumhurbaşkanının işi kalmamış Mersin’deki soda işçilerini greviyle mi uğraşıyor?'

Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Salih Akduman, grev kararı erteleten ve işçileri ücretsiz izne ayıran Soda Sanayi A.Ş. önünde düzenlenen protesto eyleminde kontu.

'Cumhurbaşkanının işi kalmamış Mersin’deki soda işçilerini greviyle mi uğraşıyor?'

Mersin Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi’nde Kimyasallar Grubu’na ait Soda Sanayi, Kromsan ve Tuz İşletmeleri A.Ş. fabrikalarında çalışan işçiler, fabrika önünde açıklama yaptı. Petrol-İş sendikasına üye işçiler ile işveren arasında Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) olumsuz sonuçlanması üzerine grev kararı alan işçiler, işveren tarafından zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı. İşçilerini aldığı grev kararı da AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından "milli düzeni bozucu nitelik" gerekçesiyle 60 gün süreyle yasaklandı.

‘DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ’

İşverenin görüşme talibi üzerine fabrikada çalışan işçiler Petrol-İş Mersin Şubesinin çağrısıyla Soda Sanayi A.Ş. fabrikası önünde bir araya geldi. İşçiler sık sık, "Direne direne kazanacağız", "İş, ekmek yoksa barış yoktur" ve "İşte Petrol-İş, işte sendika" sloganları atarak yanlarında getirdikleri düdükleri çaldı. Burada kısa bir açıklama yapan Petrol-İş Genel Sekreteri Salih Akduman, geçen hafta işveren ile başlayan görüşmelerin belli bir aşamadan sonra tıkandığını hatırlatarak, işçilerin huzursuzluğunu işverene hissettirdiğini söyledi. TİS’i masada huzur içinde sonlandırmak istediklerini belirten Akduman, "Biz başka kapılarda çare aramadık. Başka kapılara sığınarak ‘acaba bu sözleşmeyi nerde akamete uğratırız’ diye başka kapıları aşındırmadık. Gelin buradaki insanlar sizin çalışanlarınız. Karşılıklı bir teklif verdik. Kimse bizim aklımızla oynamasın" dedi.

‘CUMHURBAŞKANININ İŞİ YOK GREVİYLE Mİ UĞRAŞIYOR?’

Grev yasağını kınayan Akdumun, "Koca Cumhurbaşkanının işi kalmamış Mersin’deki soda işçilerini greviyle mi uğraşıyor? Fabrikayı durdurmuşlar. İşçileri ücretsiz izne çıkarmışlar. Bu sorun değil de greve çıkmak mı sorundur?" diye belirtti. İşverene seslenen Akduman, "Cumhurbaşkanının kararnamesini elimize verip sözleşmeye oturmamızı mı bekliyorlar? Bizim bizden başka gidecek yerimiz yok. Kimse bir yerlere sığınarak, ülkeyi yönetenlerin üzerinden işçilere, emekçilere bir şey yaptırmasın. Milli güvenliğe ve genel sağlığa aykırı olduğu söyleniyormuş. Bu grev tehditse peki neden fabrikayı durduran işverene müdahale etmiyorsunuz? Boyun mu eğeceğiz bunlara? Hiç kimse sığındıkları devletin gücünden güç alarak bizi baskı altına almaya çalışmasın. Başka yerlerden güç alarak, ilişkiler harekete geçirilerek işçilere baskı oluşturamazsınız" diye konuştu.

"Biz bu işyerinden ekmek parası kazanıyoruz ama biz üretip biz kazanırken işveren kat be kat kazanıyor. Bizde hakkımızı istiyoruz" diyen Akduman, sözleşmenin Yüksek Hakem Heyetine taşınmak istendiğine dikkati çekti. Yüksek Hakem Heyetinin hakim, işverenlerden oluşan 9 kişilik bir oluşum olduğunu vurgulayan Akduman, oradan çıkacak olan kararın işçi lehine olmayacağını ifade etti. İşçilerin hakem heyetini tanımadığını aktaran Akduman, işçilerin buradaki işvereni tanıdığın ve işin hakem heyetine gitmesi durumda iş yeri huzurunun kalmayacağını söyledi.

Ardından sendika temsilcileri işçilerin alkış ve sloganları eşliğinde fabrikaya geçerek işveren ile görüşmeye başladı. (MA)

yasak mersin grev işçileri