Cumhuriyet davası: Bu zulmün kazananı yok
Davanın dördüncü duruşması, Cumhuriyet gazetesine düzenlenen polis operasyonundan tam bir yıl sonra görülüyor.
Fatma YÖRÜR
ARTI GERÇEK - Dördü tutuklu 20 sanıklı Cumhuriyet davasının dördüncü duruşması Çağlayan'daki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülüyor.
Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay 1 yıldır, gazeteci Ahmet Şık 305 gündür, muhasebe servisi çalışanı Emre İper 208 gündür tutuklu yargılanıyor.
Uluslararası ajansların ve basın örgütlerinin de destek verdiği, Cumhuriyet davası öncesi gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları basın açıklaması yaptı:
"Tutuklanan arkadaşlarımız, sadece ve sadece gazetecilik yaptıkları için yargılanmaktalar. Her tarafı dökülen, Türkçesi bozuk iddianamelere serpiştirilmiş tutarsız cümleler ya da iktidar yalakası medyanın kara propaganda üretme çabalarına rağmen arkadaşlarımızın üzerlerine vurulmak istenen ‘terörist’ damgası asla tutmadı. Şu gri, kasvetli duvarın arkasındaki kara cüppeliler, bugüne kadar koca bir yalan üzerine inşa edilmiş olan yargı tiyatrosunu sürdürmekte ısrarlılar.
Bugün Özgür Gündem gazetesinin beşinci, Cumhuriyet gazetesinin ise dördüncü duruşması görülecek. Ve biz, her iki davadaki tutsak arkadaşlarımız, Ahmet Şık’ın, Murat Sabuncu’nun, Akın Atalay’ın, Emre İper’in, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’nın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."
Candan Yıldız'ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler dile getirildi: "Bu zulmün kazananı yok. Çünkü biliniyor, zulüm ile abat olanın sonu berbat olur. Bu arada ülkemiz çok şey kaybetti ve kaybetmeye de devam ediyor. Bugün yepyeni bir dönemin ilk günü olsun. Hakikati boğmaya çalışmaktan vazgeçin. İnsanlarımızın ışığa ihtiyacı var, karanlığa değil."
Uluslararası Basın Enstitüsü IPI'den John Yearwood'da dava öncesi: "Türkiye'de gazeteciler hapis cezasıyla cezalnadırılıyor. Bu son olsun. Uluslararası örgütler basın arkadaşlarının onların yanında olduğunu bilsinler. Gazetecilik suç değildir" dedi.gazeteci gunter walfraf
Gazeteci Günter Wallraff'da duruşmayı izlemek için geldiği İstanbul'da dava öncesi şu açıklmayı yaptı: "Buraya defalarca gazetecilik davaları için geldim. Bir duruşma öncesi Sevgili Aziz Nesin içinde buradaydım. Nesin, 'Bir gazetecinin böyle zamanlarda bulunabileceği en iyi yer hapishanedir.' demişti bana. Bu arkadaşlara teşekkür ediyorum. Onlar bugünün kahramanlarıdır. Huuk devleti değil keyfi bir yer burası. Belki vicdanlı bir hakim kalmıştır ona güveniyoruz" dedi.
‘FETÖ’ ÜYESİ OLMAKLA SUÇLANAN SAVCININ HAZIRLADIĞI İDDİANAMEYLE YARGILANIYORLAR
Ortaya çıktığı andan itibaren bir hukuk skandalı olarak tanımlanan Cumhuriyet Gazetesi iddianamesini hazırlayan savcı, başka bir iddianamede 'FETÖ' üyesi olmakla suçlanıyordu. Hakkında 'FETÖ'den müebbet hapis cezası istenen savcının başlattığı Cumhuriyet Gazetesi davasında gazeteciler 'FETÖ'ye yardım etmekle suçlanıyor.
NELER YAŞANDI?
31 Ekim 2016'da Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyonla gözaltına alınan 9 gazeteci, 5 günlük gözaltının ardından 'kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle' tutuklandı.
Yurtdışındayken hakkında yakalama kararı çıkarılan İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay Türkiye'ye döndü, 12 Kasım 2016'da tutuklandı.
Ahmet Şık, haberleri ve Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek 29 Aralık 2016'da gözaltına alındı, 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK propagandası' yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Gazetenin muhasebe çalışanı Emre İper 18 Nisan 2017'de tutuklandı.
İddianame, Cumhuriyet operasyonundan 156 gün sonra açıklandı. İddianamede 106 haber delil ve dayanak, 149 tweet, 17 gazeteci ve gazete yöneticisi de tanık olarak yer almıştı.
Cumhuriyet çalışanlarına 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme', 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma' suçlamaları yöneltildi. İddianamede, Cumhuriyet çalışanları için 7,5 yıldan 43 yıla kadar hapis istendi.
Davanın ilk duruşması 24 Temmuz, ikinci duruşma 11 Eylül, üçüncü duruşma 25 Eylül’de görüldü.
İlk duruşmada Cumhuriyet Gazetesi okur temsilcisi Güray Öz, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hakan Kara, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör ve Cumhuriyet Gazetesi Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay tahliye olurken Kadri Gürsel Üçüncü duruşmada özgürlüğüne kavuştu.
Cumhuriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni ve köşe yazarı Aydın Engin, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hikmet Çetinkaya dava kapsamında hakkında adli kontrol kararı olanlar.
Cumhuriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni ve köşe yazarı Can Dündar, Cumhuriyet gazetesi eski çalışanı İlhan Tanır’ın da hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
Cumhuriyet davasında Kadri Gürsel tahliye edildi