'Cumhuriyet'te parayla haber' iddiası: Trendyol'dan Faruk Bildirici'nin yazısına sansür girişimi
Artı Gerçek - ‘Manipülatif haber karşılığında çikolata kutusunda para alındı’ iddialarıyla gündeme gelen Cumhuriyet gazetesine sorular yönelten Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici'nin iddialarda adı geçen Trendyol tarafından yazıyı kaldırması istendi.
Trendyol'dan kendisine gelen talebi sosyal medya hesabından paylaşan Bildirici, şu ifadeleri kullandı:
"Trendyol, sorularıma cevap vermek ve açıklama yapmak yerine yazıyı yayımdan kaldırmamı talep eden bir yazı gönderdi. Bir de cevap ve düzeltme metni göndermişler, "gerçeği yansıtmayan" deyip geçiyorlar. Ben soru soruyorum, kocaman şirketten "SANSÜR" talebiyle yanıt geliyor!"
Trendyol, sorularıma cevap vermek ve açıklama yapmak yerine yazıyı yayımdan kaldırmamı talep eden bir yazı gönderdi. Bir de cevap ve düzeltme metni göndermişler, "gerçeği yansıtmayan" deyip geçiyorlar. Ben soru soruyorum, kocaman şirketten "SANSÜR" talebiyle yanıt geliyor! https://t.co/1WjPVLvquC pic.twitter.com/SOV91MEGNF
— Faruk Bildirici (@farukbildirici) June 15, 2023
TRENDYOL, BİLDİRİCİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Trendyol'dan Bildirici'ye gönderilen yazıda iddiaların 'gerçek dışı' olduğu belirtilirken 'marka itibarının zedelendiği' ve 'hukuka aykırı içeriklerin' yer aldığı ifadeleri kullanıldı. Yazıda, Bildirici hakkında suç duyurusunda bulunulacağı da yer aldı.
NE OLMUŞTU?
Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi. Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 9 Haziran'da suç duyurusuna ilişkin, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi.
Mollaveisoğlu, dün kendi internet sitesinde yayımladığı yazısında, gazetenin, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiasıyla ilgili yapılan suç duyurusunun ardından yayımladığı başyazıya atıfta bulunarak, "Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor" dedi. Öte yandan Mollaveisoğlu, gazete yönetiminin aksine para karşılığı manipülatif yayın yapıldığı iddiasını doğrularken, kaleme aldığı yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadığını ifade etti.
Cumhuriyet gazetesi, Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu’nun yayımlanmayan yazısının ardından yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Gazetenin açıklamasında, “6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu, Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi” dendi.
Cumhuriyet gazetesi, künyesinde Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun adına yer vermedi. Gazete, künyede Genel Yayın Yönetmeni ibaresini de kullanmadı. (HABER MERKEZİ)
Tuncay Mollaveisoğlu, Cumhuriyet gazetesinin künyesinden çıkarıldı
Faruk Bildirici'den 'para karşılığı haber' iddiasının odağındaki Cumhuriyet'e sorular