DAD: Maraş ve Roboski katliamı Türkiye halkları için bir yüzleşme sorunu
DAD’ın, Maraş ve Roboski katliamına ilişkin düzenlediği panelde, katliamın Türkiye halkları için bir yüzleşme sorunu olduğu belirtilerek, ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Demokratik Aleviler Derneği, (DAD) Maraş ve Roboski katliamına ilişkin Sultangazi’de bulunan dernek binalarında panel düzenledi. Moderatörlüğünü Gazi Cemevi Derneği üyesi Nergiz Güzel’in yaptığı panelde konuşmacı olarak katliama tanıklık eden Semira Alma ve Pir Aziz Güler, yazar Mehmet Kömür, Maraş-Elbistan Kaşanlılar Derneği üyesi Derviş Güllü ve Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş yer aldı. Salona, "Maraş, Roboski unutma, unutturma!" pankartı asıldı. Panel çıra yakıldıktan sonra başladı.
'MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Panelde ilk olarak söz alan tanıklardan Semira Alma, katliamı işleyenlerin bu zamana kadar hiçbir ceza almamasına dikkati çekerek, katliamın o dönemin Başbakanı, Genelkurmay Başkanı, İçişleri Bakanı’nın bilincinde gerçekleştiğini söyledi. Katliamın sınır ticaretini bitirmek için yapıldığını ifade eden Alma, "Katliamdaki amaç Roboski halkını koruculuk sistemine dâhil etmekti. Oradaki halk da sınır ticareti yapacaktı ya da korucu olacaktı. Devlet onlara farklı bir alternatif bırakmamıştı. Onlar sınır ticareti yaptılar ve bedelini de çok ağır bir şekilde ödediler. Orada yaşamını yitirenlerden birisi benim 25 yaşındaki Nadir ağabeyimdi. Olayın üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hala acılarımız dinmedi. Bu davada failler ceza almadı. Roboskili aileler ceza aldı. Yargılaması gerekenler yargılandı ve hala yargılanmaya devam ediyor. Ama bizler asla dayanışmamızdan, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Katliamdan sorumlu herkes yargılanıncaya kadar, mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Tanıklardan Pir Aziz Güler, katliamın boyutunu anlattı. Hiçbir zaman insan ayrımı yapmadıklarını belirten Güler, "Biz kimseyi incitmek istemezken bizi incitiyorlar. Bizim de toplum olaraktan birlik beraberlik içerisine olmamız gerekiyor. Sevgi ve barış için yaşamamız gerekir" dedi.
‘YAŞAMI YENİDEN VE YERİNDE KURUYORUZ’
Söz alan yazar Mehmet Kömür, devletin kendi sistemini oturtmak için bu katliamı gerçekleştirdiğini söyleyerek, bu anlayışın başında ittihat ve terakki zihniyetinin olduğuna dikkati çekti. Kömür devamla, "Daha sonra hükümetin yeni kadroları bunu şark ıslahat planı ile devreye soktu. Bununla birlikte katliam sürecini biz yaşadık" dedi. Gerçekleştirilen katliamlara karşı mücadele ettiklerini sözlerine ekleyen Kömür, "Bunlara cevap olsun diye 2 sene önce ‘Yaşamı Yeniden ve Yerinde Kuruyoruz’ diye proje başlattık. Bu projenin amacının kültürel soykırıma bir cevap vermek. Bu proje kapsamında bölgemizi ağaçlandırdık. Bu ağaçlandırma çalışmamızın sayısı yüz binleri buldu. Bu anlamda herkes bölgesinde soykırıma karşı bir tane ağaç diksin. Devletin amacı köylerimizi boşaltmaktı ve bunu kısmen başardı. Bizim de çalışmamız tam olarak buna karşı. Bunu hep birlikte tersine çevirelim" çağrısında bulundu.
‘MÜCADELE HATTI OLUŞTURABİLİRİZ’
Ardından söz alan Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş ise, tüm bu katliamlara karşı birliğin önemine vurgu yaparak, "Kim ne derse desin. Bizi çatıştırmaya çalışanlara dur demek zorundayız. Başka türlü cevap olamayız. Tüm egemenlere karşı bir mücadele hattı oluşturabiliriz" diye belirtti.
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçilen panelde, katliamı anmak için dernek binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamayı okuyan DAD üyesi Mesude Yalçın, katliamların genelde Aleviler, özelde ise Kürt Alevilerin yaşadıkları yerlerin hedef alındığını söyleyerek, amaçlarının bölgenin demografik yapısının değiştirilmek olduğunu vurguladı. Yalçın, katliam politikasıyla yürütülen asimilasyonun, devşirme devlet sisteminin bir ürünü olduğunu ifade ederek, katliamın ayrıca Türkiye halkları için de bir yüzleşme sorunu olduğunu söyledi. Bunun ancak güçlü bir yüzleşme ile aşılabileceğini kaydeden Yalçın, "Hak yol Alevi halkların bu süreci ancak kendi iç birlikleri ve demokrasi güçleri ile oluşan ortak mücadele yöntemleriyle mümkündür" diye konuştu. (MA)