Darülaceze Huzurevi'nde işten çıkarılan 21 işçiden İBB'ye: Bize söz verdiler

İBB yetkilerinin ‘Hepinizi kadromuza dâhil edeceğiz’ dediğini ama yerlerine başka işçilerin alındığını aktaran İnan, İmamoğlu’nun kendilerine durumla ilgileneceğini söylediğini anlattı.

Darülaceze Huzurevi'nde işten çıkarılan 21 işçiden İBB'ye: Bize söz verdiler

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK-İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Ataşehir’deki Darülaceze Huzurevi’nin yemekhane bölümünü ihaleye vermeyerek kendi bünyesinde işletmeye başlamasıyla burada çalışan personellerden 21’inin işine son verildi. Huzurevinde 5 yıl şoför olarak çalışan Sunullah İnan, "Bize, ‘Hepinizi kadromuza dâhil edeceğiz’ dediler ama bizim yerimize başka işçiler alındı" dedi.

Taşeron firma KAT-RE tarafından işletilen Darülaceze Ataşehir Huzurevi yemekhane bölümü, firmanın ihalesinin Aralık 2019’da sona ermesinin ardından İBB’nin bünyesine geçti. İBB yetkililerinin huzurevinde çalışan kişilere "Huzurevini kendi bünyemize katacağız ve kimseyi mağdur etmeyeceğiz" demelerine rağmen 21 kişinin işlerine son verildiği belirtildi. İşçiler İBB’ye işlerine iade edilme çağrısında bulundu.

UZUN ZAMANDIR HUZUREVİ’NDE ÇALIŞIYORLAR

Darülaceze Ataşehir Huzurevinde gıda mühendisi, aşçı, aşçı yardımcısı, şoför, temizlikçi, yemek dağıtım ve bulaşıkçı gibi hizmetlerde bulunan personeller, uzun zamandır huzurevinde görevli olduklarını, yerlerine yine aynı görevi yapacak olanların alınmasına anlam veremediklerini ifade eden Sunullah İnan, 2014 yılında şoför olarak huzurevinde çalışmaya başladığını ifade etti.

İnan, her yıl Darülaceze Müdürlüğü’nün yemek ihalesi yaptığı, yemek ihalesini kazanan firmanın işletmenin hizmetini bir yıl boyunca üstlendiğini, yılsonunda firmanın yemek hizmeti vermesi için yeniden ihaleye açıldığı bilgisini paylaştı. 6 yıldır farklı firmalar ile çalıştığını söyleyen İnan, ihaleyi kazanan her bir firma ile maaşlarını almada zorluklar yaşadıklarını belirterek, "İki ya da üç ayda bir maaş alıyorduk. Bu maaşlarında asgari ücretini bankadan alıyorduk, kalan miktarını da elden tahsil ediyorlardı" diye konuştu.

‘BİZE SÖZ VERDİLER’

İnan, yaşananları Artı Gerçek’e şöyle anlattı:

"İBB Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan kurumu ziyaret için gelmişlerdi. Bizler zor da olsa kendilerine ulaştık ve sesimizi onlara duyurduk sıkıntılarımızı dile getirdik. Onlarda sağ olsun bizi dinlediler ve ‘Bize sizin için bir çözüm bulacağız’ diyerek, bu konuda bize söz verdiler. Ekrem İmamoğlu, bu kapsamda Şengül Hanıma konuyla ilgili çalışmalar yapması hususunda ricada bulundu. Aradan zaman geçti, çalışmalar yapıldı, durum netlik kazandı."

‘PERSONELİ KENDİ BÜNYEMİZDE BULUNAN İSPER A.Ş’YE ALACAĞIZ’

"Bize dediler ki, ‘Artık Darülaceze Müdürlüğü mutfak bölümü yemek hizmeti ihaleye açılmayacak. Bizler bunun çalışmasını yaptık ve tamamladık sizleri, mevcut çalışan personeli kendi bünyemizde bulunan İsper A.Ş ye alacağız. Malzemeyi de lojistikten tahsis edeceğiz. Sizler burada çalışmaya devam edeceksiniz. Bize, ‘Hepinizi kadromuza dâhil edeceğiz’ dediler ama bizim yerimize başka işçiler alındı."

‘İŞ İLE ALAKALI AKLINIZDA SORU KALMASIN’

Huzurevi yemekhanesinde çalışan 70 personelin daha sonra sözlü mülakata çağrıldığını söyleyen İnan, huzurevi yemekhane müdürünün kendilerine ‘Siz rahat olun arkadaşlar. Mülakata sadece sizler davet edileceksiniz. Görüşmeyi yaptık, sözünü aldık. İş ile alakalı aklınızda soru işareti kalmasın. Siz ibbkariyer.com üzerinde başvurunuzu yapın gerisi önemli değil’ açıklamalarında bulunduğunu dile getiren İnan şöyle devam etti:

"Aralık ayında Şengül Hanım, Darülaceze Müdürlüğü mutfak bölümünde çalıştırılmak üzere personel alımı için ilan vermiş ibbkariyer.com’dan. Başvurumuzu yaptık ve beklemeye başladık. İki gün sonra iki arkadaşımızı aradılar mülakata davet ettiler. Bizlerde bizi arayacaklar diye bekliyoruz tabii Ama aramadılar. Toplandık, tekrar müdüre çıktık. Müdür yoktu. ‘İzine ayrılmış ’dediler. Tabii biz olayın iç yüzünü sonradan öğrendik.

Bu kapsamda Şengül Hanım yardımcısını belli aralıklarla kuruma göndermiş malumat toplatmak için" diyen İnan, 12 Ağustos 2019’da mülakata çağrıldıklarını ve mülakattan bir saat sonra işe kabul edilmediklerine dair mesaj aldıklarını ifade etti."

‘REFERANS BULMA ŞANSIMIZ YOK’

Kurum müdürü ile görüştüklerini aktaran İnan, müdürün kendilerine durumu düzeltmeye çalıştığına dair açıklamalarda bulunduğunu ve kendilerine güçlü referanslar bulmaları önerisinde bulunduğunu ifade etti.

İnan, "Bizim referans bulma şansımız yok. Ayın sonuna doğru bizden 39 kişiyi işe aldılar kalan 21 kişiyi de ‘sizin pozisyonunuza uygun iş yok’ diyerek almadılar. ‘Pozisyonunuza uygun iş yok’ dedikleri kişiler de şoför, aşçı, aşçı yardımcısı, gıda mühendisi, hazırlıkçı, depocu, kahvaltıcı… Gitmediğimiz yer, çalmadığımız kapı kalmadı. Kimse bizimle görüşmek istemedi. Şengül Hanım bizimle görüşmeyi zaten hiçbir şekilde kabul etmiyor."

‘EKREM İMAMOĞLU İLGİLENECEĞİNİ SÖYLEDİ’

"Biz de bu durumu yazıp Ekrem İmamoğlu’na ilettik, ‘Söz verdiğiniz halde bizi işe almadınız, işsiz bıraktınız.’ Kendisiyle iki dakika olsa da ayaküstü görüştük ‘Tamam ilgileneceğim’ dedi.

Şengül Hanım Darülaceze Müdürlüğü’ne gelmişti. Durumu anlattık fakat hiçbir şekilde bizimle muhatap olmadı, ‘Arkadaşlarım böyle uygun görmüş ben de onların kararlarının arkasındayım’ dedi kestirip attı. Ve biz bu şekilde işsiz kaldık" dedi.

DAVA AÇTILAR

Üst işveren İBB olduğu için dava açtıklarını dile getiren İnan, ilk davalarının yapıldığını, ikinci duruşmanın ise Aralık ayından gerçekleşeceğini belirterek, işlerine dönme talebinden bulundu.

ibb İmamoğlu