Datça'da mültecilerin kafeste bekletildiğine ilişkin açıklama: İddialar gerçek dışıdır
Datça'da deniz yoluyla gelen mültecilerin sahil güvenlik ekipleri tarafından kafes biçimindeki 25 metrekarelik bir alanın içine konulmasına ilişkin "gerçek dışıdır" açıkalaması geldi.

Muğla’nın Datça ilçesine deniz yoluyla gelen mültecilerin sahil güvenlik ekipleri tarafından kafes biçimindeki 25 metrekarelik bir alanın içine konulmasıyla ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı, "Bahse konu göçmen grubunun kafes benzeri bir yapı içerisinde bekletildiğine ya da alıkonulduğuna dair iddialar kesinlikle gerçek dışıdır" açıklamasında bulundu.
Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada, 26 Mayıs'ta Gereme ve Mersincik Koyu açıklarında 2 ayrı mülteci grubunda 163 mültecinin kurtarıldığı, mülteci grubunun adli ve idari işlemleri yapılmak üzere Sahil Güvenlik iskelesine getirildiği belirtildi.
Mültecilerin, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmek üzere jandarma ve emniyet birimlerine teslim edilmeden önce, kontrollü ve uygun bir bölge olan eski hudut kapısı yolcu bekleme yerinde tüm insani ihtiyaçlarının karşılandığı ve sağlık kontrollerinin yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, "Bahse konu alan, göçmenlerin İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmek üzere jandarma ve emniyet birimlerine teslim edilmeden önce geçici aktarma alanı olarak kullanılan bir alandır. Düzensiz göçmen grubunun bekletildiği alanda bulunan ve söz konusu haber/paylaşımlara yansıyan fotoğraflarda yer alan tel örgüler, bahse konu mahaldeki dış sınır tel örgüleridir. Kafes benzeri herhangi bir yapı olmayan alana ait açık fotoğraf kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere bahse konu göçmen grubunun kafes benzeri bir yapı içerisinde bekletildiğine ya da alıkonulduğuna dair iddialar kesinlikle gerçek dışıdır. Denizde yaşanan birçok geri itme olayında insanlık dışı muamelelere maruz kalan düzensiz göçmenlerin yardımına zaman gözetmeksizin koşan Komutanlığımızın kurtardığı göçmenleri uygunsuz koşullarda alıkoyduğu yönündeki haberler tamamen asılsızdır."
Açıklamada, ilgili haber ve paylaşımların, uzun süredir değişik şekillerde zulme uğrayan düzensiz göçmenlerin kayıtsız şartsız yanında olan Sahil Güvenlik Komutanlığını "derinden üzdüğü" ifadesine yer verildi.