Davutoğlu, EYT'lilerle görüştü: Çözüm için 5 ana başlık
Gelecek Partisi Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak ile yaptığı görüşmenin ardından çözüm önerilerini açıkladı.
Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarının çözümü için 5 ana başlıkta önerilerini sıralayan Gelecek Partisi Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, "İktidar, EYT'lileri bütçe üzerinde yük olarak görüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Gelecek Partisi Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu toplantıda "EYT Sorununda Gelecek Modeli"ni açıkladı. Bu sorunun çözümü için partisinin 5 temel ilke izleyeceğini bildiren Davutoğlu, EYT'lilerin mağduriyetleri ile Gelecek Partisi’nin kurulduğu ilk dönemlerden itibaren ilgilendiklerini söyledi.
Türkiye’deki yoksullaşma ortamında en derin ıstırabı yaşayan gruplardan birinin de hem iş sahibi olma imkanı bulamayan hem de emeklilik imkanından istifade edemeyen EYT’liler olduğunu anlatan Davutoğlu, "EYT mağduriyetleri için bütçe imkanları ve şartlar bahane edilemez, İstanbul'u felaketle karşı karşıya bırakacak olan Kanal İstanbul'a kaynak bulunabiliyor ama insanlarımızın insan onuruna yakışır bir hayat sürdürebilmeleri için asgari şartlar sağlanmıyor" diye konuştu.
'ÎKTİDAR EYT'LİLERİ BÜTÇE ÜZERİNDE YÜK OLARAK GÖRÜYOR'
İktidarın EYT’lileri bütçe üzerinde yük olarak gördüğünü belirten Davutoğlu, "Bugün yolsuzluk ekonomisinin büyüklüğü Türkiye bütçesinin üzerindedir. Biz ona öyle bir neşter atacağız ki o kaynaklardan tasarruf ettiklerimizle bu sorunların çözülmesi bir problem olmaktan çıkacak. Resim analizi yapmayacaksınız süreç analizi yapacaksınız. Bir resme bakıp kendinizi o resme esir etmeyeceksiniz. Biz o sosyal güvenlik sistemin yapısını, doğasını resmini değiştireceğiz. Ve o süreç içerisinde EYT’lilerin yükleyeceği maliyet çok yüksek değil" dedi.
ÇÖZÜM İÇİN 5 ANA BAŞLIK BELİRLENDİ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu'nun 5 başlıkta açıkladığı EYT'lilerin sorunlarına ilişki çözüm önerileri şöyle:
- Asgari 5000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla, herkes emeklilere tanınan bütün sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. (EYT’lilerin birikmiş genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarının ise affı yoluna gidilecek)
- Asgari 5000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla, erkeklerde 48, kadınlarda 46 yaşından gün almış olanlara halen en düşük emekli maaşına denk bir meblağ "hak kazanım öncesi desteği" kapsamında yasal olarak emekliliğe hak kazanana kadar veya herhangi bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar süre sınırı olmaksızın ödenecek.
- Asgari 7000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla erkeklerde 48, kadınlarda 46 yaşından gün almış olanlara 'asgari ücretin net tutarını geçmemek koşuluyla' emekli olmaları halinde alacakları emeklilik maaşı eş değeri 'hak kazanım öncesi desteği' kapsamında, yasal olarak emekliliğe hak kazanana kadar veya herhangi bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar ödenecek.
- 5510 sayılı Kanunla yeniden düzenlenen aylık bağlama oranlarındaki yüzde 70 seviyelerinden yüzde 28 seviyelerine düşüş sonunda; insanca yaşamak için elverişli şartları sağlayamayacak kadar düşük emekli maaşlarının bağlanması ve yine aynı kanunla 'kayıt dışı istihdamı' teşvik eden çalışma süresi arttıkça bağlanacak maaşta meydana gelen azalma konularında da düzeltici yönde adımlar atılacak.
- 8 Eylül 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun çalışanların aleyhine olacak şekilde geçmişe yönelik olarak uygulamaya alınması nedeniyle oluşan kaybın azaltılması için, yönetime geldiğimizde ülkenin ekonomik imkanları da göz önüne alınarak; mümkün olan adımlar atılacak.
GÖNÜL BORAN ÖZÜPAK: MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Davutoğlu'nun ardından konuşan EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak da bir hak mücadelesi verdiklerini söyledi. Bedeli zamanında kuruşu kuruşuna ödenmiş olan emeklilik hakları için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Özüpak, şunları dile getirdi:
"Bugün ülkenin ekonomik verilerine dayanarak siyaset arenasından, ‘Bütün EYT'lilerin emekli olması mümkün değildir' cümlesi kurulabiliyor. ‘Bunun maliyetini ülke ekonomisi kaldıramaz' cümleleri de kurulabiliyor. Ancak yol ve havalimanları kullanılmasa da milyarlarca dolarlık garantiler verilirken, Şehir Hastaneleri'nin inşaatına milyonlarca euro kira ve hizmet bedeli garanti edilirken, milletin muhtaçlık tablolarına da sırt çevrilip, yandaş medya finansmanı için milletin bankası zarar ettirilirken ve hatta ‘EYT için emekli olduktan sonra çift dikiş yapacaklar, olmaz öyle şey' dedikten sonra görüyoruz ki bürokratlara bol sıfırlı dört maaş hatta beş maaş bağlanıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da bedeli zaten zamanında kuruşu kuruşuna ödenmiş olan emeklilik haklarımız için mücadele etmekten de asla vazgeçmeyeceğimizi dile getiriyoruz."