DEM Parti: Engelli bireyler için seferberlik başlatılmalı

DEM Parti: Engelli bireyler için seferberlik başlatılmalı
DEM Parti'nin Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, engelli bireylerin kamu hizmetlerine erişemediği vurgulandı. Açıklamada, "Engellilerin eşit yurttaşlık mücadelesi için kapsamlı bir seferberlik başlatılmalıdır” denildi.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Engelliler Komisyonu Eşsözcüsü Hatice Betül Çelebi, Birleşmiş Milletler (BM) 10-16 Mayıs tarihleri arasını kabul ettiği “Engelliler Haftası’na” dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, engelli haklarına ilişkin yarım yüzyıldır verilen mücadele sonucu birçok ülkede önemli bir mesafe kat edilmiş ve engellilerin eşitlik mücadelesinin bir kazanıma evrildiği ifade edildi. Dünya genelinde 1 milyarı aşkın, Türkiye’de ise 12 milyon civarında engelli bulunduğu kaydedilen açıklamada, engellilerinin gündemleri arasında yoksulluk, işsizlik, erişebilirlik, istihdam ve çalışma haklarının yok sayılması, özel ve kamusal alanda yaptırımsız bırakılan şiddet sorunları olduğu kaydedildi.

'HİZMETLERE ERİŞEMİYORLAR'

Ekonomik krizle sorunları daha katlanılamaz hal aldığı vurgulanan açıklamada, engellilerin ve mültecilerin derin yoksulluk koşullarında ve temel kamu hizmetlerine erişemeden sorun yaşadığı belirtilerek, “Yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının sunması gereken hizmetler engellilere ulaşamamaktadır. Şehirler, engelli kimliği yok sayılarak inşa edilmekte, yol, kaldırım, toplu taşıma, sosyal alan tasarımı milyonlarca insan yok sayılarak ‘belli bir normdaki bedenlere ve zekâ düzeyine’ göre yapılmaktadır. Sağlamcı ideolojinin yok saydığı engelli, yaşlı, norö-çeşitli yaşamlar için binalar, sokaklar, işyerleri ve diğer tüm yaşam alanları kısıtlıdır” denildi.

'EŞİT YURTTAŞLIK İÇİN KAPSAMLI BİR SEFERBERLİK BAŞLATILMALIDIR'

Irkçılık, milliyetçilik, cinsiyetçilik, homofabi ve sağlamcılık gibi ideolojilerin engellilerin “onurlu” bir yaşam kurmasının koşullarını yok ettiği vurgusu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Temel yurttaşlık geliri olarak en az asgari ücret düzeyinde verilmesi gereken bu maddi destek ödemeleri, isimlerinden de anlaşılacağı üzere iktidarın sadaka kültürünü yansıtmaktadır. Engelli istihdamı için her yıl en az 20 bin atama yapılması gerekirken yasal zorunluluk olan yüzde 3 kotasını bile doldurmayan kamu kurumları mevcuttur.

Görevlerine yeni başlayan yerel yönetimler bünyesinde engellilerin toplumsal yaşama katılımını teşvik eden, engelli ebeveynlerine gerekli psiko- sosyal destek hizmetlerini sunan yeni bir yapılanma kaçınılmazdır. İşaret dili tercümanı istihdamı, alternatif ve destekleyici iletişim sistemleri ve ilgili teknolojiler, erişebilirlik tüm yerel yönetimlerin gündeminde olmalıdır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tekçiliği esas alan merkezi yaklaşımına ve özel sektörün rantçı tutumuna son verilmeli engellilerin eşit yurttaşlık mücadelesi için kapsamlı bir seferberlik başlatılmalıdır."(MA)

Öne Çıkanlar