DEM Parti'nin anadili, ve eğitim talepli 7 önergesi aynı gün AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
DEM Parti'nin anadili başta olmak üzere eğitimde yaşanan sorunlara dair verdiği 7 önergenin 7'si de aynı gün içinde AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan "2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi" görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sürüyor.
Dün akşam geç saatlere kadar süren 1 trilyon 452 milyar liralık Eğitim Bakanlığı bütçesi AKP-MHP'nin oyları ile kabul edildi. Bütçe görüşmeleri sırasında DEM Parti'nin anadil başta olmak üzere eğitim sorunlarına ilişkin verdiği 7 önergenin 7'si de reddedildi.
ANADİLİNDE EĞİTİM İÇİN KAYNAK TALEBİ
DEM Parti'nin verdiği önergeler arasında anadiline ilişkin önerge de yer aldı. Önergede, Bakanlığın bütün kesimlere eğitim hizmeti vermekle yükümlü olduğunu, ancak Türkçe dışında diller ile konuşan kesimlere ayrımcılık yapıldığı hatırlatıldı. Türkçe dışındaki dillere dair seçmeli dersler olduğu bilgisi verilerek, bunun da kısmi olduğuna vurgu yapılan önergede, anadilde eğitimin olmaması nedeniyle ortaya çıkan sorunlara işaret edilerek, bu hakkın tanınması istendi. Anadilde eğitim için Milli Eğitim Bakanlığının 100 milyar lira bütçe ayırması talebi, AKP-MHP'nin oylarıyla reddedildi.
OKULA AÇ GİDEN ÇOCUKLAR
DEM Parti'nin başka bir önergesi, 19 milyon civarında öğrenci olduğunu ve her 4 çocuktan birinin okula aç gittiğine işaret edilerek, bir öğün ücretsiz yemek verilmesi oldu. Bunun için 150 milyar lira bütçe ayrılması talebi yine AKP-MHP tarafından reddedildi.
ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN SORUNLARINA DA RET
DEM Parti’nin verdiği bir diğer önerge, engelli öğrenciler ile ilgili oldu. Önergede, en az 559 bin 745 engelli öğrencinin olduğu bilgisi paylaşılarak, bu öğrenciler için ayrılan yüzde 5 kaynağın 2 katına çıkarılması istendi. Ancak bu önerge de iktidar ikilisinin oylarıyla reddedildi.
ÖĞRETMEN ATAMASI
DEM Parti'nin atanamayan öğretmenler ve eğitimdeki öğretmen açığına ilişkin verdiği önergede, öğretmenler atanmadığı için başka işlerde çalışmak zorunda kaldıklarına işaret edildi. Bu nedenden dolayı öğretmenlerin intihar ettiğine işaret edilen önergede, ilk aşama 250 bin öğretmen atamasının yapılmasını, bunun için ise 120 milyar lira kaynak ayrılmasını talep edildi. Ancak önerge yine AKP-MHP oyları ile reddedildi.
REDDEDİLEN DİĞER ÖNERGELER
Okullarda sürekli istihdamın sağlanması istemiyle, kadrolu işçi alımı için 70 milyar lira bütçe ayrılması önergesi, tasarruf tedbirleri kapsamında sayısı 479 bine düşürülen taşımalı öğrenci sayısının yine 1 milyona çıkarılması önergesi, yurtlara yerleştirilemeyen üniversite öğrencilerine 10 bin lira kira yardımı yapılması önergesi reddedildi. (MA)