Demirtaş: Bana karşı suç işleniyor
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada savunma yaptı. GÜNCEL – 8 Eylül 2015 tarihinde yaptığı...
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada savunma yaptı.
GÜNCEL – 8 Eylül 2015 tarihinde yaptığı bir açıklamada ‘Çocuk katili başbakan' ifadelerini kullandığı için hakkında, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama' suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılanmasına devam edildi.
Diyarbakır 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nden SEGBİS sistemi ile katıldı. Duruşmada savunma yapan Demirtaş, hakkındaki suçlamanın yaptığı konuşma ile ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Konuşma şiddete teşvik etmiyorsa, şiddete çağırmıyorsa ve ırkçılık değilse AİHM, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay içtihatlarına göre takipsizlik kararı verilmeliydi. Savcı bunu irdelememişse, iddianamenin reddedilmesi ve yargılamanın başlamaması gerekir. Bir milletvekilinin konuşmasının yasama sorumsuzluğu kapsamında kalıp kalmadığı tespit edilmelidir. Anayasanın sorumsuzluk maddesi, muhalefetin düşüncesini açıklarken herhangi bir yargı baskısına maruz kalmasını önlemek için getirilmiş bir parlamenter güvencedir. Bu konuşmamın parlamentoda yapılıp yapılmadığına dair en küçük bir araştırma yapılmamış. Mahkemenin sırf bundan dolayı, durum açıklığa kavuşmadan iddianameyi yüzüme okuyup, suçlama yöneltmesi usule aykırıdır. Şu anda yargıladığınız kişi sıradan bir yurttaş değildir. Meclisin 3'üncü büyük partisinin milletvekili, eş genel başkanı yargılanacaksa, soruşturmanın tüm aşamasında ciddiyet ve yasaya uygunluk sağlanmalıydı. Bu iddianame ile ben suçlanmıyorum. Bu iddianame ile bana karşı suç işleniyor. Bana tanınmış sorumsuzluk gibi özel koruma mekanizması ihlal ediliyor. Bu nedenle açılmış olan davanın düşürülmesini talep ediyorum. Mahkemenin konuşmayı TBMM'de yapıp yapmadığımı sormasını talep ediyorum. TBMM'den cevap gelinceye kadar yargılama durdurulmalıdır."
Avukat savunmalarının ardından ara kararlarını açıklayan Mahkeme, TBMM'ye müzekkere yazılarak Demirtaş'ın 3 ayrı tarihte grup toplantılarında yaptığı konuşmaların bilgi, tutanak ve görüntülerinin gönderilmesini istenmesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.
FİLİZ KERESTİCİOĞLU DA YARGILANDI
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu hakkında "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununu"na muhalefet iddiasıyla açılan davanın duruşması Anadolu 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kerestecioğlu'nun katılmadığı duruşmada avukatlar hazır bulundu. Av. Canan Arın, "Müvekkilim Ankara Hukuk Fakültesi mezunudur. Neyin suç olduğunu, neyin suç olmadığını bilebilecek bir hukukçudur. Davanın siyasi bir dava olduğunu düşünüyoruz. Müvekkilim, nerede nasıl konuşacağını ve ağzından çıkan her kelimenin hukuksal boyutunu bilecek bir avukattır. Bu davanın açılması siyasi bir tutumdan kaynaklanmaktadır" diyerek beraat kararı verilmesini istedi.
HAKİM: BÜYÜK BİR TESADÜF OLMUŞ
Kerestecioğlu'nun 30 yılını avukatlık mesleğine ve şiddet gören kadınlara adadığını belirten avukat Fatma Hoşgör Tekeşin de, "Müvekkilim hakkında açılan tek dava mahkemenizdeki bu davadır. Mevcut deliller ile derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz. Bu dava 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden bir gün önce oldu" hatırlatmasında bulundu. Bunun üzerine mahkeme hakimi Gülperi Güneş ise gülümseyerek, "Büyük bir tesadüf olmuş" dedi ve katibine, "Hiç düşündünüz mü bugünü verirken" diye sordu.
Yapılan savunmaların ardından mahkeme ise, Sanık müdafilerinin sunmuş oldukları yazılı ve sözlü savunmalar doğrultusunda dosyanın incelenmesine, ayrıca dosya içerisinde bulunan CD'nin de celse arasında izlenmesine, Sanığın savunmasının alınıp alınmamasına yönelik değerlendirmenin bir sonraki celse yapılmasına karar vererek duruşmayı 11 Temmuz 2017'ye erteledi.