Demirtaş: Bir dairem var ama saray değil
Selahattin Demirtaş'ın 2015'te yaptığı basın açıklaması nedeni ile yargılandığı davanın bugün görülen duruşmasında görevsizlik kararı verildi.
ARTI GERÇEK - HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2015'te yaptığı bir konuşmadan dolayı yargılandığı dava, Çağlayan Adliyesi'nde başladı.
HDP’den yapılan açıklamaya göre duruşmayı Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ile İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz takip ediyor.
Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılıyor.
Hakimin "Üzerinize kayıtlı mal varlığı var mı?" sorusuna Demirtaş, "Evet, bir evim var" diye cevap verdi. Hakimin "Nasıl bir ev? Daire mi?" diye soruyu yeniden sorması üzerine Demirtaş, "Evet, daire. Saray değil" diye yanıt verdi.
'LEYLA GÜVEN AÇLIK GREVİNDE DAYANIŞMA DUYGULARIMI İLETİYORUM'
Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP milletvekili Leyla Güven'in açlık grevini de hatırlatan Demirtaş, savunmasında Yargıtay dahil olmak üzere her aşamada politik kaygılarla karar verildiğini söyledi:
"Halkın iradesiyle seçilen ve şu anda Diyarbakır Cezaevinde olan Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven'e buradan sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Demokrasi ve özgürlük talebiyle başlattığı açlık grevi var. Kendisine dayanışma duygularımı iletiyorum.
Ben ve arkadaşlarım hakkında açılan davalarda, Yargıtay da dahil olmak üzere her aşamada, son derece politik kaygılarla ve hukuk ilkelerini gözetmeyen bir anlayışla karar verildi."
Bu mahkemede #Demirtaş için şu sözleri sebebiyle, Hükümeti aşağılamak ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'na hakaret suçlamasıyla 4 yıl 4 aya kadar hapis cezası isteniyor. pic.twitter.com/QGrxAZoZne
— Demirtaş'ın Savunması (@DemirtasSavunma) 14 Kasım 2018
AVUKATLAR DURUŞMANIN ASLİYE CEZA MEHKEMESİNE GÖNDERİLMESİ KARARINA İTİRAZ EDECEK
Selahattin Demirtaş'ın 2015'te bir basın açıklaması nedeni ile yargılandığı dosyanın bugün görülen duruşmasında görevsizlik kararı verildi, dosya basın suçları ile görevli asliye ceza mahkemesine gönderilecek.
Karara itiraz eden avukatlar, verilen görevsizlik kararının usül ve yasalara aykırı olduğunu söylediler. Bu nedenle CMK'nın 267 ve devamı maddeleri gereğince itiraz ettiklerini belirten avukatlar, gerekçeli kararın kendilerine tebliğ edilmesinin ardından, ayrıntılı itiraz dilakçesini mahkemeye sunacaklarını açıkladı.