Denizli'de şiddetli yağış, sel ve dolu bağları vurdu: 'Honaz ve Çal afet bölgesi ilan edilsin'

Denizli’de nisandan bu yana süren şiddetli yağış, sel ve dolu bağları vurdu. Yağıştan kaynaklı mildiyö hastalığı bağlara büyük zarar verdi. Özellikle Honaz ve Çal'daki çiftçiler bu ilçelerin afet bölgesi ilan edilmesini, borçların ertelenmesini istedi.

Kadriye SÖZERİ

DENİZLİ - Denizli'de doğal afetler nedeniyle bağcılık büyük bir darbe aldı. Dolu yağışı bağlarda büyük zarara yol açarken, sel suları da tarım alanlarını tahrip etti.

Özellikle Honaz ve Çal ilçelerindeki zarar büyük. Bağlarda 'mildiyö' denilen bir tür mantar hastalığı oluştu. Üzüm bağlarının kurumasıyla birlikte çiftçiler büyük bir ekonomik sıkıntıya girdi. Üstelik sadece bu yılın değil gelecek yılın ürünleri de tehlikede. Ziraat odaları ve çiftçiler, Honaz ve Çal'n afet bölgesi ilan edilmesini, zararlarının karşılanmasını, borçlarının faizlerinin silinmesini ya da bir yıl ertelenmesini talep etti.

'GEÇEN SENE 56 TON ÜZÜM SATTIM, BU SENE 5 TON ÇIKMAZ'

Honazlı üzüm üreticisi Halil Kıyat, üzümün gelişme ve çiçek tutma döneminde aşırı yağış nedeniyle mantar hastalığı oluştuğunu ve bağlarda büyük zarar olduğunu belirtti.

Kıyat, "Bu durum üreticilerin gelir-gider dengesini bozdu. Birçok üretici, gelirlerine güvenerek yatırımlar yaptı ve borçlandı. Ancak mildiyö hastalığı bağlara büyük zarar verdi ve çiftçiler borçlarını ödeyemez hale geldi. Çiftçinin borcunu ödeyememesi, gelecek sezona yine borçlu girmesi anlamına geliyor. Çiftçilerin zararlarının devlet tarafından karşılanmasını ve desteklenmelerini talep ediyoruz Geçen sene bu bağdan 56 ton üzüm satmışken, bu sene ise 5 ton üzüm çıkmaz. Tarım sigortası (TARSİM) eksperleri geldi ancak Tarsim’in de zararların karşılanması konusunda çok faydalı olmayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

'BAĞLARI HASTALIKTAN KURTARAMAZSAK SÖKMEK ZORUNDA KALIRIZ'

Honazlı üzüm üreticisi Ahmet Polatdemir de "Şu ana kadar yedi sekiz defa ilaçlama yaptım ve bu ilaçları hep borçla satın aldım. Toplamda 100 bin TL'den fazla harcama yaptım ancak bu masrafları karşılayacak tek bir salkım üzüm bile kalmadı. Gelecek yıl üretim yapabilmemiz için devletin bize destek vermesi gerekiyor. Destek alamazsak, mecburen üretimden çekilmek zorunda kalırız. Emekli maaşıyla üretime devam edemeyiz. Geçen yıl 50 ton ürün elde ettim, bu yıl ise 70 ton ürün bekliyordum ancak hepsi hastalıktan dolayı zarar gördüm. Eğer bu bağları bu yıl hastalıktan kurtaramazsak gelecek yıl sökmek zorunda kalacağız ve bu bölgede bağcılık sona erecek. Bu iklim koşullarına uygun alternatif ürünler bulmamız gerekiyor” diye konuştu.

'ÜZÜMDEN VAZGEÇTİM BAĞLARI KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Çal’dan üzüm üreticisi olan Sıtkı Aydemir de bağlarının mildiyö hastalığı nedeniyle kuruduğunu ve hiç üzüm kalmadığını söyledi. Aydemir, “Ben üzümden vazgeçtim bağları kurtarmaya çalışıyoruz. Onlar benim çocuklarım gibi, bağlarımın bu hale gelmesi beni çok üzdü. Devletten mildiyö hastalığını bitirecek iyi bir ilaç ve zararlarımızın karşılanması için destek istiyoruz” dedi.

'ÜRÜN KAYBI YÜZDE 80'

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil yaşananları "Yüzyılın Felaketi" olarak değerlendirdi. Çil, Bağlardaki hasarın yaklaşık yüzde 80 olduğuna dikkat çekti.

Çal bölgesinin Türkiye'nin şaraplık üzüm ve şarap üretiminin 50'sini karşıladığını vurgulayan Çil, bölgedeki kaybın ülke ekonomisi için büyük bir zarar olduğunu dile getirdi. Çil, çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını belirterek devletten destek beklediklerini söyledi.

'ÜRETİCİLERİN BORÇLARI BİR YIL ERTELENSİN'

Çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep eden Çil, bölgenin afet bölgesi ilan edilmedi gerektiğini söyledi. Çil, devletin en çok gelir elde ettiği ÖTV, KDV ve stopaj gibi vergilerin üzüm üretiminin olmaması nedeniyle büyük kayıp yaşayacağını söyledi.

CHP'Lİ ARPACI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Meclis'te konuşan Arpacı, "İlimizde bağlarda bağ mildiyösü de denen pronos hastalığından dolayı yüzde 100’e varan ürün kayıpları oluştu. Bu kayıp gelecek yıl ürün hasadında verimi düşürecektir. Denizli’nin tarımsal hasılatının birinci sırasında yer alan üzüm bağcılığının ilimiz ekonomisine katkısı 4 milyar TL, ülkemiz ekonomisine katkısı ise 20 milyar TL’dir. Üreticilerimize destek olunması gerekmektedir. Bu nedenle Tarım Bakanlığı’nın acilen Honaz, Çal ve Güney ilçelerimizi afet bölgesi ilan ederek, Denizlili üreticilerimizin banka kredilerinin ötelemesi, üreticilere hibe vermesi ve zararların giderilmesi gerekmektedir” dedi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar