Deprem toplanma alanını imara açan DAP Yapı, Teşvikiyelilere açtığı tazminat davasını kaybetti

Deprem toplanma alanını imara açan DAP Yapı, Teşvikiyelilere açtığı tazminat davasını kaybetti
e-Devlet sisteminde 'Deprem Toplanma Alanı' olarak görülen Teşvikiye'nin tek deprem toplanma alanı Marmara Üniversitesi Nişantaşı Yerleşkesi arazisini satıp imara açan DAP Yapı'nın Teşvikiyelilere açtığı davada, hakim tazminatın reddine karar verdi.

Hicran Cengiz


İSTANBUL - İstanbul’un Teşvikiye semtinin tek deprem toplanma alanını Emlak Konut tarafından açılan ihaleyle satın alan DAP Yapı'nın Teşvikiyelilere 'ticari itibar zedelenmesi' gerekçesiyle açtığı tazminat davasında hakim, tazminatın reddine karar verdi. Böylece, çevre ve yaşam hakkının ihlal edildiğini düşünen Teşvikiye sakinlerine tazminat davası açan DAP Yapı davayı kaybetti.

Teşvikiye'nin tek deprem toplanma alanı olarak bilinen Marmara Üniversitesi Nişantaşı Yerleşkesi arazisi, 2018 yılında Emlak Konut tarafından ihaleye çıkarıldı ve 1 milyar 763 milyon 750 bin TL bedelle en yüksek teklifi veren DAP Yapı araziyi satın aldı.

Mahalle sakinleri, inşaatı 2020 Mart’ta başlayan projenin durdurulması ve arazinin kamu yararına uygun bir şekilde kullanılması için dava açtı. Mahallede yaşayanların bir araya geldiği Teşvikiye Sakinleri grubu, süreci imza kampanyası ve sosyal medya çağrıları üzerinden yürütüyordu.

Arşiv

‘DAVAYI UZATMAK İÇİN BİLGİLERİ VERMEDİ’

DAP Yapı Teşvikiyelilerin paylaşımlarını delil göstererek “ticari itibarı”nın zedelendiği gerekçesi ile tazminat davası açtı. Bugün görülen duruşmada hakim tazminat şartının doğmadığı gerekçesi ile davanın hiç açılmamış sayılmasına hükmetti.

Mahkeme başkanı, DAP Yapı’nın iddia ettiği paylaşımlardan dolayı şikayetçi olduğu kişilere ait IP adresi ya da kullanıcı adresleri gibi bilgileri bildirmekten imtina ettiğini vurguladı. Hakim davacı tarafın tavrını “davayı uzatma” olarak nitelendirdi. Söz konusu bilgiler için ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gelen olumsuz cevabı hatırlattı.

‘TİCARİ İTİBARI ZEDENLENMEDİ’

Teşvikiye sakinleri adına söz alan Avukat Özge Çetin savunmasına “Tek toplanma alanın imara açılması çevre hakkı yaşam hakkı ilgilendirdiği ortadır. 6 Şubat’taki depremden sonra bunu çok daha iyi anlamamış gerekiyor.” sözleri ile başladı. Tazminata konu olan ticari itibarı ilişkin konuşan Çetin, “Ticaret itibarın zedelendiğini iddia eden davacı aynı zamanda “Nişantaşı Koru projesi ciro birincisi” olduğunu DAP Yapı'nın kendi duyurduğunu hatırlatırım yani zedeleme söz konusu değildir” dedi.

Yaşam alanların korumak amacıyla haklı protesto ve söylemler de bulunduğuna kanaat getiren hakim, tazminatın somut koşulları doğmadığından HMK 119 /1-b ile dava şartının yerine getirilmemesi ile davanın açılmamış sayılmamasına ve tazminatın reddine karar verdi.

Marmara Üniversitesi Nişantaşı Yerleşkesi arazisi

‘DEPREMLER NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ'

Dava sonunda kararı değerlendiren Çetin, şu ifadeleri kullandı:

“Ticari itibarın ifade özgürlüğünden daha değerli ve önemli olmadığı görmüş olduk. 6 Şubattaki deprem bize şehirlerimizin bize şehirlerimizin depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterirken deprem toplanma alanları için kurduğumuz mücadelenin ne kadar haklı olduğunu gösterdi. Mücadelemizden vazgeçmiş değiliz. Şehirlerimizin deprem uygun hale getirilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Öte yandan, DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Maraş merkezli depremler için gerçekleşen Ortak televizyon yayına katılarak 10 milyon TL bağış yapmıştı.

TEŞVİKİYE'DE NELER OLDU?

Teşvikiye'nin tek deprem toplanma alanı olarak bilinen Marmara Üniversitesi Nişantaşı Yerleşkesi arazisi, 2018 yılında Emlak Konut tarafından ihaleye çıkarılarak 1 milyar 763 milyon 750 bin TL bedelle en yüksek teklifi veren DAP Yapı'ya satıldı

İnşaat arazisinin, imar planında dikkat çeken iki ana nokta mevcut. Birincisi; 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilerek “üniversite alanı” fonksiyonunun kaldırılması. “Ticaret-konut alanı” ve “park alanı” fonksiyonu getirilerek, bölgenin tek deprem toplanma alanında yapılaşmanın önünün açılmış olması.

Bir diğeri ise bölgede en çok 6 kata kadar yapılaşma izni verilirken proje özelinde bu iznin 10 kata kadar çıkarılması. Şişli Belediyesi tarafından 2020 nisan ayında 25 dönüm üzerine kurulması planlanan 92 konut ve 1 ticari alanı kapsayan 93 bölümlük projenin yapı ruhsatı verildi.

Proje, deprem toplanma alanını ve bu alandaki biyolojik çeşitliliği yok edeceği, bölgenin ve İstanbul’un trafik yükünü, nüfusunu ve altyapı problemlerini artıracağı gerekçesiyle çok tartışıldı. Mahalle sakinleri inşaatı 2020 Mart’ta başlayan projenin durdurulması ve arazinin kamu yararına uygun bir şekilde kullanılması için dava açtı.

Öne Çıkanlar