Depremin ardından Adana'da okul ve hastanelerin hasar durumu açıklanmıyor
Bayram BULUT
ADANA - Maraş merkezli depremlerin üzerinden beş ay geçmesine rağmen Adana'da okulların ve hastanelerin hasar durumu bilinmiyor. Artı Gerçek'e konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ahmet Uncu, Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya ve Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, kamuoyuna gerekli açıklamaların yapılmasını ve önlem alınmasını istedi.
Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Adana'da resmi rakamlara göre 411 kişi vefat etti. Binlerce binanın yıkıldığı kentte kamu binaları da ağır hasar gördü. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin büyük bir bölümü, 30'a yakın PTT şubesi ve bazı okullar boşaltıldı. Ancak depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen kamu kurumlarının risk durumu hâlâ tam olarak bilinmiyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ahmet Uncu, deprem sonrası acil yıkılması gereken acil bina sayısının 13, ağır hasarlı bina sayısının 2 bin 944, orta hasarlı bina sayısının 4 bin 752, az hasarlı bina sayısının ise 41 bin 54 olduğunu söyledi. Ancak bu rakamların kesin rakamlar olmadığını belirten Uncu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin giremedikleri binalar olduğunu hatırlattı.
'KAMU BİNALARIYLA İLGİLİ NET BİLGİLER ALAMIYORUZ'
Kamu binalarının hasar durumları konusunda ise net bir bilgilerinin olmadığını söyleyen Uncu, “Kamu binalarıyla ilgili net bilgiler alamıyoruz. Ancak kamu binaları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından incelendi. Bunlar ilgili birimlere gönderildi. Örneğin okulların durumları İl Milli Eğitim’e, hastanelerin durumları İl Sağlık İl Müdürlüklerine bildirildi. Bir felaket yaşanmaması için kamuoyuna açıklama yapılmalı” diye konuştu.
BOŞALTILAN BALCALI HASTANESİ'NİN AKIBETİ BELİRSİZ
Depremden ağır hasar aldığı için büyük bir bölümü boşaltılan Balcalı Hastanesi’nin durumunun da bir türlü netlik kazanmadığına dikkat çeken Uncu, “Balcalı Hastanesi ile ilgili son durumu Adana Tabipler Odası takip ediyor. Buranın güçlendirilerek hizmete açılmasını yahut da binanın yıkılıp ona göre bir yol çizilmesini isteniyor. Ancak aylardır kamuoyuna bilgi verilmiyor. İlgili bakanlıklar ve kurumlar insanları aydınlatıcı açıklamalar yapmalı” dedi.
AĞIR HASARLI BİNALAR FELAKETE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Ağır hasarlı binaların halkın can güvenliğini tehdit ettiğini dile getiren Uncu, "İslahiye’de ağır hasarlı bir bina kendiliğinden çöktü. Bu Adana’da olmayacak diyebir şey söylemek mümkün değil. Bunların bir an önce yıkılması gerekiyor. İnsanların can güvenliği için bunun yapılması lazım. Gerekli güvenlik önlemleri alınarak ağır hasarlı binalar bir an evvel yıkılmalı. İnsanlar içindeki malzemeleri sökmek için bu binaların içerisine giriyor. Bu binaların yıkılması can kayıplarına sebebiyet verebilir" uyarısında bulundu.
'ADANA'DAKİ BİNALARIN YÜZDE 60'I İSKANSIZ'
Adana’da orta hasarlı 4 bin 752, az hasarlı 41 bin 54 bina olduğuna dikkat çeken Uncu, bu binaların bazılarının uzmanlarının incelemelerinin ardından güçlendirmeyle kurtarılabileceğini söyledi. Uncu, "Eline bir keser, çekiç, mala alan kişilerle karşılaşıyoruz. Binanın önce incelenmesi gerekiyor. Beton sınıfının ve donatının cinsinin aralıklarının bulunarak zemin gerilmesiyle ne kadar yük taşıdığı bulunmalı. Bina yeniden yapılıyor gibi tahkik edilmeli ve projelendirilip yerinde uygulama yapılmalı. Adana’daki binaların yaklaşık yüzde 60’ı iskansız. Bu binalarda mimarilerde zamanla değişiklik olduğu için vatandaş iskân alamayacağını düşünerek proje hazırlattırmıyor, tedirginlik içerisinde binalarında oturuyorlar" dedi.
'ORTA HASARLI OKULLARDA EĞİTİME DEVAM EDİLDİ'
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya da depremden sonra okulların durumuyla ilgili sağlıklı bir bilgi alamadıklarını vurguladı. Kaya, “Kaç okulumuz ağır, orta, hafif hasarlı bununla ilgili hiçbir bilgimiz olmadı. Eğitimci arkadaşlarımızın bize anlattıkları bilgilerden orta hasarlı binalarda eğitim öğretimin devam ettiğini öğrendik. Bir bahçede üç bloktan birinin hasarlı, diğer blokların sağlam olduğunu öğrendik. Hasarlı olan binanın çevresini basit bir koruma şeridi çekerek kapattıkları ancak çocukların bu alanlarda oynadıklarını gördük. Bunları Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettik. Çevresinde yıkılan binalar olan okullarımız vardı, ağır hasar almış binalar çevresinde olan okullarımız vardı. Hem eğitim emekçisi arkadaşlarımız hem de öğrencilerimiz için güvenli bir ortamda ders yapması bizim için çok önemli" diye konuştu.
'ADANA'DA SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMEKLE KARŞI KARŞIYA'
Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş de depremlerin ardından Meydan Çocuk Hastanesi ve Balcalı Hastanesi’nin depremin ardından boşaltıldığını hatırlattı. Balcalı Hastanesi'nin bütün bölgeye hatta yurtdışından gelen hastalar hizmet verdiğine dikkat çeken Menteş, "Balcalı Hastanesi yüzde 10 kapasite ile çalışmaya devam ediyor ve 5 ay geçmesine rağmen hâlâ ne olacağı bilinmiyor. Yapılacağı söylendi ancak bir çivi bile çakılmış değil. Adana’daki hastalar başka şehirlere gitmeye başladı ve sağlık sistemi çökmekle karşı karşıya. Bir an önce Balcalı Hastanesi’nin onarılmasI veya yapılması şart" diye konuştu.