Depremin vurduğu Antep’te yeni eğitim yılı sorunlarla başlayacak: İkili eğitim, kalabalık sınıflar ve konteyner okullar

Depremin vurduğu Antep’te yeni eğitim yılı sorunlarla başlayacak: İkili eğitim, kalabalık sınıflar ve konteyner okullar
Depremde ağır hasar alan Antep'te bir çok okul da zarar gördü. Kent merkezi ve ilçelerdeki bazı hasarlı okullar, yeni eğitim öğretim yılında hizmet veremeyecek. Bu nedenle bazı okullarda ikili eğitim sistemi devam edilecek. Barınma sorunu da sürüyor.

Sinan Şahin


ANTEP - Yeni eğitim öğretim yılı 11 Eylül'de başlayacak. Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremde ağır hasar alan Antep'te hasarlı okulların durumuyla ilgili soru işaretleri gündemdeki yerini koruyor. Bin 765 okulun bulunduğu Antep ve ilçelerinde hasarlı okullar eğitime açılamayacak. Özellikle depremde büyük hasar gören Nurdağı ve İslahiye’de ayakta kalan okullarda ikili eğitime devam edilecek. Okul kapasitelerinin yeterli olmadığı her iki ilçede öğrencilerin bir kısmı da konteynerlerde eğitimlerini sürdürecek.

'ÖĞRETMENLERİ VE ÖĞRENCİLERİ CİDDİ SORUNLAR BEKLİYOR'

Eğitim Sen Antep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından şu ana kadar hasarlı okullarla ilgili kendilerine bir bilgi verilmediğini, sendikaların sürecin dışında tutulduğunu söyledi. Deprem bölgesinde hem öğrencileri hem de öğretmenleri ciddi sorunların beklediğini vurgulayan Parlakçı, "Özellikle kaç okulun yıkıldığı, kaçının hasarlı, kaçının eğitime hazır hale getirildiği yönünde Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bizimle bir bilgi paylaşılmadı. Bu işin sosyal paydaşları olarak bu konudan habersiziz. Okullar açıldığında çocuklarımızı ciddi sorunlar bekliyor. Bakanlık bu işin sosyal paydaşlarını da sürece katarak yapacağı çalışmalarla bu sorunları en aza indirebilirdi. Ama hâlâsendikalardan bir görüş ve öneri alınmadı" dedi.

'İKİLİ EĞİTİM YENİ SORUNLARI BERABERİNDE GETİRECEK'

Deprem bölgesinde bazı okullarda ikili eğitim sistemine bu yıl da devam edileceğini belirten Parlakçı, şunları söyledi:

"İkili eğitim sistemi birçok yeni sorunu da beraberinde getirecektir. Kentimizde zaten derslik sorunu vardı. Depremden sonra hem Antep merkezde hem depremin etki ettiği ilçelerimizde okulların birleştirilmesiyle sorun katlandı. Sınıflar 45-50 kişilik olacak. Çocuklar sabahın erken saatlerinde yollara düşecek, akşam karanlıkta evlerine dönecek. Ulaşım sorunu başta olmak üzere birçok problemin içine girecekler."

'ÖĞRENCİLERİN PSİKOSOSYAL DESTEĞE İHTİYACI VAR'

Sorunların çözümü noktasında bakanlıktan ciddi bir çalışma göremediklerini aktaran Parlakçı, "Depremde etkilenen öğrenciler için psikodestek anlamında bakanlığın önümüze sunduğu bir çalışma yok. Okullar açıldığında bu çocuklara yönelik nasıl bir çalışma yapılacak bununla ilgili de soru işaretleri var. Bu çocuklar depremde bir travma yaşadı. Öncelikle psikososyal desteğe ihtiyaçları var. Depremde sadece evler, binalar yıkılmadı, sadece insanlar göçük altında kalmadı, eğitim öğretim de göçük altında kaldı. Önümüzde çok ciddi bir belirsizlik var" diye konuştu.

'HEM ÖĞRENCİLERİN HEM ÖĞRETMENLERİN BARINMA SORUNU VAR'

Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin barınma sorunu olduğunu dile getiren Parlakçı, şöyle devam etti:

“Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin ciddi bir barınma sorunu var. Antep'te kiralar 15-20 bin TL dolaylarında. Yeni başlayan öğretmen arkadaşlar üç-dört kişi birleşerek ev tutuyorlar. Bu şartlarda öğrencilere ne kadar fayda sağlayabilirler, ne kadar verimli olabilirler? Bir çoğu zaten ilk fırsatta tayin isteyip buradan gitmek istiyor. Üniversite öğrencileri için durum daha da kötü. Yurt konusu büyük bir sorun. Bu öğrencilerin cemaat yurtlarına mecbur kalmaması için kenti yönetenlerin bu sorunların çözümü için elini taşın altına koyması gerekiyor."

'İSLAHİYE VE NURDAĞI'NIN EĞİTİME ELVERİŞLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Eğitim İş Sendikası Antep Şube Başkanı Ali Arpat da kent genelinde 40 okulun kullanılmaz durumda olduğunu ve bu okulların yıkılacağını söyledi.13 Mart’tan itibaren Antep'teki bazı okullarda ikili eğitime devam edildiğini hatırlatan Arpat, şöyle konuştu:

"Bize verilen bilgiler doğrultusundan ağır hasarlı 40 okul vardı. Onlar süreç içinde yıkılacak. Diğerlerinin de gerekli tadilat ve tamiratları tamamlandı. Yeni eğitim öğretim yılına hazır olacağı belirtildi. Özellikle depremde en çok etkilenen iki ilçemiz Nurdağı ve İslahiye de bu tam olarak istediğimiz gibi gerçekleşmedi. Çadırların tamamen devre dışı bırakılarak prefabrikle tamamlanacağı söylendi. Eylülün başında iki ilçemizi ziyaret ederek durumu yerinde göreceğiz. Ancak daha önceki tespitlerimize göre hâlâ buralardaki durumun eğitime elverişli olmadığını düşünüyoruz."

'SINIF MEVCUTLARININ ORTALAMASI 50 KİŞİYİ GEÇİYOR'

İkili eğitim sisteminde sınıf kapasitelerinin arttığına dikkat çeken Arpat, "İkili eğitim sisteminde sınıflardaki yoğunluk bir kat daha artmıştır. Milli Eğitim’e sorduğunuzda dersliklerdeki ortalama öğrenci sayısının 23 veya 25 olduğunu söyleyecekler. Ortalamaya baktığımızda bu rakam doğrudur ama özel eğitim alan çocuklar tek kişilik sınıflarda eğitim görüyor. Özel okullarda sınıflar 10-12 kişilik. Bunları ortalamaya kattığınızda rakam doğrudur. Ancak gerçek bu değil. Kendi içinde okulları kategorize ettiğinizde sınıf mevcutlarının 50’yi geçtiğini göreceksiniz. Bu şekilde bir hesapla toplumun yanılttığını söyleyebiliriz" dedi.

'ÖĞRETMENLER İÇİN PREFABRİK EV BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR'

Arpat, Antep’te kira fiyatlarının yıkılan binalarla birlikte ikiye katlandığını hatırlattı. İslahiye ve Nurdağı'nda öğretmenlere tahsis edilecek prefabrik evlere de değinen Arpat, "Aynı zamanda eğitimin paydaşları olan eğitim çalışanları öğretmenler başta olmak üzere bunların barınma sorunlarının olduğu, bu prefabrik evlerin ve konteyner evlerin çalışan memur kesimine tahsis edileceğini söylediler. Eğitim öğretime hazır olduklarını söylemekle birlikte inandırıcı veya tatmin edici bir sonuca ulaşmış değiliz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar