Depremzede öğretmenlere deprem bölgesine 'tayin hakkı': Bizim için hayal kırıklığı
Yusuf DURDU
MALATYA - Milli Eğitim Bakanlığı, Maraş merkezli depremlerde ağır yara alan Adıyaman, Hatay, Maraş ve Malatya ile Antep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde görev yapan öğretmenlere 22 kente tayin hakkı tanıdı fakat bu kentlerden 10'u yine deprem bölgesinde. Kararı değerlendiren Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, "10 il zaten depremin yaşandığı ya da etkilenen yerler. Asla yaşadığımız sıkıntıları çözmeye yönelik bir durum değil. Bizim için hayal kırıklığı oldu" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Adıyaman, Hatay, Maraş ve Malatya ile Antep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde görev yapan öğretmenlere tayin hakkı tanıdı. Buna göre; öğretmenler İstanbul, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Antep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Maraş, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Urfa ve Van'a tayin isteyebilecek. Bakanlığın deprem bölgesindeki öğretmenlere tayin hakkı tanıdığı 22 ilin 10'u yani neredeyse yarısı yine deprem bölgesindeki iller. Tayinler için başvurular 5-7 Temmuz'da yapılacak, atamalar ise 10 Temmuz'da tamamlanacak.
'DAĞ FARE DOĞURDU, BİZİM İÇİN BİR ANLAMI YOK'
Artı Gerçek'e konuşan Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, duruma tepki gösterdi. Kara, “Saçma sapan bir tayin hakkı. 22 il ile sınırlı bir tayin hakkı verildi, 10’u zaten deprem bölgesinde. Farklı il olarak İstanbul, diğeri de Doğu ve Güneydoğu’da yer alan iller. Beklentimiz bu değildi. Beklenti biraz daha batıdaki illere tayin hakkı verilmeseydi. Dağ fare doğurdu, bizim için bir anlamı yok. O illere çok tayin isteyen olmaz. 10 il zaten depremin yaşandığı ya da etkilenen yerler” dedi.
'BU NASIL BİR TAYİN HAKKI, HİÇ VERMESELER DAHA İYİYDİ'
Deprem bölgesinden tayin olmak isteyen öğretmenlerin hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tayin hakkı dezavantaj gibi oldu. Daha olumsuz şartlarda görev yapmaya gidiyorlar. Doğu ve Güneydoğu’yu biliyoruz, yaşam koşulları daha zor olan yerler. Oysa beklenti İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz ve Ege’deki illerdi. O illerden gelen öğretmenler kendi illerine dönmeyi planlıyorlardı ama tamamen bir hayal kırıklığı oldu. Arkadaşlarımız bize, 'Bu nasıl bir tayin hakkı, hiç vermeseler daha iyiydi' diyor. Beklentimizi karşılamadı.”
BAKAN TEKİN'E YANIT: HİZMET PUANININ TAYİN HAKKI DIŞINDA GETİRİSİ YOK
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in deprem bölgesinde göreve devam etmek isteyen öğretmenlerin hizmet puanlarının artırılacağı açıklamasını da değerlendiren Kara, "Hizmet puanı tayin isterken lazım olacak. Onun dışında ekonomik olarak getirisi olmayan bir durum. Sadece tayinlerde tayin önceliği veren, puanı yüksek ise ataması daha rahat olan bir durum. Artı bir getirisi yok. Zaten Malatya’daki arkadaşlarımızın birçoğunun hizmet puanları yüksek” dedi.
'YAŞADIĞIMIZ SIKINTILARI ÇÖZMEYECEK'
Deprem bölgesinde görev yapan öğretmenler için Türkiye'deki bütün illere tayin hakkı istediklerini dile getiren Kara, şöyle dedi:
"Burada yaşayan arkadaşlarımızın travmalarından kurtulmaları için bir vesile olur diye düşünüyorduk ama kesinlikle bir hayal kırıklığı oldu. Malatya deprem bölgesi olmasına rağmen diğer illere gidecek çok öğretmen olduğunu düşünmüyorum. Belki kendi memleketleri diye gidebilirler. Asla yaşadığımız sıkıntıları çözmeye yönelik bir durum değil.”
Deprem bölgesindeki öğretmenlerin hizmet puanları artırılacak
Depremzede öğretmenlerin tayin başvuruları 5 Temmuz'da başlıyor