'Derneklere kayyım yasası toplumu vesayet altına almadır'
STÖ’lere kayyIm atanmasının önünü açan düzenlemeye tepki gösteren ÇHD ve ÖHD’nin Ankara şube başkanları, toplumun topyekûn vesayet altına alınmasının amaçlandığına işaret etti.
Sivil Toplum Örgütlerine (STÖ) ve derneklere kayyım atanmasının önünü açan "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi" Mecliste kabul edildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından düzenlemenin onaylanması halinde hakkında "terör kovuşturması" başlatılan dernek ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri geçici süreyle sınırlandırılabilecek, gerekli görülürse yönetimine "kayyım" atanabilecek. Yasaya karşı tepki gösteren 694 sivil toplum örgütü ‘‘Kanun teklifi Anayasa’ya ve örgütlenme özgürlüğüne aykırıdır’’ derken, kanunun veto edilmesi çağrısında bulundu.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz ile Özgürlük İçin Hukukçular (ÖHD) Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya, Meclis’te kabul edilen yasanın amacı ve sonuçlarına ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Emrullah Acar‘a değerlendirmelerde bulundu.
'MUHALİF STÖ'LER SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYOR'
İktidarın sivil toplum örgütlerini susturmak için yeni bir saldırı başlattığını ifade eden ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, yasanın içeriğinin taşıdığı isim kadar iyi niyetli olmadığını söyledi. Söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Meclis’ten geçirilen yasanın içeriğinin kitle silahlarının imhası ya da finansmanının kesilmesi ile bir alakası yok. Karşımızda yine iktidarın bir torba kanunu var. Baktığımız zaman amaç ile amaçlanan arasında hiçbir bağlantı yok. Amaç kitle imha silahlarının finansmanının engellenmesi buna biz de karşı değiliz ama yasanın maddelerine baktığımız zaman Türkiye’de muhalif STÖ’leri susturulmaya çalışıyor" diye konuştu.
HUKUKSUZLUK ARTIK KANUNİ OLACAK!
Düzenlemenin demokratik olmadığını, STÖ’lerin örgütlenme özgürlüğünü engelleyeceğini dile getiren Yılmaz, "Türkiye’de her gün yüzlerce kişi hakkında soruşturma açılıyor. İçişleri Bakanı’na verilen yetki ile iktidara karşı açıklamalarda bulunan kişiler hakkında soruşturma açıldıktan sonra yöneticinin yerine kayyım atanabilecek. İktidar, muhalefeti, siyasi partileri, avukatları, kendisine karşı sokakta söz söyleyen yurttaşı hedef alıyor. İktidar daha önce bunu hukuksuz bir şekilde yapıyordu ancak artık ‘kanunen’ yapacak" dedi.
'OHAL KALICILIŞTIRILMAK İSTENİYOR'
ÖHD Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya ise, yasa tasarısının amacı ile içeriği arasında bir tezatlık olduğuna dikkati çekti. Muhalif sivil toplum örgütlerine karşı yapılan bu düzenlemenin ilk olmadığını dile getiren Kaya, iktidarın kendisine "boyun eğmeyen" örgütleri tahakküm altına almak istediğini söyledi. Kaya, "15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kararnameleriyle onlarca demokratik kitle örgütünün kapatıldı. Şimdi de bunu ‘yasal’ düzenlemelerle yapmak istiyorlar. OHAL kalıcılaştırmak isteniyor. Toplumun topyekûn vesayet altına alınması amaçlanıyor" dedi.
'YANDAŞLARINA BU YASAYI UYGULAMAYACAĞIZM'
Kaya, derneklerin hedef alınmasının dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin dernekler masasına bildirilmesiyle başladığını söyledi. Kaya, "Bu yeni düzenleme ile de iktidara karşı söz söyleyen tüm dernekler hedef alınacak Bunun sinyallerini de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘İslami kuruluşlara dokunulmayacak, bunun güvencesi benim’ sözleriyle verdi. İslami kuruluşlara mesaj veren Soylu, aslında amacımız başka demek istiyor. ‘Yandaşlarıma bu yasayı uygulamayacağım, ne yaparlarsa da dokunmayacağım’ deyip, iktidara karşı söz söyleyen STÖ’lere dokunacağım demek istiyor" diye belirtti.
DERNEKLERDE ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
Kaya, şunları söyledi: Bu umuda sahip çıkmak herkesin görevidir, herkes demokratik kitle örgütlerinde fiili örgütlenmeli. Kayyım tehdidine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Her zamankinden daha fazla çalışacağız ve asla mücadele etmeyi bırakmayacağız.