Dersim'de katladilenler için 19:38'de anma

Dersim Katliamı 85'inci yıl dönümünde katledilenler yapılan anmalarla anıldı. Anma yapan kurumlar soykırımın devam ettiğini belirtirkken "Yüzleşme" çağrısı yaptı.

Dersim'de katladilenler için 19:38'de anma

85'inci yıl dönümünde Dersim Katliamı'ında yaşamını yitirenler Dersim ve İzmir'de anıldı Anmalarda katliamla yüzleşme çağrısı yapıldı.

Dersim'de saat 19.38’de Seyit Rıza heykeli önünde çerağlar yakarak katledilenleri anıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, Eş Genel Başkan Mithat Sancar, milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Alican Önlü, Zeynel Özen, Kemal Bülbül ve Ali Kenanoğlu’nun katılımı ile Seyit Rıza Meydanı’nda saat 19.38’de çerağlar yakarak Dersim Katliamı’nda katledilenleri andı.

'MUNZUR KAN AKTI'

Yakılan çerağların ardından kısa bir konuşma yapan HDP’li Tülay Hatimoğulları, "Kadınlar katliam döneminde askerlerin tarafından tecavüze maruz kalmamak için 38 kayalıklarında atlayarak yaşamlarına son verdi. Munzur kızıl aktı, kan aktı. Bu coğrafya yeteri kadar kana doydu. Artık Dersim Katliamı ile yüzleşilmelidir, barış gelmeli bu coğrafyaya" diye belirtti.

Yerel sanatçıların katliama ilişkin ağıtlar yakması ile anma son buldu.

İzmir’de ise, Dersim Dernekleri Federasyonu, İzmir Dersim Dernekleri ile Demokratik Alevi Derneği (DAD) Şubesi, katliamda yaşamını yitirenleri andı. Karşıyaka İskele önünde yapılan basın açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Açıklamada "Zulme karşı direnmeyi senden öğrendik", "1937-38 Dersim katliamı içimizde kanayan yaradır", "Dersim ana’nın yaraları var, kapanmalı, iyileşmeli. Dil kültür ve inanç toprağı gibi geliyor. Say ki bir avuç toprak üstüne serptim korusun" yazılı pankartlar taşındı.

Dersim katliamında yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından kurumlar adına ortak açıklamayı DAD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nebahat Çelik okudu. Çelik, Dersim katliamının Anadolu ve Kürdistan’da bulunan etnik ve inançsal farklılıkları yok etmeyi amaçladığını ifade ederek, tekçi İnkârcı, herkesi Türk, Hanefi Müslüman yapmak için Şark Islahat planını uygulamaya konduğunu belirtti. Çelik, "Türk Dil teorisi, Turan fikriyatıyla tenkil, tedil, asimilasyon uygulamaları bütün kurumları ile topyekûn bir savaşa girmiş ve Koçgiri ile başlayıp Şeyh Sait, Ağrı, Zilan, Dersim soykırımıyla günümüze kadar devam etmektedir. Bu tekçi, inkârcı, asimilasyoncu zulüm AKP-MHP Türkçü İslamcı zihniyet ön çekiminin devamı olarak sürüp gitmektedir" diye konuştu.

TALEPLER

Çelik, taleplerini şu şekilde sıraladı.

"* Seyitlerimizin mezar yerlerini açıklayın ve ailelerine teslim edin.

* 1937 soykırımını kabul edip yüzleşerek Dersim halkından özür dileyin.

* Başta Dersim ismi olmak üzere köy ve mezra isimlerini iade edin.

* Dersim’in kayıp kızları ve çocukların akıbetini açıklayın.

* 1937’de Elazığ İstiklal Mahkemelerinde mahkûm edilen canlarımızın akıbetini açıklayın.

* Genelkurmay, TBMM soykırım dönemi arşivlerini açın ve açıklayın."

YÜZLEŞME VURGUSU

HDP’li Piroğlu da, Dersim’de yapılan soykırımın devam ettiğini belirterek, "Devletin bu saldırganlığı Alevilerin kimliğini, inancını tanımayarak devam ediyor, Dersim’in doğasının yok edilmesi tarihinin ortadan kaldırılmasıyla, Kürt halkına düşmanlık siyasetiyle devam ediyor. Kadınlara katliam siyasetiyle, ötekileştirilmiş bütün unsurlara karşı saldırganlıkla devam ediyor. Dersim'e, katliamına karşı çıkmak bu saldırganlığa karşı çıkmak, ülkeyi bekleyen karanlığa meydan okumaktır" dedi. Piroğlu, katliamın katilleriyle hesaplaşarak yeni soykırımlara izin vermeyeceklerini belirtti.

Basın açıklaması, "Savaşa hayır barışa hemen şimdi", "Dersim, Maraş, Koçgiri unutulmaz", "Dersim ilk değildi sonda olmayacak" sloganları ardından son buldu.

mithat sancar Dersim katliamı tülay hatimoğulları