Dersim'de yeni maden sahası girişimlerine CHP'den tepki: Zenginliklerine zenginlik katma derdinler
'İktidara yakın maden şirketlerinin bölgemizde maden çalışmaları yapmak için girişimde bulunduklarına dair bilgiler alıyoruz’ diyen CHP Dersim Milletvekili Şaroğlu, iktidara tepki gösterdi.
Dersim’de iktidara yakın maden şirketlerinin kentte madencilik çalışması yapma girişimleri olduğuna dair bilgiler aldıklarını açıklayan CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, iktidara yakın maden şirketlerinin ülke ekonomisine katkı sağlamadıklarını ve sadece sermayelerini güçlendirdiklerini belirtti. Kentte daha önce verilen maden sahası ruhsatlarını hatırlatan CHP'li Şaroğlu, doğaya zarar verecek maden çalışmalarının karşısında olacaklarını kaydetti.
‘KENTTE 145 MADEN RUHSAT VERİLDİ’
Dersim’de 2019 yılında 43 bin 500 hektar alanda maden ruhsatı verilmişti. Kentin doğa yapısıyla, endemik bitki çeşitliliğiyle, milli parklarıyla ve su yataklarıyla yerüstü zenginlikleriyle dikkat çeken bir bölge olduğunu vurgulayan Şaroğlu, şunları söyledi:
Sözcü’de yer alan habere göre "Tunceli ilimizde çeşitli bölgelerde 145 tane maden ruhsatı verildi 43 bin dönüm hektarlık bir alan ise maden sahası ilan edildi. Ama buna karşın bir iki mermer sahası haricinde başka bir maden sahası işletmesi şu an için yok. Dönem dönem ilimizde maden sahası için çalışma yapmak ve sondaj vurmak isteyenler geliyor. Ama STK'lar ve siyasi partilerin vermiş olduğu mücadele karşısında geri adım atmak zorunda kalıyorlar. Çünkü Tunceli, yerüstü zenginlikleri yeraltı zenginlerinden daha fazla olduğu bir bölge. Böyle bir bölgenin de üç tane emperyalist gücün gelip doğamızı yok etmesine müsaade ettirmeyiz. Bu konuda Tunceli halkı çok duyarlı ve gereken tepkiyi göstermekte geç kalmıyor. Biz tabii ki madenciliğe karşı değiliz. Doğaya zarar vermeyen topraktan ayrıştırırken doğayı bozmadan ve sadece ticari kaygıyla hareket edilmeyen çalışmalara karşı olan insanlar değiliz."
‘SADECE ZENGİNLİKLERİNE ZENGİNLİK KATMA DERDİNDELER’
"Maden çalışmalarının çoğunun doğanın yapısını bozacağı, su yataklarını bozacağı ve endemik bitkilere ve yaban hayatına zarar verecek çalışmalar yapılmasından dolayı bölgemizde bu tür bir maden çalışması yapılmasına izin veremeyiz" diye belirten Şaroğlu devamında şunları kaydetti:
"Doğa turizmiyle kentin ekonomik kalkınmasını sağlayacak bir coğrafyada yerüstü zenginliklerinden daha fazla faydalanacağımıza inandığımız için bu alanda yatırım yapacak girişimcilere kapımız açık. İktidara yakın maden şirketleri bölgemizde maden sahası çalışmaları yapmak için girişimde bulunduklarına dair bilgiler alıyoruz ancak şuana kadar böyle bir çalışma yok. İktidara yakın maden şirketleri zaten iş birlikçiler. Bölgede çıkan madenlerle ülke ekonomisine katkı sağlamıyorlar sadece kendilerinin zenginliklerine zenginlik katma derdinler."