Dersim'de yıkım kararı verilen okulda 30 öğrenci 40 kilometre uzakta olan köye gönderildi
Dersim'de Maraş depremlerinin ardından karot örneği alınan ve yıkım kararı verilen Darıkent İlk ve Ortaöğretim Okulu boşaltıldı. Yaşları 7 ile 9 arasında olan 30 öğrenci 40 kilometre uzakta olan köy okuluna gönderildi.
Evren DEMİRDAŞ
ELAZIĞ - Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Darıkent köyünde bulunan Darıkent İlk ve Ortaöğretim Okulu'nda 6 Şubat Maraş depreminin ardından özel bir firma karot örneği aldı ve okulun hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verildi.
Yıkım kararın sonrasında çevre köylerle birlikte 10 köy muhtarı, Darıkent köyünde öğrencilerin eğitiminin devam etmesi için konteyner kurulmasını ve sağlık ocağının tahsis edilmesini istedi. Ancak valilik iki talebinde reddettiği gibi okuldan tekrar karot örneği alınmasına izin vermedi. Okulun boşaltılmasının ardından 30 öğrenci ise 40 kilometre uzakta olan Bulgurcular köyünde bir okula taşımalı olarak gönderildi.
OKUL HASARLI DİYE EĞİTİME AÇILMADI
Okulun 1978 yılında kuruduğunu ve 46 yıllık bir eğitim geçmişi olduğunu söyleyen Darıkent köyü eski muhtarı Hüseyin Erdem, yıkım kararı sonrasında birçok yetkiliyle konuştuklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Erdem, süreçle ilgili şöyle konuştu:
“6 Şubat 2023 Maraş depremi sonrasında 46 yıllık köy okulumuzla ilgili alınan geçen yaz Ankara’da özel bir firma memurlarla beraber gelip bilgimiz dışında bu okuldan karot örneği alınmış sonrasında hasarlı denilerek yıkım kararı alındı. Karar sonrasında öğrenci velileri ve öğrencilerle okul önünde toplanarak bir açıklama yaptık. Sonrasında ise 10 köy muhtarıyla beraber ilçe kaymakamıyla görüştük. Kaymakam bey bize okulun hasarlı olduğunu burada eğitim öğretime müsaade edilemeyeceğini söyledi.
SAĞLIK OCAĞI DA TAHSİS EDİLMEDİ
Biz de İl Sağlık Müdürlüğünden izin alınarak köydeki sağlık ocağının tahsis edilmesini istedik. '30 tane öğrenci, 85 kilometre uzaklıkta olan Bulgurcular köyüne gönderiliyor' dedik. Kaymakam Bey de sağlık ocağının tahsisiyle ilgili şuan bir şey diyemeyeceğini, il müdürlüğüyle ve sağlık bakanlığıyla yazışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Daha sonra vali yardımcısıyla ve AKP il başkanıyla görüştük, onlara da aynı sorunlarımızı söyledik. Burası ilçenin en eski köylerinden biri daha önce beldeydi daha önce. Çocuklarımız burada mağdur ediliyor. Adamların tek dediği şey ‘biz bir şey yapamayız okul hasarlıdır alınan karot örneğinde beton özelliğini kaybetmiştir’ deniliyor. Daha sonra vali beyle görüştük ‘ben okulu açamam alınan rapora göre orada herhangi bir hasar, yıkım olursa çocuklarımızın betonun altında kalmasını ben istemem sizde istemezsiniz’ dedi” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER 80 KİLOMETRE YOL GİDİYOR
Öğrencilerin gidiş geliş 80 kilometre yol gelip gideceklerini belirten Erdem, “Biz de 'en azından okulun arkasında 5-6 tane konteyner atın orada eğitim görsünler 11 ilde halen çocuklar konteyner eğitim görüyor bize de konteyner verin bu dönem başka okula taşınmasın' dedik. Bu okul yıkıldıktan sonra köyde yeni bir okulun yapılıp yapılmayacağı konusunda tedirginler. Çocuklar 40 kilometre gidiş 40 kilometre geliş 80 kilometrelik yolda sabah gidip akşam 6’da geri dönüyor. Ama vali Bey konteyner talebimize de sıcak bakmadı. Valiliğe, Çevre Şehircilik ve AFAD tarafından karot örneği alınması talebinde bulunduk ona da olumsuz cevap geldi” diye kaydetti.
‘EĞİTİMİN BURADA DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ’
Kış aylarında taşımalı eğitimin çocuklar için sorun olacağını belirten Darıkent Mahalle muhtarı Sercan İlaslan ise şunları söyledi:
"Öğrenciler şu anda Bulgurcular köyüne taşımalı olarak gönderiliyor. Fakat öğrenciler için bu bayağı bir problem oluyor 7-8 yaşında öğrenciler var henüz lavaboya kendi başına gidemeyen öğrenciler mevcut buradan Bulgurcular köyüne 40 dakika yol sürüyor. Kış aylarında yollar kar ve buzlanma olduğu zaman sıkıntılar olabiliyor.
Öğrenciler oradan buraya gelmesi 17.30-18.00 buluyor. O saatlerde karanlık oluyor servis evin önüne kadar da gitmiyor bu konuda da sıkıntılar oluyor. Bunların hepsini göz önünde bulundurduğumuz zaman yeni bir okul binasının yapılmasını ve eğitimin burada devam etmesini istiyoruz.
Karot örneği alınarak hiç kimsenin haberi yokmuş benden önceki muhtara da haber verilmemiş. Temmuz ayında gelip almışlar ona göre sağlam değil diyorlar. Şuan köydeki evlerin birçoğu kerpiç ve taş evler büyük bir deprem olduğu zaman hepsi yıkılır. Bu okuldan önce diğer evler yıkılır burası diğer evlerden daha sağlam. Devlet büyüklerimizden bu okulun yeniden yapılmasını istiyoruz."