Dersim'de yurtta yer kalmayınca sokakta kalan öğrenciye bir aile kapısını açtı
‘Babası müteahhit olan arkadaşıma yurt çıkmış ama babası işsiz olana çıkmamış. Yurtta döşek serip yatmaya da razıyız. Diken üstündeyiz ne yapacağız diye…’
Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşadığı kentlerden Dersim’de misafir olarak kaldığı yurttan sokağa atılan Melek Sevinç, kendisine kapılarını açan bir ailenin yanında kalmaya başladı.
Yeni eğitim öğretim dönemi özellikle üniversite öğrencileri için yurt sorunuyla başladı. Pandemi nedeniyle üç dönem boyunca uzaktan eğitim gören öğrenciler, yüz yüze eğitime başlanmasıyla birlikte barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda yer bulamayan öğrenciler, yüksek ev kiraları nedeniyle sokakta kaldı. Türkiye’nin birçok kentinde karşılaşılan barınma sorunu nedeniyle üniversite öğrencileri, geceleri sokak, park, kampüs ve meydanlarda uyuyarak bu soruna dikkat çekmeyi sürdürüyor.
Öğrencilerin barınma sorunu yaşadığı kentlerden biri de Dersim. Yaklaşık 7 bin üniversite öğrencisinin eğitimini sürdürdüğü kentte KYK’ye bağlı sadece 3 yurt bulunuyor. Tunceli Kız Öğrenci Yurdu’nda 850, Ehlibeyt Kız Öğrenci Yurdu’nda 330 ve Munzur Erkek Öğrenci Yurdu’nda 400 öğrenci olmak üzere her üç yurdun toplam bin 580 kişi kapasitesi bulunuyor.
Aynı yurtlarda kalmak için 1300 öğrenci ise yedek başvurusunda bulundu. Misafir (yedek) öğrenci olarak bu yurtlarda kalan öğrencilerden bazıları, hak sahibi olan "asil öğrencilerin" gelmesiyle geçtiğimiz günlerde yurttan çıkarıldı. Halen misafir olarak kalan diğer öğrenciler de hak sahiplerinin gelmesi halinde yurtlardan çıkarılmakla karşı karşıya kaldı.
‘SOKAKTA KALINCA BİR AİLE BENİ YANINA ALDI, CAMİDE, HASTANEDE KALANLAR VAR’
Mezopotamya Ajansı'ndan Cengiz Özbasar'ın haberine göre yurt sorunu yaşayan öğrenciler, kiralık ev bulma konusunda sıkıntı yaşadıkları kadar, ev kiralarının yüksekliğinden de şikayet ediyor. Misafir öğrenci kaldığı yurttan asil öğrencilerin gelmesiyle çıkarılan öğrencilerden olan birinci sınıf öğrencisi Melek Sevinç, yurttan çıkarıldığınca sokakta kalması üzerine bir ailenin kendisini evlerine aldığını ve halen onların yanında kaldığını söyledi. Sevinç, öğrenciler olarak yaşadıkları zorlukları "Ben yine iyiyim. Camide, hastanede kalan arkadaşlarımız var" dedi.
‘BABASI MÜTEAHHİT OLANA YURT ÇIKMIŞ, İŞSİZ OLANA ÇIKMAMIŞ’
"Yurt kapasitesi yetmiyorsa bu kadar öğrenci almasınlar" diye belirten Sevinç, "Babası müteahhit olan arkadaşıma yurt çıkmış ama babası işsiz olana çıkmamış. Yurtta döşek serip yatmaya da razıyız. Diken üstündeyiz ne yapacağız diye" ifadelerini kullandı.
Sevinç, barınma sorunlarını yurt yetkililerine aktardıklarında ise kendilerine ‘ev arayın’ yanıtı verildiğini belirtti. Sevinç, "Burada üniversiteyi kazandıysam, yurt da bulmak zorundayım. Ev arama derdine neden düşeyim. Ev kiraları yüksek ve hiçbir şekilde öğrencilere ev verilmiyor. Apart evlerde kalmak istiyoruz ama öğrencilere verilmiyor. Verilse de 6 ay peşinat isteniyor" dedi.
‘OKUMAYA GELDİK, REZİL OLMAYA DEĞİL’
Kentte okuyan üniversite öğrencilerinden Erdem Okan da yurt çıkmama ihtimalinden dolayı okullar açılmadan bir hafta önce ev aramak üzere kente geldiğini, fakat bulamadığını anlattı. Aradıkları ev sahiplerinin telefonlarını açtığı gibi ‘öğrencilere ev vermiyoruz’ dediğini paylaşan Okan, sonrasında başvuruların açıklanmasıyla yurda yerleşebildiğini söyledi. Okan, "Yedekte kalan öğrencilere ne olacak? Biz buraya okumaya geldik rezil olmaya değil. Yurt çıkmayan bazı arkadaşlarımız kayıtlarını dondurdular. Bu şartlar altında öğrenciler ders çalışamıyor" diye belirtti.
650 TL BURSUN 400 TL’Sİ YURDA
Kendisi yurtta kalmaya hak kazansa da birçok arkadaşına yurt çıkmadığını ifade eden Yusuf Güzeltürk ise, ev kiralamaya koyulduğunda 1+1 daireler için bile bin 500 lira ila 2 bin TL arasında kira istendiğini dile getirdi. Yaşadıkları olumsuzlukların barınma sorunuyla bitmediğini söyleyen Güzeltürk, "Öğrenciler olarak krediden geçinmeye çalışıyoruz. Televizyonlara çıkıp öğrencilere 650 lira burs veriyoruz diyorlar. Verdikleri kredinin 400 lirasını yurt ücreti olarak veriyoruz. Yurttaki yemek kotası 13 lira. Bir tabak yemek alırsanız ek para vermek zorundasınız" dedi.
‘HİÇBİR ŞEY YOK…’
Öğrencilerden Okan Çelik de yaşadıkları sorunlardan biri olarak çarşı pazardaki fahiş fiyatlardan yakındı. Çelik, bu durumu şöyle dile getirdi. "Elbise alamıyoruz çünkü çok pahalı. Servislere zam geldi. Servis sıkıntısı da var ve servislerde yer yok. Sadece bu sorunlar değil; gastronomi, müzik bölümlerini okuyanların yeteri kadar teknik araçları yok, bu konuda üniversitenin yaptığı bir şey yok."
Yine bir diğer sorunun bölümlerin kendi fakültelerinde olmaması olduğunu söyleyen Çelik, "Mesela ben İngiliz Dil ve Edebiyat öğrencisiyim, derslerimi Mühendislik Fakültesi’nde görüyorum. Çünkü yeteri kadar yer yok" dedi. Yaşadıkları bu sorunların çözülmesini istediklerini dile getirdi.