'Devlet bize tahsilat yerine kredi vermeyi tercih etti'

Odak programında medikal sektörünün son durumu ve pandeminin etkileri masaya yatırıldı.

'Devlet bize tahsilat yerine kredi vermeyi tercih etti'

ARTI GERÇEK- Artı TV'de Ezo Özer'in sunduğu Odak programında medikal ürün sektörünün son durumu ve pandeminin etkileri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Medikal Meclisi Başkanı Levent Özgürbüz ve Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçi Derneği Genel Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı ile konuşuldu.

Pandemi döneminin bir an önce bitme temennisiyle sözlerine başlayan Özgürbüz, "Diğer sektörler gibi bizde maalesef hazırlıklı değildik. Bizi direkt etkileyen bir konuydu. İki yönden etkilendik, ilk olarak 80 milyon vatandaşa hizmet vermenin, özellikle ölçeklenemeyen bir hizmet vermenin sıkıntısını yaşadık. Diğer yöndenden de bir çok hastane pandemiye hizmet vermesinden kaynaklı kardiyoloji, ortopedi ve daha bir çok bölümde ameliyatlar dahi durmak zorunda kaldı. Pek çok vatandaşımız kronik olanlar özellikle hizmet alamaz hale geldi maalesef" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na bağlı faaliyet gösterilen, onlar tarafından belgelenmiş resmi bir meslek grubuyuz diyen Delikanlı, "100 bine yakın kayıtlı personelimiz var. Ancak bunun üretim tarafında olanları var, ofis içerisinde belgelenmesi zorunlu olmayan çalışanlar var. Yani 250 bine yakın nüfusu temsil ediyoruz" dedi.

Sokağa çıkma yasaklarında kendi meslek gruplarının yasaklardan muaf olduklarını söyleyen Delikanlı, "Sağlık emekçileri gibi, sağlık profesyonelleri gibi ve eczacılar gibi bu aşı hakkına sahip. Çünkü bu arkadaşlarımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na kayıtlı arkadaşlarımız. Solunum cihazlarının filtrelerini değiştirenler bu arkadaşlarımızdır. Sahada çalışan 8 bin arkadaşımız için öncelik isteyerek aşılanmalarını talep ettik maalesef olumlu bir sonuç alamadık" dedi. Futbolcuların aşılanacak olmasına da gönderme yapan Delikanlı, "Futbol oynamadığımız için aşılamada öncelik alamadık" ifadelerini kullandı.

Tüm dünyanın sağlık sektörünü gözardı etmediğini ifade eden Özgürbüz, "Eğer sağlık teknolojisi dünyada gündemdeyse hükümetler bir şekilde ekonomileri yettiği kadar finanse edip, halka ulaştırmaya çalışıyorşar. Bu çok doğal süreç. Devletin alıcı olmasını saygıyla karşılıyoruz ama hiçbir ödeme almadan yaşayabileceğimiz zaman da sınırlı" ifadelerini kullandı.

Delikanlı ise konuya ilişkin, "36 ay üniversite hastanelerinde tahsilatsız bir süreç geçti. Devlet bize tahsilat yerine kredi vermeyi tercih etti" şeklinde konuştu.

ilaç Konuşma bacak sektör tıp Tıbbi medikal