Devlet kurumlarında çalışanların yarıdan fazlası anadilinde konuşmaya çekiniyor
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin anketine göre anadili Türkçe olmayan vatandaşların yarısından fazlası eğitim, sağlık ve devlet kurumlarında anadillerini konuşmaya çekiniyor.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi; 15-29 Ocak 2022 tarihleri arasında "Türkçe dışındaki Anadillerin Kullanım Yaygınlığı ve Eğitimi" üzerine anket çalışması yaptı. Araştırma kapsamında esas olarak ortaokul düzeyindeki okullarda, "Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Dersi" kapsamında 10 yıldır yürürlükte olan derslerin durumuna ilişkin yaklaşım, algı ve eğilimlerde ölçülmeye çalışıldı.
Online ortamda gerçekleşen çalışma; İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Mersin, Adana, Antalya, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Van, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Şırnak, Hakkâri, Dersim, Muş ve Ağrı kentlerini kapsadı. Anadili Türkçe olmayan 2238 kişiyle yapılan çalışmada katılımcılar anadillerini yüzde 86,2’si Kurmancî, yüzde 9,4’ü Kirmanckî/Zazakî, yüzde 1,3’ü Ermenice, yüzde 1,1’i Süryanice, yüzde 0,7’si Arapça, yüzde 0,5’i Çerkesce, yüzde 0,4’ü Lazca ve yüzde 0,4’ü Pomakça olarak tanımladı.
"Anadilinizden Kaynaklı Ne Sıklıkla Ayrımcılığa Maruz Kalıyorsunuz?" sorusuna katılımcıların, yüzde 39,5’i Çok Sık, yüzde 34,8’i Ara Sıra, yüzde 18,1’i Nadiren derken katılımcıların sadece yüzde 7,7’si Hiç ayrımcılığa maruz kalmadığını belirtti.
"Eğitim Kurumlarında Anadilinizi Konuşurken Tedirgin Olduğunuzu Hissediyor Musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 58,6’sı Evet, yüzde 20,5’i Hayır, yüzde 20,9’u Kısmen; "Sağlık Kurumlarında Anadilinizi Konuşurken Tedirgin Olduğunuzu Hissediyor Musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 49’u Evet, yüzde 24,9’u Hayır, yüzde 26,1’i Kısmen; Devlet Dairelerinde Anadilinizi Konuşurken Tedirgin Olduğunuzu Hissediyor Musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 64,8’i Evet, yüzde 16,2’si Hayır, yanıtını verdi.