DFG raporu: Eylül ayında dört gazeteci tutuklandı, 268 habere erişim engeli getirildi

DFG raporu: Eylül ayında dört gazeteci tutuklandı, 268 habere erişim engeli getirildi
DFG, Eylül ayında 12 gazetecinin gözaltına alındığını, dördünün tutuklandığını, yedi gazeteciye hapis cezası verildiğini, 164 sosyal medya içeriği ve 268 habere erişim engeli getirildiğini açıkladı.

Artı Gerçek - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), "Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nu yayınladı. Raporda, tutuklu gazeteci sayısı 63’e yükselirken, yedi gazeteciye 5 yıl 9 ay 15 gün ceza verildiği belirtildi. Raporda, gazetecilere dönük hak ihlalleri bitmek bilmediği belirtilerek, her geçen ay yeni hak ihlalleriyle karşılaşıldığı kaydedildi.

Raporun değerlendirme kısmında doğruların peşinde koşmakta ısrar eden gazetecilerin mesleklerinin onurunu korumak ve halkın haber alma hakkını savunmak için direnmeye devam ettiğinin belirtildi.

‘ÇOK SAYIDA GAZETECİ YİNE MAHKEME KAPILARINDAYDI’

Raporda “Eylül ayı içerisinde gazetecilerin yaşam ve güvenliğine dönük ihlaller yoğun bir şekilde devam etti. Gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin yanında gazeteciler tehdit edildi, kötü muameleye maruz kaldı. Birçok kez haber takip etmeleri engellendi. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında yine ihlale maruz kalanların başını gazeteciler çekiyor. Haklarında soruşturmalar başlatıldı, davalar açıldı, cezalar verildi. Bu ay içerisinde çok sayıda gazeteci yine mahkeme kapılarındaydı. Süren yargılamalarla gazeteciler yaptıkları iş, gösterdikleri çaba nedeniyle mahkeme kapılarında süründürüldü” denildi.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 63’E ÇIKTI

Raporda, Eylül ayında tutuklu gazetecilerin duruşmasının görüldüğü hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Eylül ayında dört basın çalışanı tutuklanarak cezaevine konuldu. Böylece hapishanelerdeki gazeteci sayısı 63’e yükseldi. Bildiğiniz üzere derneğimizin Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu halen tutuklu bulunmakta. Eylül ayının sonlarına doğru hakkındaki iddianame hazırlandı ancak henüz yargılanacağı mahkeme ve duruşma tarihi netleşmedi. Benzer bir durum birlikte tutuklanan Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz için de geçerli.

Eylül ayı içerisinde önemle üzerinde durduğumuz tutuklu gazetecilerden Abdurrahman Gök, M. Şah Oruç, Remzi Akkaya ve Hamdullah Bayram’ın duruşmaları vardı ve maalesef hiçbiri tahliye edilmedi.

Ekim ayının ilk günlerinde tutuklu Tele 1 televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında açılan davanın ilk duruşması görülecek. Bu vesileyle Yanardağ’ın derhal tahliye edilmesine yönelik talebimizi yineliyoruz.”

‘CEZAEVİNDE İHLALLER SÜRÜYOR’

Cezaevlerinde gazetecilere yönelik ihlallerinde sürdüğünün ifade edildiği raporda, “Aralarında eş başkanımız Dicle Müftüoğlu’nun da bulunduğu gazetecilerin dört duvar arasında dahi birçok ihlale maruz bırakılmaları AKP iktidarının gazetecilerden ne kadar korktuğunun göstergesidir. Hasta olmasına rağmen hapishanede tutulmaya devam edilen Yazar Celalettin Can, fenalaşarak hastaneye kaldırılmış, daha sonra cezaevine geri gönderilmiştir. Onurlu bir duruşun sahibi olan ve bir hukuksuzluğa başkaldırarak Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma gösteren Can’a reva görülen muamele kabul edilemezdir ve Can’ın bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz” diye belirtildi.

12 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

"Toplumu dizayn etmek için, yaşanan olumsuzlukların görünmesini engellemek için, gerçekleri karanlıkta bırakmak için gazetecilere yöneliyorlar ve bu konuda maalesef yeterli bir direnç ortaya çıkmıyor" denilen raporda, "Bu nedenle her ay olduğu gibi yeniden çağrıda bulunuyoruz; bu hukuksuzluklara karşı sesimizi daha gür yükseltelim ve daha demokratik, yaşanabilir bir ülke için, özgür bir medya/özgür bir toplum için haykıralım" denildi.

Raporda, 12 gazetecinin gözaltına alındığı, dördünün tutuklandığı, üç gazetecinin kötü muameleye maruz kaldığı, 10 gazetecinin haber takibinin engellendiği, cezaevinde hapishanelerde altı gazeteciye dönük ihlal, altı gazeteci hakkında soruşturma, yedi gazeteciye 5 yıl 9 ay 15 gün ceza, 848 gün adli para cezası verildiği, 11 yayın yasağı, 164 sosyal medya içeriği ve 268 habere erişim engeli getirildiği yer aldı.

TUTUKLU GAZETECİLERİN LİSTESİ

"Abdurrahman Gök–Mezopotamya Ajansı Editörü, Ahmet Metin Sekizkardeş-Zaman gazetesi, Ahmet Uzan-Sabah Egeli Gazetesi Haber Müdürü, Ali Aşikar-Azadiya Welat Gazetesi, Ali Ünal-Zaman Gazetesi Köşe Yazarı, Aytekin Gezici-Gazeteci-Yazar, Baran Karadag – Azadiya Welat Gazetesi çalışanı, Barış Pehlivan – Gazeteci, Batuhan Çolak – Aykırı haber internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni, Celalettin Can – Yazar, Cengiz Doğan – Mavi ve Kent Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Çetin Çiftçi – Bugün Gazetesi Parlamento Muhabiri, Derya Ren - JINNEWS Muhabiri, Devrim Ayık – Özgür Halk Dergisi Çalışanı, Dicle Müftüoğlu - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş başkanı, Dilan Oynaş – Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı, Elif Ersoy – Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu, Eray Gözütok – Atılım gazetesi dağıtımcısı, Ercan Gün – Fox TV Haber Müdürü, Erdal Süsem – Eylül Dergisi Editörü, Erol Zavar – Odak Dergisi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü, Ferhat Çiftçi – Azadiya Welat Gazetesi Antep Temsilcisi, Fırat Can Arslan – Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri, Furkan Güngör – Haber Report Yöneticisi, Gültekin Avcı – Bugün Gazetesi Köşe Yazarı, Hamdullah Bayram – Yeni Yaşam Gazetesi Çalışanı, Hasan Taşar – TRT Ankara Muhabiri, Hatice Duman – Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü, Hüdaverdi Yıldırım – Can Erzincan TV Haber Editörü, İbrahim Karakaş – Yeni Yaşam Gazetesi Çalışanı, İsmail Çoban – Azadiya Welat Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü, Kadir Koç – Gazeteci, Kenan Karavil – Radyo Dünya Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Baransu – Taraf Gazetesi Yazarı, Mehmet Şah Oruç – Gazeteci, Mehmet Gündem – Gazeteci, Melih Gasgar – Cihan Haber Ajansı Balıkesir Muhabiri, Merdan Yanardağ – TELE1 Genel Yayın Yönetmeni, Miktat Algül – Mezitli FM Genel Yayın Yönetmeni, Mikail Barut – Gazeteci, Murat Çapan – Nokta Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, Murat Verim – Gazeteci, Mustafa Gök – Ekmek ve Adalet Dergisi Ankara Temsilcisi, Mustafa Ünal – Zaman Gazetesi, Nadiye Gürbüz – ETHA Editörü, Osman Çalık – Samanyolu Haber Radyo Yayın Yönetmeni, Özden Kınık – TRT çalışanı, Özlem Seyhan – Gazeteci, Recai Morkoç – Cihan Haber Ajansı Antalya Bölge Bürosu Editörü, Remzi Akkaya – Kameraman, Rıfat Söylemez – Adana Haber Gazetesi Sahibi, Sami Tunca – Mücadele Birliği Dergisi Yazı İşleri Müdürü, Sedat Yılmaz – Mezopotamya Ajansı Editör, Semih Elitaş – Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı, Serkan Sedat Güray – Burç FM Program Yapımcısı, Sertan Önal – Halkın Günlüğü Gazetesi, Sibel Mustafaoglu – Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı, Süha Çardaklı – Ajans Muhbir Yöneticisi, Taner Talaş – Gazeteci, Turgut Usul – TRT Muhabiri, Tülay Canpolat – Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri, Zafer Özcan – Bugün Gazetesi Ekonomi Editörü, Ziya Ataman – Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri”(MA)

Öne Çıkanlar