DİAYDER davasında karar açıklandı: Yedi yıl altı aya kadar cezalar kesildi

DİAYDER davasında karar açıklandı: Yedi yıl altı aya kadar cezalar kesildi
Dernek başkanı ve üyelerinden oluşan 23 kişinin yargılandığı DİAYDER davasında karar açıklandı. Dernek başkanı Ekrem Baran ve üç kişi yedi yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Artı Gerçek- Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) başkanı ve üyelerinden oluşan 23 kişi hakkında 'örgüt üyesi olmak' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla açılan davada karar açıklandı. Dernek başkanı Ekrem Baran ve 3 kişi 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 6 sanığın beraatına karar verilirken diğer sanıklar hakkında da değişen oranlarda hapis cezası verildi.

DİAYDER Başkanı Ekrem Baran ve üyelerden oluşan 23 kişinin 'örgüt üyesi olmak' ve 'örgüt propagandası yapmak' suçlamalarıyla yargılandıkları davanın karar duruşması İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya 11 sanık ve sanık avukatları katıldı.

AVUKAT GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmalar kapsamında bu sabah saatlerinde 44 şüpheliye yönelik düzenlenen operasyonlarda 37 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştı. Operasyonlar kapsamında sanık avukatı Bedirhan Sarsılmaz da duruşma salonunda gözaltına alındı.

AVUKATIN GÖZALTINA ALINMASINA TEPKİ

Ali Fuat Hatip’in avukatı Emrah Baran avukat Sarsılmaz'ın gözaltına alınmasına tepki göstererek şunları ifade etti:

“Meslektaşımız Avukat Bedirhan Sarsılmaz, salondan çıkarılarak gözaltına alındı. Buralar bizim iş yerlerimiz. İş yerlerimizde gözaltına alınmayı kabul etmiyoruz. Avukat arkadaşımız hemen burada yukarı çıkıp savcılığa ifade verebilirdi” diyerek sözlerine başladı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak, şöyle konuştu: “Sabah arkadaşımız gözaltına alındı ancak buna rağmen geldi burada savunmasını yaptı. Buradaki müvekkiller de siz nasıl bir karar verirseniz verin yine bu görevlerini yapacaklardır. İki gün önce Ankara’da tasvip etmeyeceğimiz bir olay yaşandı. Ve hemen ardından Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu gözaltına alınanların suçu olabilir mi? Gözaltına alınanların Ankara’daki olayla ilgisi yok. Sabah gözaltına alınan arkadaşımız da yüksek ihtimalle savunmasını yaptığı birinin telefon konuşması yüzünden gözaltına alınmıştır.”

Sanıklar son sözlerinde üzerlerine atılı suçmalamarı kabul etmeyerek beraatlarını talep etti.

BERAAT ETTİLER

Kararını açıklayan mahkeme, Halil Bulut ve Hasan Karahan'ın hakkındaki 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan beraatına, İbrahim Yalın, Abdulhadi Öztekin, Ali Demir ve Mehmet Nas hakkında, 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan beraatlarına, Enver Karabey'in vefat etmesi sebebiyle hakkındaki davanın düşürülmesine karar verdi.

İKİ KİŞİYE 7 YIL 6 AY HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti kararında, Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Fahrettin Ülgün, Hafit Tunç, İbrahim Şek, Nasri Tonguç, Nezir Erdemci, Nur Mehmet Işık ve Mehmet Şimşek'in, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis, Ekrem Baran, Mehmet Emin Aslan ve Rıza Oğur'un aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmalarına, Fevzi Barış, Lütfi Büyükefe, Sefa Mehmetoğlu ve Mehmet İnan'ın "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan 1 yıl 13 ay hapisle cezalandırılmalarına hükmetti.

DAVA HAKKINDA

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İBB çalışanlarını yasadışı örgütlerle ilişkilendiren açıklamalarından sonra İstanbul başsavcılığı tarafından İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’de zaten yargılanan DİAYDER üyeleri hakkında bir iddianame daha hazırlandı. Yargılanan kişilere İBB’de çalışan gassallar da eklenmişti. İddianamedeki suçlamalardan öne çıkan DİAYDER üyelerine dağıtılan 150 liralık yardım kartlarıydı.

Davanın iddianamesiyse siyasi ceza davalarıyla bilinen Akın Gürlek’in başkanı olduğu İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Davada yargılanan sanıklardan Aydın Ayhan, İBB’de gassal olarak çalışıyordu. Ayhan, duruşmada verdiği ifadede, İBB’deki işine eski başbakan Binali Yıldırım’ın kardeşiyle konuşarak girdiğini söylemişti. Daha sonra dava dosyasına jandarmanın hazırladığı rapor girmişti. Rapora göre, yardım kartı dağıtılan 272 kişiden yedi kişi hakkında en eskisi 2010 yılından kalma soruşturma veya dava bulunuyordu. 19 kişinin de yakınları hakkında soruşturma veya dava açıldığı ortaya çıkmıştı.

Dava sürerken mahkeme başkanı Akın Gürlek, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Adalet Bakan Yardımcısı olarak atandı. Gürlek’in heyetindeki Ferhat Şahin de mahkemenin yeni başkanı oldu.

İBB çalışanlarından Yavuz Saltık hakkında da ‘örgüte yardım’ suçlamasıyla dava açılmış, bu dava da ayrı olarak yine aynı mahkemede görülmeye başlamıştı. Saltık, bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardım etmek suçlamasıyla beş yıldan 10 yıla kadar hapsi istendiği davada 22 Eylül 2023’te oyçokluğuyla beraat etmişti.

DİAYDER NEDİR?

DİAYDER, 2008 yılında kurulmuş bir dernek.

Açılımı, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği.

Dernek, faaliyetlerini Türkiye'deki Kürtlerin büyük bölümünün ait olduğu Şafi mezhebinin öğretileri çerçevesinde yürütüyor.

Merkezi, İstanbul'un Bahçelievler ilçesindeki Şirinevler mahallesinde bulunuyor.

Ağırlıklı olarak İstanbul'da ve Kürt yurttaşların yoğun olarak yaşadığı ilçelerde faaliyet yürütüyor.

(ANKA, MA)

Öne Çıkanlar