Dicle Müftüoğlu yarın hakim karşısına çıkacak

Dicle Müftüoğlu yarın hakim karşısına çıkacak
Mesleki faaliyetleri nedeniyle sekiz aydır tutuklu bulunan gazeteci Dicle Müftüoğlu yarın hakim karşısına çıkacak. Müftüoğlu'nun avukatı Resul Temur, "Dicle, sadece gazeteci olması ve Kürt basınında çalışması sebebiyle hedef alındı" dedi.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Mezopotamya Ajansı (MA) editörleri Dicle Müftüoğlu ve Sedat Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 3 Mayıs'ta, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde 'örgüt üyesi' ve 'örgüt yöneticiliği' suçlamalarıyla tutuklandı. Sekiz aydır tutuklu bulunan Müftüoğlu yarın Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Yılmaz ise 14 Aralık'ta Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

'TANIK BEYANLARININ DOĞRULUĞU ARAŞTIRILMAMIŞ'

Tutuklu gazetecilerin avukatı Resul Temur, Dicle Müftüoğlu’nun uzun süredir yargı tacizine maruz kalan gazetecilerden biri olduğunu belirtti. Temur, "Müftüoğlu’nun hakkında daha önce debirçok defa dava açıldı. Bu davalardan sonuç alınmayınca tanık beyanları ile yeniden mesleki faaliyetlerini manipüle edecek şekilde hakkında soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma kapsamında meslektaşı Sedat Yılmaz ile birlikte tutuklandı. Gerçeği yansıtmayan tanık beyanlarının doğruluğunu bile araştırma ihtiyacı duymayan savcılık Dicle hakkında örgüt yöneticiliği iddiası ile iddianame düzenlendi. Dicle, sadece gazeteci olması ve Kürt basınında çalışması sebebi ile hedef alındı. Cezaevinde olmasının da başka bir izahı bulunmamaktadır" diye konuştu.

'GAZETECİLERLE TELEFONDA KONUŞMASI DELİL SAYILMIŞ'

İddianame ile ilgili tutarsızlıklara dikkat çeken Temur, şunları söyledi:

"Mezopotamya ajansında çalışıyor oluşu, ajansta birlikte çalıştığı arkadaşları ile yaptığı görüşmeler ve bulunduğu yerlerde ortak baz istasyonundan sinyal verilmesi bile örgüt yöneticiliği suçlamasına delil olarak sunulmuş. Daha önce devlet tarafından işlem görmüş kişiler ile aynı uçakta ya da otobüste yurt dışına çıkmış olması bile suçlama konusu olmuş.

Yaşamına ve gazeteciliğine dair her şeyi suçlama konusu haline getiren savcılık hızını alamamış ve Dicle’nin sosyal yaşamının bile aslında örgütsel faaliyetleri gizlemek amacı ile yaşandığını iddia etmiş. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı olması ve dernekte açık çağrı ile yapılan mesleki eğitimler bile dosya kapsamında suçlama kapsamında değerlendirilmiş."

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Yarın Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan duruşmas öncesi dayanışma çağrısı yapan Temur, şöyle dedi:

"Dicle Müftüoğlu sekiz ay sonra ilk defa mahkeme karşısına çıkıyor. Dosyadaki delil durumu ve Dicle’nin gazetecilik faaliyetlerini yan yana koyunca Dicle’nin de Abdurrahman Gök gibi tahliye edileceği umudunu taşıyoruz. Hiç açılmaması gereken bir dosyadan tahliye umudu beklemek dahi cezalandırma örneği olarak karşımıza çıkıyor. Tüm gazetecilerin, Dicle’nin yargılandığı dosyada mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılandığına tanıklık etmek için ve dayanışmak için adliyede bulunması değerli olacaktır."

Öne Çıkanlar