Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak: Sayıştay kayyım dönemiyle ilgili araştırma yapmıyor

Serra Bucak 31 Mart yerel seçimlerinden ardından geçen beş buçuk ayı İrfan Aktan'a anlattı. 'Tasarruf tedbirleri' adı altındaki engellemelere değinen Bucak, Sayıştay'ın kayyım dönemini araştırması gerektiğini söyledi.

Artı Gerçek - Diyarbakır'da 31 Mart Yerel Seçimleri'ni yüzde 64 oy oranıyla Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun kazandı. DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak geçen beş buçuk ayı İrfan Aktan’a anlattı.

'KENTTEKİ ÜST YAPI, ALT YAPI BAKIM ONARIM ÇALIŞMALARI YAPILMAMIŞ'

Kayyım yönetiminden kalan borçlarını değerlendiren Bucak Diyarbakır’ın altyapı ve üstyapı yatırımlarından mahrum kaldığını söyledi.

Bucak, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 3 buçuk milyar TL borcu var. Bu borç belki büyükşehir belediyesi için çok gözükmeyebilir. Ama niye? Borçsuz ve hatta kasasında para olan belediyelerle geldi bu kayyım yönetimleri. Halkın ihtiyaçlarına dönük bir şey yapıldığını görmüyoruz. Çok somut bir şey söyleyeyim. 2014 yılında Gültan Kışanak ve Fırat Anlı seçildiklerinde iki buçuk yıl görevde kaldılar. İki tane kreş üst yapı kuruldu. Mesela bu sekiz yılda, biz iktidarda olsaydık, DEM Partili belediyeler görevde olsaydı, bu iki kreşin sayısı beşe, altıya çıkardı. Her mahallede bir kreşimiz olurdu. Geldiğimizde bakıyoruz ki hala bu iki kreşimiz var ve biz o iki kreşi açabileceğiz. Biz bir kız öğrenci yurdu kurmuştuk. Onun şeklini şemalini değiştirdiler misafirhane yaptılar. Bu şehrin tabii ki misafirhaneye de ihtiyacı var, kız ve erkek yurtlarına da ihtiyacı var. Bir tane daha emsali var mı? Yok. Bu tablo bize gösteriyor ki, bir yeni inşa, kentteki üst yapı, alt yapı bakım onarım çalışmaları yapılmamış” dedi.

‘SAYIŞTAY KAYYIM DÖNEMİYLE İLGİLİ İNCELEME YAPMIYOR’

Belediye borcunun nerelere gittiğini anlatan Bucak, Sayıştay’ın kayyım dönemine dair de araştırma yapmalarını istediğini söyledi:

“Biz de beş buçuk aydır bu paralar nereye gitmiş diye sorguluyoruz. Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesinin çok ciddi tanıtım, tören, temsil, ağırlama giderleri gözüküyor. Kültür kongre merkezinde söyleşiler düzenlemişler, konserler düzenlemişler, bunlara çok büyük paralar ödenmiş. Kimi ödemelerin yapılıp, o etkinliklerin gerçekleşmediğini de görüyoruz. Sayıştay onların dönemiyle ilgili inceleme yapmıyor.”

‘DİSKİ GENEL MÜDÜRÜ İŞE GELMİYOR’

Yönetimi devraldıktan sonra ise görevlendirmelerde de sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Bucak, 30’dan fazla üst düzey yöneticinin işe gelmediğini şöyle anlattı:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım döneminden kalan 30’dan fazla üst kademeden daire başkanı, müdür ve DİSKİ üst kademesinden isimler, iş başı yapmıyor. Bir tanesi 207 gündür işe gelmiyor. Sağlık raporu alıyor. DİSKİ Genel Müdürü beş buçuk aydır rapor alıyor, işe gelmiyor. Bu basına da yansıdı. Genel müdür kadrosu kendi uhdesinde kalıyor. Biz vekaleten atadığımız genel müdür ile çalışıyoruz. Bir tek örnek yok, 30’dan fazla kişi böyle yapıyor. Kimileri içerideki izinlerini kullandı. Kimileri biz emekli olacağız dedi. Sonra bir dönem kayyımın geleceğine inanç getirip muhtemelen biz emekli olmayacağız geri geliyoruz dendi. Onların da kafası oldukça karışık. Onların da bir kayyım beklentisi var”

‘YERELİN DİLİ, YEREL HİZMETLERDE DE KULLANILIR’

Bucak, belediyenin Kürtçe tabelalarına halkın sahip çıktığını söyledi. Bucak, “Kürtçe yazıların silinmesine halk çok ciddi tepki veriyor. Takip etmişsinizdir, ‘yeniden yazın’ dediler. Niye bir kentin anadili kaygı ve kuşku uyandırsın. Yerelin dili, yerel hizmetlerde de kullanılır. Bu hakikatten bağımsız bir hizmet yapılabilir mi? Bizim kırsallarımızda, Türkçeyi az konuşan insanlar var, buralara hizmet nasıl gidecek, oranın diliyle gidecek. Bu bizim de tartışma konusu yapamayacağımız bir şey. Anadil hakkı bizim sahip çıkacağımız bir şey” dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar