Diyarbakır kayyımından ihale: 324 bin TL'lik iş 1 milyon 200 bin TL'ye verildi

Hasan Basri Güzeloğlu, kentin 6 noktasına “pazarlık usulü” yaptırdığı ve maliyeti 324 bin TL olan 12 dekoratif şehir aydınlatmasına 1 milyon 210 bin TL ödeme yaptı.

Diyarbakır kayyımından ihale: 324 bin TL'lik iş 1 milyon 200 bin TL'ye verildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım Hasan Basri Güzeloğlu, Kamu İhale Kanunu'nda deprem, sel gibi olağanüstü hallerde mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla öngörülen "21/B-Pazarlık Usulü"nü kullanarak kentin bazı noktalarına maliyetini kat kat aşan dekoratif şehir aydınlatmaları yaptırdı. Ortada ihaleyi alelacele yapmayı gerektirecek herhangi bir zorunlu sebep yokken iki reklam şirketinin davet edildiği ihalede, 1 milyon 222 bin TL ve 1 milyon 210 bin TL teklifler verildi.

6 NOKTA 12 IŞIKLANDIRMA

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Urfa Yolu, Seyrantepe Köprülü Kavşağı, havaalanı, otogar, Ofis Altgeçit ve Alipınar Köprüsü’ne, dekoratif şehir aydınlatması olarak bilinen 12 ışıklı yazılama yaptırıldı. Üzerinde "Peygamberler ve Sahabeler Şehri Diyarbakır" ve "UNESCO Kültür Mirası Şehir Diyarbakır" yazılan dekorlara harcanan para kentte tepki topladı.

HARFLERİN TOPLAM ÜCRETİ 324 BİN

Reklam şirketlerinin, santimetresini 6 TL’ye yaptığı ışıklı yazılamaların kentin 6 noktası için belediyenin 1 milyon 210 bin TL gibi bir ödenek çıkarması sektörde iş yapan firmalarda da tartışma konusu oldu. Reklam şirketleri, ışıklandırmalı yazılama harflerinin ücretini 750 TL olduğunu kaydediyor. "Peygamberler ve Sahabeler Şehri Diyarbakır" ve "UNESCO Kültür Mirası Şehir Diyarbakır" yazılamasında yer alan 72 harf, 750 TL'den 54 bin TL'ye tekabül ediyor. Kentin 6 noktasında yapılan yazıllamalardaki harf sayılarının toplam ücreti ise 324 bin TL'ye tekabül ediyor. Pazarlık usulü verilen ihale rakamına göre, ışıklandırmada kullanılan her harfin maliyeti 2 bin 800 TL ediyor.

‘İHALEDE DÜKÜMAN VE TEKNİK ŞARTNAME YOK’

İhale ilanında dokümanlar bölümünün boş bırakıldığı ve teknik şartname verilmedi. 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin (b) bendi, "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması" şeklinde olurken, uzmanlar, Kamu İhale Kurumu’nun ilgili düzenlemeyi hangi kriter ve ölçütlerin referans alınacağı yönünde, uygulamayı şekillendirecek açıklama ve düzenlemelerin yapılmasının zorunlu olduğunu kaydediyor.

YASAYA TERS DÜŞÜYOR

Uzmanlar, Kanun’un 21’inci maddesinin (b) bendi kapsamında ihale yapılabilmesi için ihalelerin onay belgesinde bu usulün kullanılma gerekçesinin açık olarak belirtilmesi, kanunda belirtilen önceden öngörülemeyen olaylar olup olmadığı ve ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunluluğu gibi durumların doğup doğmadığının tespit edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Konunun uzmanları, "Yine 21/b maddesi kapsamında pazarlık usulü ile ihale yapılabilmesi için, madde metninde yer alan durumların gerçekleştiğinin teknik ve bilimsel veriler çerçevesinde objektif kriterlere göre değerlendirilerek tespit edilmiş olması gerekir. Ancak madde metninde belirtilen özel durumun bulunmadığı ve gösterilen gerekçenin öngörülemez olduğu veya ivedilik niteliği taşımadığı durumlarda, söz konusu alım, o iş alanında faaliyet gösteren ve yeterlik kriterlerini sağlayan tüm firmaların katılabileceği ihale usulü ile gerçekleştirilmelidir" diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyım Hasan basri Güzeloğlu