Diyarbakır'da 18 gazetecinin yargılandığı dava ertelendi, yurt dışı yasağı kaldırılmadı

Diyarbakır'da 18 gazetecinin yargılandığı dava ertelendi, yurt dışı yasağı kaldırılmadı
Diyarbakır'da 13 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen 18 gazeteci hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Gazetecilerin yurt dışı yasağının kaldırılması talebini reddeden Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 1 Şubat 2024'e erteledi.

Rojhat Abi


DİYARBAKIR- Diyarbakır'da 18 gazetecinin 'örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davaya devam ediliyor.

Davanın ikinci duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşmada tutuksuz yargılanan gazeteciler ve avukatları hazır bulundu.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) yöneticileri, Amsterdam’dan Clonney Foundatıon for Justıce (Adalet için Clooney Vakfı) üyesi hukukçular da duruşmayı izliyor.

'SANIK KÜRSÜSÜNDE OLMAMIZ BASINA TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ GÖSTERİR'

Gazeteci Ömer Çelik'e Fırat Haber Ajansı'nda yazdığı haberler soruldu. Çelik, "Sanık kürsüsünde yer almamız basına olan tahammülsüzlüğü gösterir. Verilen tahliye kararından bir hafta sonra yeni bir iddianame ile örgüt üyeliği ile suçlandım. Dört haber yazıldı, bu haberler gerekçe gösterildi.15 yıldır gazeteciyim. Biri gidiyor emniyete ve toplu suç duyurusunda bulunuyor ve 232 kişi hakkında soruşturma açılıyor. Bu haberlerde hiç bir suç unsuru bulunmamaktadır" diye konuştu.

Gazeteciler önceki savunmalarından farklı beyanları olmadığını belirterek sözü avukatlara bıraktı.

'TÜMÜ GAZETECİDİR'

Avukat Resul Temur, "Müvekkillerimin tümü gazetecidir. Söz konusu birleşen dosyadan beraat kararı çıkacağını biliyoruz. Ortadoğu'da meydana gelen olaylar gazetecilerin ajanslar tarafından yurt dışına gönderilmesini gerektirebildiğinden halihazırda verilen yurtdışı yasağının kaldırılmasını ve el konulan dijital materyallerin tümünün müvekkilerime geri verilmesini talep ediyorum" dedi.

'HUKUKTAN UZAK BİR İDDİANAME'

Av Fatih Aydın, " Anayasa Mahkemesi, Mezopotamya Haber Ajansı haber içeriklerinde adı geçtiği için silahlı örgüte üye olmak ile suçlanan başvurucu için ihlal kararı vermiştir. Bu da gösteriyor ki bu iddianame hukuktan uzak bir iddianamedir. Müvekkillerimin beratini talep ediyorum" diye konuştu.

'KÜRT GAZETECİ OLDUKLARI İÇİN YARGILANIYORLAR'

Avukat Canan Atabay, "Gazetecilik seyahat özgürlüğünü de gerektiren bir meslektir. Müvekkilimin üzerine atılı suç sadece gazetecilik faaliyetidir. Adli kontrol tedbirinin sonlandırılmasını ve bu haberlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini talep ediyorum. Kürt gazeteci olduklarından dolayı yargılanıyorlar. Tutuklama ve tedbir kararları gazetecilik yapmalarını engelliyor. Uzun süredir cezalandırmaya varan bu sürecin sona ermesini istiyor ve beraatini talep ediyoruz" dedi.

GAZETECİLERİN YURT DIŞI YASAĞI KALDIRILMADI

Avukatların beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme dijital malzemelerin incelemesi bitmişse iadesine karar verdi. Mahkeme, gazetecilerin yurt dışı yasağının kaldırılması talebini ise reddetti. Bir sonraki duruşma 1 Şubat 2024'te görülecek.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. 16 Haziran'da 15'i gazeteci 16 kişi 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklandı. 13 ay sonra hakim karşısına çıkan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ve gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Mehmet Şahin, Lezgin Akdeniz, Suat Doğuhan ve Ramazan Geciken 12 Temmuz'da tahliye edildi.

Öne Çıkanlar