Diyarbakır'da 7 nüfuslu ailede tek çalışan yok
'En kötü ve zor dönem bu yıldır.'
Diyarbakır’da ikamet eden 7 nüfuslu Dündar ailesinde tek çalışan yok ve 'kıt kanat' yaşam mücadelesi veriyor.
Enflasyon, işsizlik ve zam furyası dar gelirli yurttaşları çaresiz kılarken, iktidar pembe tablo çizmeye devam ediyor. Diyarbakır’da ikamet eden ve şimdilik tek çalışanı olmayan 7 nüfuslu Dündar ailesi, yaşam mücadelesi veriyor.
5 çocuk annesi Muhbet Dündar, eşinin inşaat işiyle uğraştığını, ancak krizden kaynaklı inşaat sektöründe işlerin durduğunu ve işsiz kaldığını söyledi. Geçimlerini daha önce kıt kanaat bir kenara koyduklarını tüketerek sağladıklarını dile getiren Dündar, zamlardan kaynaklı mutfak giderlerini karşılayamadığını ifade etti. Dündar, "Yağdan pirince, patatesten soğana kadar mutfak giderleri var. Kahvaltı, öğlen ve akşam olmak üzer 3 öğün tüketim oluyor. Bunların günlük giderleri de çok oluyor. Bunun meyve ve sebzesi de var tabii" hatırlatmasında bulundu.
HAFTALIK ALIŞVERİŞ
Evin ihtiyaçlarını karşılamak için pazara giden Dündar, ilk etapta maydanoz, yeşil soğan ve roka tezgahlarına yöneliyor. Dündar ardından, kilosu 2 TL’den 5 liralık mandalina, 3 buçuk TL’ye biber, kilosu 1 TL’den 2 buçuk liraya soğan, 5 TL’ye patates, kilosu 3 TL’den 17 liraya domates, kilosu 2,5 TL’den 10 liraya elma, kilosu 2 TL’den 4 liraya salatalık, kilosu 3,5 TL’den bir kilo limon, 6 liraya yeşillik, kilosu 2 TL’den 6,5 liraya lahana, 10 TL’ye yumurta, 22 TL’ye çocuklar için elbise alıyor. Pazarda 95 TL harcayarak dönen Dündar, aldığı ürünlerle haftayı geçirmek zorunda olduklarını kaydetti.
‘BU ZAMLARDAN VAZGEÇİLSİN’
Daha önce 50 lira ile pazara giderek memnun bir şekilde ayrıldığını ifade eden Dündar, şimdi ise bir haftaya yetmeyecek şekilde alışveriş yaptığını belirtti. Evin diğer giderlerini de paylaşan Dündar, "Doğalgaz geçen sene 400 lira geliyordu. Bu yıl yapılan zamlardan dolayı tekrar artacak. Su ve elektrik tüketime göre geliyor. Bazı aylar 80 lira, bazı aylar 100 lira olabiliyor. Kiramız 750 lira iken bu yıl 800 lira oldu. Bina gideri 100 lira. Yaşam giderek zorlaşıyor. Aylık bin liradan fazla mutfağa harcıyoruz. Geçim sıkıntısı var. Eşim çalışmıyor. İş yok. Pazara gittik. Ama torbamızı dolduramadık. Bir an önce bu zamlardan ve pahalılıktan vazgeçilsin istiyoruz" dedi.
‘EN KÖTÜSÜ BU YILDIR’
28 yıllık pazarcı Ahmet Tekin de anlattıklarıyla Dündar’ı tamamlıyor. Sattığı yumurtanın fiyatının yüksek olmasında hem kendisinin hem de müşterilerin şikâyetçi olduğunu vurgulayan Tekin, "28 yıldır pazarcıyım. En kötü ve zor dönem bu yıldır" diye belirtti.
‘PAZAR ARABASI DOLDURULAMIYOR’
Pazarcı Mehmet Bingöl de her şeyin pahalılığından şikâyetçi. Pazarda domates sattığını ancak birkaç haftadır satış yapamadığından yakınan Bingöl, "Kış kapıda alışveriş olmuyor. Ne yapacağımızı gerçekten bilmiyoruz" diyor. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını sözlerine ekleyen Bingöl, şunları dile getirdi: "İki yıl önce yaz veya kış fark etmez, 50 lirayla pazara gelen bir müşteri memnun ayrılırken, şu an kriz olduğu için 200 lirayla pazar arabasını dolduramıyor." (Mezopotamya Ajansı)